Ruotsin vaalien tulos selviää vasta torstaina, arvioi vaaliviranomaisten edustaja – vasemmisto ja oikeisto yhä tasoissa

Lehtitietojen mukaan porvaripuolella aloitettiin jo alustavat keskustelut hallitusyhteistyöstä, vaikka Ruotsin vaalitulos selviää aikaisintaan keskiviikkona. Ruotsidemokraatit saattaa tyytyä tukemaan pääministeri Ulf Kristerssonia hallituksen ulkopuolelta. Keskiviikkona lasketaan vielä ainakin 200 000 ääntä.

Maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson puhui puolueelleen Tukholmassa vaalisunnuntaina 11. syyskuuta.

11.9. 21:28 | Päivitetty 12.9. 22:43

STT

Ruotsin valtiopäivävaalien lopullinen tulos ei selviä ennen torstaita, uskoo vaaliviranomaisten edustaja.

”Olen täysin varma siitä, että torstaikin tarvitaan. Niin kävi edellisissäkin vaaleissa esimerkiksi Tukholmassa. Ei ole mitään merkkejä siitä, ettei niin kävisi nytkin”, sanoi vaaliviranomaisia edustava kansliapäällikkö Anna Nyqvist.

Nyqvistin mukaan tuloksesta voidaan ehkä vetää jotain johtopäätöksiä jo keskiviikkona, mutta mitään varmaa tuskin voidaan sanoa.

”Vaalituloksen valmistumista voi seurata reaaliajassa, aivan kuin vaali-iltanakin”, Nyqvist muistutti.

Keskiviikkona lasketaan myöhäisiä ennakkoääniä ja ulkoruotsalaisten ääniä. Niiden tarkka määrä ei ole tiedossa, mutta niitä voi olla jopa enemmän kuin edellisvaaleissa, jolloin laskettavana oli noin 202 000 ääntä.

Ääntenlaskun ollessa maanantaina kesken oikeiston porvariblokilla oli yhden edustajanpaikan 175–174 etumatka punavihreään puolueblokkiin.

Äänissä laskettuna ero oli vain noin 47 000.

Tiukasta tilanteesta huolimatta vaalien suurimman voittajan ja toiseksi suurimmaksi puolueeksi nousseen ruotsidemokraattien johtaja Jimmie Åkesson kävi jo maanantaina kokoomuksen valtiopäivätoimistolla Tukholmassa. Åkesson tyytyi toteamaan käyneensä lounaalla, mutta esimerkiksi Aftonbladet-lehden mukaan kyseessä oli käytännössä keskustelujen aloittaminen hallitusyhteistyöstä.

Myös kahden muun porvariblokin puolueen johtajia odotettiin tapaamiseen kokoomuksen toimistolle.

Punavihreään blokkiin luetaan sosiaalidemokraattien lisäksi ympäristöpuolue, vasemmistopuolue ja keskustapuolue. Porvariblokki koostuu maltillisesta kokoomuksesta, ruotsidemokraateista, kristillisdemokraateista ja liberaaleista.

Ruotsidemokraatit juhlistivat vaalitulosta puolueen vaalivalvojaisissa lähellä Tukholmaa sijaitsevassa Nackassa.

Maltillisen kokoomuksen vaalivalvojaisissa äänestystulosten selviämistä seurattiin ainakin tämän kuvan ottamisen hetkellä hillityssä tunnelmassa.

Pieniä muutoksia, suuria seurauksia

Porvariblokin niukka etumatka ääntenlaskussa tuskin enää muuttuu loppujen äänten laskennassa, arvioi valtio-opin professori Peter Esaiasson Göteborgin yliopistosta STT:lle.

Hän uskoo hallituksen muodostamisen olevan kahdesta poliittisesta blokista lopulta helpompaa niukassa etulyöntiasemassa olevalla porvaripuolella. Näin siksi, että jos ruotsidemokraatit saavat tarpeeksi tavoitteitaan läpi, puolue tyytynee jäämään tukipuolueeksi hallituksen ulkopuolelle. Tämä taas varmistaisi pienen liberaalipuolueen tuen kokoomusjohtaja Ulf Kristerssonin johtamalle hallitukselle.

Esaiassonin mukaan Ruotsin tämänkertaiset vaalit olivat hyvin kaksijakoiset.

”Puolueiden kannatuksessa tapahtui keskinäisiä muutoksia paljon vähemmän kuin yleensä vaaleissa sitten 1970-luvun. Vaalituloksen poliittiset seuraukset ovat kuitenkin suuret”, Esaiasson kertoi.

Lue lisää: Ruotsin vaalitulos tuskin enää keikahtaa, arvioi professori – ruotsi­demokraattien hän uskoo tyytyvän tuki­puolueeksi porvari­hallitukselle

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson (vasemmalla) tuuletti vaalitulosta puolueen vaalivalvojaisissa Tukholmassa sunnuntaina 11. syyskuuta.

Media ympäröi Ruotsin nykyisen pääministerin Magdalena Anderssonin, kun tämä saapui sosiaalidemokraattien vaalivalvojaisiin vaalisunnuntaina 11. syyskuuta.

”Sosiaalidemokratian asema on vahva”

Ruotsidemokraattien ohella toinen vaaleissa selvästi äänimääränsä lisännyt puolue oli sosiaalidemokraatit, joka on yhä ylivoimaisesti suurin puolue yli 30 prosentin osuudella äänistä. Tämä antaisi nykyiselle pääministeri Anderssonille vahvan selkänojan luotsata myös uutta hallitusta, jos voimasuhteet lopulta kääntyisivät punavihreän blokin eduksi.

”Kannatuksemme on kasvanut, ja on selvää, että ruotsalaisen sosiaalidemokratian asema on vahva”, Andersson kertoi vaalivalvojaisissa.

Punavihreällä puolella murheenkryyni on vasemmistopuolue, jota sosiaalidemokraatit sen paremmin kuin keskustapuoluekaan eivät halua uuteen hallitukseen. Punavihreä hallitus tarvitsisi kuitenkin vasemmistopuolueen tukea, jonka kärsimä vaalitappio voi tosin hillitä puolueen ärhäkkyyttä esittää vaatimuksia.

Uudet valtiopäivät kokoontuvat Ruotsissa ensimmäisen kerran 26. syyskuuta. Hallitustunnustelut aloitetaan puhemiehen johdolla jo ennen sitä, jos nykyinen pääministeri Andersson ilmoittaa eroavansa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut