Azerbaidžan syytti heti Armeniaa uuden tulitauon rikkomisesta verisen rajakahakan jälkeen

Armenialaisen tutkijan mukaan Azerbaidžan haluaa käyttää hyväkseen Venäjän heikentymistä.

13.9. 12:34 | Päivitetty 13.9. 21:53

Azerbaidžan syytti tiistai-iltana Armeniaa Venäjän välityksellä syntyneen tulitauon jatkuvasta rikkomisesta. Azerbaidžanin ja Armenian välille puhkesi tiistain vastaisena yönä verinen rajakahakka, jossa sai surmansa kymmeniä ihmisiä.

Osapuolet suostuivat päivällä tulitaukoon, mutta Azerbaidžanin mukaan se ei aamun muutamien rauhallisten tuntien jälkeen pitänyt.

”Armenia rikkoo jatkuvasti tulitaukoa käyttämällä rajalinjalla tykistöä ja muita raskaita aseita”, Azerbaidžanin armeija väitti.

Azerbaidžan kertoi aikaisemmin saavuttaneensa sotilaalliset tavoitteensa yhteenotossa.

”Armenian joukkojen rajaprovokaatiot on ehkäisty ja kaikki tarpeelliset tavoitteet saavutettu. Vastuu jännitteistä kuuluu kokonaan Armenian poliittiselle johdolle”, sanottiin presidentti Ilham Alijevin kanslian lausunnossa.

Azerbaidžanin puolustusministeriön mukaan sen joukot vastasivat Armenian provokaatioihin. Azerbaidžanin johto kiisti samalla väitteet, että sen joukot olisivat tulittaneet siviilikohteita.

Armenian mukaan yhteenotto sai alkunsa, kun Azerbaidžanin joukot yrittivät tiistain vastaisena yönä tunkeutua Armenian alueelle. Armenian mukaan ainakin 49 sotilasta kuoli yhteenotossa. Azerbaidžanin puolustusministeriö kertoi myöhemmin 50 sotilaansa kuolleen taisteluissa.

”Azerbaidžan haluaa käyttää hyväkseen Ukrainan sotaa”

Euroopan unioni, YK:n turvallisuusneuvoston tämänhetkinen puheenjohtajamaa Ranska ja Yhdysvallat vaativat tiistaina maita palaamaan välittömästi neuvottelupöytään ja lopettamaan vihollisuudet.

Tätä ennen Armenian turvallisuusneuvoston hätäkokous esitti Venäjälle virallisen avunpyynnön sotilasavusta. Armenia kuuluu Venäjän johtamaan Kollektiiviseen turvallisuusjärjestöön (CSTO), jonka jäseniä ovat myös Valko-Venäjä, Kazakstan, Kirgisia ja Tadzhikistan.

Armenialaisen politiikan tutkijan Tatul Hakobjanin mukaan Azerbaidžan yrittää käyttää hyväkseen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

”Sota on muuttanut voimatasapainoa alueella ja Venäjä – joka on taannut alueen rauhan – on hyvin huonossa kunnossa. Tässä tilanteessa Azerbaidžan haluaa saada myönnytyksiä Armenialta niin pian kuin mahdollista”, Hakobjan sanoi.

Päivitys 13.9.2022 kello 21.50: Uutista on täydennetty armenialaisen politiikan tutkijan kommentilla ja luvut on illalla päivitetty.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut