Ruotsin vaaleissa kaikki äänet viimein laskettu, pää­ministeriksi todennäköisesti Ulf Kristersson

Ääntenlaskenta saatiin päätökseen kello 15.04 paikallista aikaa torstaina.

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson ilmoitti keskiviikkona eroavansa pääministerin virasta. Hänet kuvattiin 12. syyskuuta. Maltillisen kokoomuksen johtaja Ulf Kristerssonin kuvattiin 11. syyskuuta.

14.9. 20:03 | Päivitetty 15.9. 16:23

Ruotsin vaalit olivat äärimmäisen tiukat. Lopullinen tulos varmistui torstaina kello 15.04 paikallista aikaa. Maan oikeisto aloitti kuitenkin avoimen juhlimisen jo keskiviikkoillan aikana.

Oikeistoblokki saa valtiopäiville 176 paikkaa ja punavihreä blokki 173 paikkaa.

Oikeisto kasvatti etumatkaansa ääntenlaskennan viime metreillä. Aluksi ryhmittymien välillä oli vain yksi paikka.

”Äänestäjät ovat sanoneet mielipiteensä – nyt saamme Ruotsin kuntoon”, iloitsi maltillinen kokoomus Facebook-tilillään.

Vaalitulos tarkoittaa sitä, että Ruotsissa vaihtuu valta. Pitkään hallinneet sosiaalidemokraatit väistyvät sivuun ja pääministeriksi nousee todennäköisesti maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson.

Andersson eroaa

Ruotsin sosiaalidemokraattinen pääministeri Magdalena Andersson sanoi keskiviikkona jättävänsä eroilmoituksensa torstaina valtiopäivien puheenjohtajalle. Tämän jälkeen hän johtaa siirtymäkauden hallitusta.

Maltillisen kokoomuksen johtaja Ulf Kristersson on puolestaan kertonut aloittavansa työt toimintakykyisen hallituksen muodostamiseksi. Jos Kristerssonin oletettu hallitus ei toimi, Andersson sanoi ovensa olevan auki.

”Nyt painava vastuu lepää maltillisen kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja liberaalien harteilla. Niiden täytyy vetää selkeä raja kaikkia vihan ja väkivallan lietsomisyrityksiä vastaan”, Andersson sanoi.

Tiedotustilaisuuden alussa Andersson muun muassa kehui oman hallituksensa saavutuksia ja mainitsi muun muassa Naton jäsenyyteen liittyvät neuvottelut.

Andersson kehui myös oman puolueensa vaalitulosta ja sosiaalidemokraattien saavuttamaa suurimman puolueen asemaa. ”Olemme Ruotsin suurin puolue, ja Pohjois-Euroopan suurin puolue.”

”Haluan yhdistää, en hajottaa”

Maltillisen kokoomuksen Ulf Kristerssonin mukaan Ruotsilla on vaalitulos ja äänestäjät ovat puhuneet. Sosiaalisessa mediassa puhunut Kristersson sanoi, että maltillinen kokoomus ja muut sen rinnalla olevat puolueet ovat saaneet mandaatin sille muutokselle, jota ne ovat pyytäneet.

”Aloitan nyt työt uuden toimintakykyisen hallituksen muodostamiseksi”, hän sanoi.

Kristersson sanoi olevansa tietoinen, että monet ovat pettyneitä ja että poliittinen polarisaatio ”on tullut aivan liian suureksi myös Ruotsissa”. ”Siksi minun vastaukseni on, että haluan yhdistää, en hajottaa.”

Ruotsidemokraattien johtaja Jimmie Åkesson sanoi Facebookissa, että ”nyt alkaa työ Ruotsin tekemiseksi jälleen hyväksi”. Hänen mukaansa on aika asettaa Ruotsi ensiksi. ”Ruotsidemokraatit ovat rakentava ja tarmokas voima siinä”, hän jatkoi.

Päivitys 15.9.2022 kello 16.17: Lisätty uutiseen tieto siitä, että kaikki äänet on laskettu.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut