Sotilasasiantuntija Pihlajamaa: Aloite on siirtynyt Ukrainalle – maan voitonmahdollisuudet ovat kasvaneet

Pihlajamaan mukaan näyttää siltä, että Venäjä on yllätetty ja se ei edes vetäydy, vaan pakenee.

Ukrainan lippuja Balaklejan aukiolla patsaan luona Harkovan alueella 10. syyskuuta.

11.9. 16:24

Helsinki

Sotilasasiantuntija, everstiluutnantti evp. Juhani Pihlajamaa katsoo viime päivien tilanteen näyttäneen selkeästi, että Venäjän hyökkäyssodassa aloite on nyt pitkän asemasotavaiheen jälkeen siirtynyt Ukrainalle.

”Ukraina tällä hetkellä päättää, missä soditaan ja millä tavalla”, hän sanoo.

Esimerkiksi Ukrainan ilmoitus alueiden takaisinvaltaamisesta on Pihlajamaan mukaan merkittävä. Vaikka alue ei olekaan erityisen suuri, se sisältää Venäjän joukkojen logistiikan kannalta strategisesti tärkeitä alueita.

Everstiluutnantti evp. Juhani Pihlajamaa Helsingissä 23. maaliskuuta 2022.

”Venäjän asevoimien toiminta vaikeutuu merkittävästi laajemmallakin alueella kuin mitä nyt on vallattu. Eli sinällään sen merkitys on tätä neliökilometrimäärää suurempi. Ja toki se on Ukrainan asevoimien moraalin kannalta vahvistava ja Venäjän asevoimien kannalta heikentävä.”

Pihlajamaa on pitkän sotilasuransa aikana ollut muun muassa Suomen puolustusasiamiehenä Venäjällä ja Ukrainassa. Hän oli Ukrainassa Krimin niemimaan miehityksen aikaan vuonna 2014.

Lue lisää: Ukrainan erikoisjoukot The Guardianille: Vastahyökkäys Etelä-Ukrainassa oli kuukausia valmisteltu disinformaatio-operaatio

Venäjän joukkojen tilasta ei varmaa tietoa

Sotilasasiantuntija Pihlajamaa sanoo, että Venäjän joukkojen todellisesta tilasta ei tällä hetkellä ole varmaa tietoa ja erilaisten huhujen ja tietojen varmistaminen vie aikaa. Tilanne ei kuitenkaan näytä Venäjän kannalta hyvältä.

”Tämä näyttäytyy tällä hetkellä siltä, että Venäjä on yllätetty ja siellä suurin piirtein paetaan, ei edes vetäydytä. Vaan jätetään kalustoa, ja suuria määriä joukkoja jää sotavangiksi”, Pihlajamaa sanoo.

Tilanteeseen liittyy kaiken kaikkiaan paljon epävarmuutta. Ei tiedetä sitä, paljonko joukkoja Ukraina voi laittaa operaatioon ja mitkä ovat Venäjän mahdollisuudet tehdä toimia sen pysäyttämiseksi.

Pihlajamaa ei usko, että Ukrainalla olisi todellista halua nykyisessä tilanteessa neuvotella sodan lopettamisesta ainakaan ilman Venäjän täydellistä vetäytymistä.

”Kun saavutetaan menestystä, niin halutaan kyllä katsoa, että mihin se johtaa. Eli tapahtuuko esimerkiksi laajempimittainen Venäjän asevoimien romahtaminen ja pakeneminen siellä Harkovan ja Luhanskin alueella vai ei.”

Lue lisää: Onko Ukrainan sodan käännekohta käsillä – mikä on Venäjän seuraava siirto?

Ukrainan mahdollisuudet parantuneet

Pihlajamaa huomauttaa, että Ukrainan asema on kaikkiaan viime kuukausina vahvistunut. Venäjän hyökkäys on käytännössä pysähtynyt jo kuukausia sitten, ja samaan aikaan Ukraina on saanut lisää läntistä apua ja pystynyt kouluttamaan joukkoja liikekannallepanon omaisesti enemmän kuin Venäjä.

”Varsinkin tällaisen menestyksen myötä Ukrainan voitonmahdollisuudet ovat ihan selkeästi parantuneet. Kauan siinä menee, se ei ole kuukaudessa ohi, se on ihan varma juttu”, sanoo Pihlajamaa.

Hän huomauttaa, että Venäjällä on myös mahdollisuus tehdä nopeitakin ratkaisuja sodan lopettamiseksi ja selittää ne omalle kansalleen parhain päin.

”Venäjä pystyy tietyllä tavalla puhumaan mustan valkoiseksi ja valkoisen mustaksi omalle kansalleen. Kerrotaan, että saavutettiin tavoitteet, ja lähdetään pois. Tällainenkin on ihan mahdollista.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut