Muistatko, kun Elisabet II rämpi suomalaisella metsätyömaalla? Kuvakooste: Katso historialliset kuvat kuningattaren 96 vuoden elämän varrelta

Tähän juttuun on koottu kuvia kuningatar Elisabetin elämästä ja urasta vuodesta 1926 aina tähän viikkoon asti.

Prinsessa-aikoinaan kuningatar Elisabet (oik.) vietti 12-vuotis­syntymä­päiväänsä 1938 ratsastus­retkellä Windsorin puistossa isänsä, kuningas Yrjö VI:n (1895–1952) sekä pikku­sisarensa prinsessa Margaretin (1930–2002) kanssa. Ratsastus oli kuningattaren lempi­harrastuksia.

9.9. 11:44

Kuningatar Elisabetin kuolinuutinen torstaina pysäytti koko maailman. Kuningatar oli kuollessaan 96-vuotias, ja hänen kerrottiin kuolleen rauhallisesti.

Kuningattaren hallitsijakausi kesti hieman yli 70 vuotta, ja tänä vuonna järjestettiin suuri joukko juhlallisuuksia hänen 70-vuotisen vallassaolonsa kunniaksi. Vuosi nimettiin platinajuhlavuodeksi.

Kuningatar päätyi valtaan nuorena prinsessana, vaimona ja äitinä jo 25-vuotiaana.

Kuningattaren poliittinen valta oli varsin vähäistä, mutta hänen vaikutusvaltansa on ollut merkittävää. Hänestä tuli pisimpään Britanniaa hallinnut monarkki syksyllä 2015. Tuolloin hän oli ollut vallassa yli 63 vuotta ja rikkoi aiemman kuningatar Viktorian aikaisen ennätyksen. Viktoria hallitsi vuoteen 1901 asti.

Suomessa Elisabet vieraili kahteen otteeseen, vuosina 1976 ja 1994.

Lue lisää: Kuningatar Elisabet II palveli kansaansa viimeisiin voimiinsa saakka

Katso historialliset kuvat Elisabetin pitkän elämän ja hallitsijakauden varrelta:

Pikkuprinsessa Elisabet kuninkaallisen perheen perinteisessä ristiäismekossa 1926. Prinsessan kanssa hänen vanhempansa eli Yorkin herttuapari. Yorkin herttuasta tuli 1936 kuningas Yrjö VI hänen veljensä luovuttua kruunusta. Syntyessään prinsessa oli kruununperimysjärjestyksessä kolmas, eikä mikään viitannut tuolloin siihen, että hänestä tulisi jonain päivänä kuningatar. Näin ollen prinsessan koulutus oli melko vaatimatonta. Hän sai sen aikaisen yläluokan käytännön mukaan kotiopetusta, jossa perehdyttiin muun muassa historiaan, perustuslakiin, ranskan kieleen ja taideaineisiin. Prinsessa oppi myös ratsastamaan ja oli muutoinkin liikunnallisesti aktiivinen.

Prinsessa-aikoinaan kuningatar Elisabet (oik.) vietti 12-vuotis­syntymä­päiväänsä 1938 ratsastus­retkellä Windsorin puistossa isänsä, kuningas Yrjö VI:n (1895–1952) sekä pikku­sisarensa prinsessa Margaretin (1930–2002) kanssa. Ratsastus oli kuningattaren lempi­harrastuksia.

Prinsessa Elisabet palveli toisen maailman­sodan aikana naisten vapaa­ehtois­joukoissa ATS:ssä, joissa hän opiskeli mekaanikon taitoja ja ajoi ambulanssia. Kuva huhtikuulta 1945, jolloin prinsessa oli ylennetty aliupseeriksi.

Elisabetin ajan ensimmäinen pääministeri oli Winston Churchill, jota hän kuvassa kättelee 23. maaliskuuta 1950. Kuningattaren ja pääministereiden suhteita on kuvattu toteamalla, että jotkut olivat vaikeampia kuin toiset. Kuningattaren kerrotaan sanoneen, että hän nautti kaikista eniten Churchillin tapaamisista.

Kunigatar Elizabet, prinssi Philip, prinsessa Anne (vas), prinssi Andrew ja prinssi Charles (oikealla) Skotlannissa Balmoralin linnan mailla. Kuva otettu 9. syyskuuta 1960.

Kuningatar Elisabet vierailee Thaimaan pääkaupungissa Bangkokissa 10. helmikuuta 1972.

Kuningatar Elisabet nähtiin Suomessa kaksi kertaa. Vuonna 1976 presidentti Urho Kekkosen aikana ja vuonna 1994 presidentti Martti Ahtisaaren aikana. Kuvassa kuningatar saapuu valtiovierailulle Suomeen 25. toukokuuta 1976.

Ensimmäisellä Suomen-vierailullaan kuningatar vieraili Haukanmaan metsätyömaalla. Oikealla Tehdaspuun silloinen metsäpäällikkö Topi Heikkerö.

Kuningattaren hartiahuivia asetellaan Haukanmaan metsätyömaalla Suomen vierailun aikana.

Kuningatar Elisabet vieraili myös Temppeliaukion kirkossa Suomen vierailunsa aikana.

Kuningatar Elisabet II ja prinssi Philip palaavat purjehdusretkeltä Suomen vierailullaan.

Kuningatar Elisabet II ja Edinburghin herttua prinssi Philip tapaavat tasavallan presidentti Martti Ahtisaaren ja rouva Eeva Ahtisaaren Mäntyniemessä pikavierailulla Suomessa paluumatkallaan Venäjältä 21. lokakuuta 1994.

Kuningatar Elisabet tapaa Yhdysvaltain silloisen presidentin Bill Clintonin ja tämän puolisen Hillaryn Buckinghamin palatsissa 14. joulukuuta 2000. Kuningatar tunnettiin tinkimättömän velvollisuudentuntoisena, ja hänen on väitetty asettaneen velvoitteet perhe-elämänsä edelle. Neljän lapsen äidin työpäivät venyivät pitkiksi, mutta ei ikääntyminenkään vähentänyt tunnollisuutta. Kuningattaren kalenteri oli tiivis vielä korkealla iällä.

Kesäkuussa 2002 juhlittiin kuningatar Elisabetin 50-vuotista hallituskautta. Kuvassa paraatikulkue matkalla St Paulin katedraaliin Lontoossa.

Kuningatar Elisabet tapasi paavi Franciscuksen Vatikaanissa 3. huhtikuuta 2014. Kuningatar tapasi ennätyspitkän hallitsijauransa aikana valtaisan määrän poliitikkoja, vaikuttajia ja julkkiksia.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman kuningatar Elisabet tapasi 24. toukokuuta 2011.

Presidentti Donald Trumpin vuoro tavata kuningatar oli 3. kesäkuuta 2019.

Cornwallin herttuatar Camilla, Prinssi Charles, kuningatar Elisabet, Prinssi George, Prinssi William, Prinsessa Charlotte, Prinssi Louis ja Cambridgen herttuatar Catherine tervehtivät kansaa parvekkeelta kuningattaren jubileum-juhlan aikana kesäkuussa 2022. Kuningattaren vallassaolon 70-vuotista platinajuhlaa vietettiin tänä vuonna niin, että keskeisimmät tapahtumat järjestettiin pitkänä viikonloppuna kesäkuun alussa. Päivät olivat valtava spektaakkeli, joiden aikana Britannia näytti parasta osaamistaan tilaisuuksien organisoijana. Ohjelmassa oli muun muassa juhlaparaatia, ilmavoimien ylilentoa, konsertti ja valo-show Buckinghamin palatsilla, laukkakilpailua, piknikkejä ja kulkueita sekä kiitosjumalanpalveluksia.

Kuningattaren viimeiseksi pääministeriksi jäi Liz Truss, jota kuningatar ehti pyytää muodostamaan hallituksen ennen kuolemaansa. Kuva on otettu 6. syyskuuta, vain kahta päivää ennen kuningattaren kuolemaa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut