Britanniassa alkaa suru­aika: Kansa­kunnan arki muuttuu tulevina päivinä ja viikkoina

Kuningattaren kuolema muuttaa paitsi kuningasperheen, myös esimerkiksi parlamentin jäsenten ja koko Britannian arkea tulevina päivinä ja viikkoina.

West Hamin ja FCSB:n välisessä jalkapallo-ottelussa Lontoossa vietettiin hiljainen hetki Kuningatar Elisabetin muistolle torstaina.

9.9. 6:58

Kuningatar Elisabet II:n kuolema näkyy brittiläisten arjessa ja muuttaa sitä monin tavoin tulevina päivinä ja viikkoina.

Kuolemasta käynnistyi suruaika kuninkaallisessa perheessä. Kuninkaallisten viralliset tapaamiset perutaan, ja Britannian liput liehuvat puolitangossa kuninkaallisissa residensseissä, hallituksen rakennuksissa, asevoimissa ja Britannian ulkomaanedustustoissa.

Myös koko kansakunnan elämä laitetaan ikään kuin tauolle, kirjoittaa esimerkiksi Britannian yleisradioyhtiö BBC:n kuninkaallisia seuraava toimittaja Sean Coughlan.

”Julkisen elämän sävy voi tuntua kansalliselta tuumaustauolta, kun ihmiset käyvät läpi omia muistojaan kuningattaren pitkän valtakauden ajalta”, hän kirjoitti torstai-iltana.

Kansalaiset alkoivat jo torstaina ilmasta suruaan tuomalla esimerkiksi kukkia Buckinghamin palatsin edustalle.

Lue lisää: Kuningatar Elisabet II palveli kansaansa viimeisiin voimiinsa saakka

Uutinen muuttaa esimerkiksi Britannian parlamentin tulevia päiviä. Alahuone järjestää perjantaina puolenpäivän aikaan iltakymmeneen kestävän istunnon Elisabetin muiston kunnioittamista varten.

Parlamentin alahuone kokoontuu poikkeuksellisesti myös lauantaina, jolloin vanhemmat parlamentin jäsenet vannovat valan uudelle kuninkaalle Charlesille. Istunto alkaa kahdelta ja kestää iltakymmeneen.

Lue lisää: Kruununperijä jo vuodesta 1952 – tällainen on Britannian uusi kuningas Charles III

Kuningas Charlesin on tarkoitus keskustella perjantaina pääministeri Liz Trussin kanssa ja pitää puhe kansalleen ja Kansanyhteisölle.

BBC:n Coughlan huomautti myös, että kuningattaren kuolema näkyy tulevina päivinä tavallisille briteille esimerkiksi televisio-ohjelmien vaihtumisena. Ennakolta suunniteltuja ohjelmia perutaan ja tilalla lähetetään ohjelmaa historiallisesta tapahtumasta.

Koko Britannia etsii nyt omat keinonsa kunnioittaa kuningattaren kuolemaa. Coughlan kuvailee, kuinka paikalliset ja kansalliset järjestöt sekä hyväntekeväisyysjärjestöt järjestänevät esimerkiksi tapahtumia kuningattaren muistolle.

Liehuvien lippujen lisäksi kirkonkelloja soitetaan ja tykeillä ammutaan kunnialaukauksia ympäri maata, ennustaa toimittaja.

Myös urheilumaailma osoitti kunnioitustaan kuningattarelle jo heti torstaina.

Oma lukunsa ovat Elisabetin hautajaiset ja kuningas Charlesin kruunajaiset, joista tulee valtavia suurtapahtumia.

Kuningattaren hautajaiset odotetaan järjestettävän seuraavien kahden viikon aikana. Aiemmin on ennakoitu, että kun kuningatar kuolee, hautajaispäivä on todennäköisesti kymmenes päivä kuolemasta.

Lue lisää: Näin vallanvaihto Britanniassa etenee: Hallitsijan kuolemaan on valmistauduttu jo vuosia yksityiskohtaisella suunnitelmalla

Myöhemmin arkku vietäneen kuninkaallisella junalla tai lennätetään Edinburghista Lontooseen ja asetetaan Buckinghamin palatsiin.

Suruaikaa kestää ennakkotietojen mukaan kuukausi. Sen ajan kuningattaren muotokuvaa erilaisissa julkisissa tiloissa kuuluu koristaa surunauha.

Suruajan jälkeen kuningattaren muotokuvat korvataan uuden kuninkaan kuvilla. Britannian kuninkaallinen posti tilaa uudet postimerkit, ja käteisen rahan ulkoasu muuttuu. Alkaa uuden hallitsijan eli Charles III:n aika.

Charlesista tuli virallisesti kuningas heti kuningattaren kuoltua. Hänen kruunajaistensa ajankohtaa ei ole vielä tiedossa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut