Ruotsin vaalitulos tuskin enää keikahtaa, arvioi professori – ruotsi­demokraattien hän uskoo tyytyvän tuki­puolueeksi porvari­hallitukselle

Peter Esaiasson arvelee ruotsidemokraattien tyytyvän tukipuolueeksi porvarihallitukselle, jos tavoitteista sovitaan. Oppositiossa vaalivoittajapuolueen ja sen puheenjohtajan rooli olisi vieläkin näkyvämpi, professori arvioi.

Ruotsidemokraattien puheenjohtajan Jimmie Åkesson iloitsi vaalituloksesta sunnuntaina 11. syyskuuta puolueen vaalivalvojaisissa.

12.9. 14:02

STT

Ruotsissa porvariblokin niukka etumatka ääntenlaskussa tuskin enää muuttuu loppujen ennakko- ja postiäänten laskennassa tällä viikolla, arvioi valtio-opin professori Peter Esaiasson Göteborgin yliopistosta.

Lue lisää: Ruotsin vaalitulos äärimmäisen tasainen, porvariblokilla niukka enemmistö – lopulliset tulokset aikaisintaan keskiviikkona

Hän myös arvioi hallituksen muodostamisen olevan kahdesta poliittisesta blokista lopulta helpompaa juuri porvaripuolella. Esaiasson perustelee näkemystään sillä, että jos ruotsidemokraatit saavat tarpeeksi tavoitteitaan läpi, puolue tyytynee jäämään tukipuolueeksi hallituksen ulkopuolelle. Näin varmistettaisiin pieneltä liberaalipuolueelta tarvittava tuki porvarihallitukselle.

”Pääsy hallitukseen ei vaikuttaisi olevan ruotsidemokraateille arvovaltakysymys”, Esaiasson kommentoi.

Esaiassonin mukaan Ruotsin tämänkertaiset vaalit olivat tulokseltaan kaksijakoiset. ”Puolueiden kannatuksessa tapahtui keskinäisiä muutoksia paljon vähemmän kuin yleensä vaaleissa sitten 1970-luvun. Vaalituloksen poliittiset seuraukset ovat kuitenkin suuret.”

Ruotsidemokraattien nousu maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi on hänen mukaansa kiistatta pysäyttävä tulos monille. On aivan eri asia nähdä jotakin mielipidekyselyssä ja havaita sen sitten muuttuneen todellisuudeksi vaalituloksen myötä.

Esaiasson tosin huomauttaa, että ruotsidemokraattien puheenjohtajan Jimmie Åkessonin asemasta tulisi paljon näkyvämpi, jos porvaripuoli jäisi oppositioon. Tuolloin Åkesson nousisi aina valtiopäiväkeskusteluissa ensimmäisenä opposition edustajana puhumaan.

”Hän olisi, ainakin valtiopäivämielessä, muodollisestikin opposition johtaja.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut