Reuters: Ennen laajaa hyökkäystä Venäjä olisi saanut Ukrainalta vaatimansa lupaukset, mutta Putin tyrmäsi sopimuksen

Uutistoimistolle puhuneiden lähteiden mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putinille esitettiin sopimus, jonka mukaan Ukraina ei liity Natoon. Putin hylkäsi sopimuksen ja sen sijaan laajensi tavoitteitaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin osallistui Kollektiivinen turvallisuusjärjestön videokeskusteluun tiistaina 13. syyskuuta Moskovassa.

14.9. 12:30

Venäjän presidentti Vladimir Putin tyrmäsi hänelle esitetyn sopimuksen, joka olisi antanut Venäjälle sen kaipaamat takeet Ukrainan ja sotilasliitto Naton suhteesta. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters, jonka tiedot perustuvat kolmen Venäjän hallintoa lähellä olevan ihmisen haastatteluihin.

Putinin Ukrainan-erikoislähettiläs Dmitri Kozak kertoi presidentille, että hän oli luonnostellut sopimuksen yhdessä ukrainalaisten kanssa.

Sopimus olisi tarkoittanut, että Venäjä olis saanut kaipaamansa lupaukset siitä, ettei Ukraina liity Natoon. Tämä puolestaan olisi tarkoittanut, ettei Venäjän olisi tarvinnut aloittaa hyökkäyssotaa.

Lue lisää: Brittitutkija: Romahdus Venäjällä on mahdollinen – myös kanta Krimin valtaukseen muuttui: ”Nyt sekin alkaa näyttää yhä enemmän mahdolliselta”

Halusi aluemyönnytyksiä

Ennen sodan aloittamista Putin oli julkisesti sanonut Naton laajentumisen itään aiheuttavan Venäjälle eksistentiaalisen uhan. Kozakin tuotua ehdotuksensa sopimuksesta presidentin pöydälle Putin kuitenkin sanoi, ettei se ollut tarpeeksi.

Putin nimittäin laajensi tavoitteitaan: hän halusi Ukrainalta aluemyönnytyksiä Venäjälle.

Kaksi kolmesta Reutersin haastattelemista lähteistä kertoi, että sopimukseen haluttiin Putinin allekirjoitus välittömästi helmikuun 24. päivänä aloitetun sodan jälkeen. Kozak uskoi saaneensa ukrainalaisten hyväksynnän sopimukselle vain päiviä sodan alkamisen jälkeen.

”Helmikuun 24. päivän jälkeen Kozakille annettiin vapaat kädet: hänelle näytettiin vihreää valoa ja hän sai sopimuksen solmittua. Hän toi sen takaisin ja he käskivät hänen painua matkoihinsa. Kaikki peruttiin”, yksi lähteistä sanoi.

Kolmas lähde kertoi Reutersille, että Kozak olisi tuonut sopimusehdotuksensa Putinille juuri ennen hyökkäystä.

Kolme päivää ennen

Epävarmaa on, että olisiko hyökkäys tapahtunut tai olisiko se keskeytetty edes silloin, jos Putin olisi allekirjoittanut sopimuksen. Reuters ei pystynyt varmistamaan Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin tai hänen hallintonsa sitoutumisastetta sopimukseen.

Kozak on ollut osa Putinin lähipiiriä vuosikymmenten ajan, aina jälkimmäisen Pietarin pormestariajoista lähtien. Kozakin tehtävä oli ollut myös neuvotteluiden käyminen Ukrainan kanssa koskien Donbasin ”separatistialueiden” kohtaloa. Hän oli läsnä tapaamisessa Kremlissä, johon osallistuivat Putinin lisäksi sotilas- ja turvallisuusjohdon jäseniä.

Tapaaminen järjestettiin kolme päivää ennen hyökkäystä, ja Kozak puhui sen aikana lähteiden mukaan tilanteen tilanteen pahentamista vastaan. Hänen mukaansa Venäjän ei pitäisi ottaa askelia, jotka voisivat johtaa eskalaatioon Ukrainan kanssa.

Lopullinen sinetti neuvotteluiden päättymiselle saatiin maaliskuussa, kun ukrainalaiset tajusivat, että Putin on sitoutunut laajamittaiseen hyökkäykseen.

Kiistää tiedot sopimuksesta

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kiisti Reutersin tiedot sopimuksesta. Hänen mukaansa tiedoilla ”ei ole mitään todellisuuspohjaa”.

”Mitään sellaista ei tapahtunut”, hän sanoi.

Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljak kertoi, että Venäjä käytti neuvotteluita harhautuksena: neuvotteluiden aikana Venäjä valmistautui Podoljakin mukaan laajamittaiseen hyökkäykseen.

Hän ei kuitenkaan vastannut kysymyksiin siitä, mitä aiheita keskusteluissa oli esillä eikä vahvistanut, saatiinko neuvotteluissa jonkinlainen tulos aikaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut