Kuningas Charles julistettiin Britannian uudeksi hallitsijaksi

Charles III julistettiin lauantaina Britannian uudeksi hallitsijaksi. Tilaisuus järjestettiin Lontoossa St. Jamesin palatsilla.

10.9. 10:23 | Päivitetty 10.9. 16:28

Kuningas Charles III on julistettu Britannian viralliseksi hallitsijaksi.

Vaikka Charlesista tulikin kuningas saman tien torstaina kuningatar Elisabet II:n kuoleman jälkeen, on virallinen hallitsijaksi julistaminen osa maan virallista protokollaa.

Julistaminen hallitsijaksi ei ole sama asia kuin viralliset kruunajaiset, jotka järjestetään vasta sen jälkeen, kun virallinen suruaika kuningattaren kuoleman johdosta on päättynyt. Tämänhetkisten arvioiden mukaan kruunajaisten järjestämiseen voi mennä kuukausia.

Charles julistettiin Britannian hallitsijaksi Suomen aikaan kello 12:lta Lontoossa St. Jamesin palatsilla alkaneessa tilaisuudessa. Paikan päällä tilaisuudessa oli suuri joukko brittipäättäjiä, muun muassa nykyinen pääministeri Liz Truss ja kaikki kuusi elossa olevaa entistä pääministeriä Boris Johnson, Theresa May, David Cameron, Gordon Brown, Tony Blair ja John Major.

Tilaisuuden aluksi virallinen valtaistuimelle noususta vastaava valtuusto (Accession Council) julisti Charlesin Britannian hallitsijaksi. Valtuustoon kuuluu muun muassa korkea-arvoisia poliitikkoja ja virkamiehiä.

Tämän jälkeen St Jamesin palatsin parvekkeelta luettiin virallinen julistus, ja sen kunniaksi ammuttiin laukaukset Hyde Parkissa ja Lontoon Towerissa.

Myöhemmin lauantain aikana vastaavat julistukset luetaan Skotlannissa, Walesissa ja Pohjois-Irlannissa. Myös Kanada on ilmoittanut järjestävänsä julistustilaisuuden lauantain aikana pääkaupungissa Ottawassa. Kanada on yksi monista Kansanyhteisön maista.

The Guardianin mukaan perinteisesti julistustilaisuus järjestettäisiin 24 tunnin sisällä uuden hallitsijan valtaannoususta, mutta tieto kuningatar Elisabetin kuolemasta tuli niin myöhään, ettei seremoniaa ehditty järjestää perjantaille.

Kuningas kiitti vaimoaan tuesta

Kuningas Charles piti tilaisuuden yhteydessä lyhyen puheen, jossa hän puhui suuresta surustaan äitinsä kuoleman vuoksi.

”Tiedän, miten syvästi koko kansakuntamme – sanoisin jopa koko maailma – tuntee sympatiaa tämän peruuttamattoman surun keskellä”, Charles sanoi.

Charles kiitti ihmisiä tuesta, jota hän on kuninkaallisen perheen kanssa saanut osakseen kuningattaren kuoleman jälkeen. Tämän jälkeen hän ylisti Elisabetin valtakauden poikkeuksellisuutta ja sanoi tietävänsä, että vastuu hallitsemisesta on nyt siirtynyt hänelle.

"Ottaessani vastuun näistä velvollisuuksista pyrin seuraamaan minulle annettua esimerkkiä pitääkseni yllä perustuslaillisen hallituksen ja etsiäkseni rauhaa, harmoniaa ja vaurautta”, Charles sanoi.

Puheensa lopuksi Charles kiitti valtavasta tuesta vaimoaan, kuningatarpuoliso Camillaa.

Charles rikkoo Vilhelm IV:n ennätyksen

BBC:n mukaan Charlesista tulee 73-vuotiaana Britannian historian vanhimpana kruunattava monarkki. Tällä hetkellä vanhimpana kruunattu monarkki on 64 vuoden, 10 kuukauden ja viiden päivän iässä vallan itselleen saanut Vilhelm IV. Hänestä tuli kuningas vuonna 1830.

Charlesin edeltäjästä kuningatar Elisabetista taas tuli hallitsija vain 25-vuotiaana vuonna 1952. Elisabet hallitsi Britanniaa 70 vuotta.

Kuninkaaksi julistamisen myötä Charlesin vaimosta Camillasta tulee virallisesti kuningatarpuoliso. Charlesin lapsista perimysjärjestyksessä seuraava on vanhin lapsi eli kruununprinssi William.

Charles peri paikan Yhdistyneen kuningaskunnan hallitsijana äidiltään kuningatar Elisabetilta, joka kuoli torstaina Balmoralin linnassa Skotlannissa 96-vuotiaana.

Koostevideo näyttää otteita kuningas Charlesin elämästä:

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut