Pääministeri Truss kuvailee kuningatar Elisabetia ”kallioksi, jolle moderni Britannia rakennettiin”

Liz Truss pyysi Britannian kansaa tulemaan uuden kuninkaan tueksi ja auttamaan tätä kantamaan suurta vastuutaan.

8.9. 22:06

STT

Britannian tuore pääministeri Liz Truss sanoi kuningatar Elisabetin kuoleman olleen suuri sokki Britannialle ja koko maailmalle.

Truss puhui pääministerin virka-asunnon edessä torstai-iltana vain hetki sen jälkeen, kun kuningatar Elisabetin ilmoitettiin kuolleen. Elisabet nimitti Trussin pääministeriksi tiistaina, vain kaksi päivää ennen kuolemaansa.

”Kuningatar Elisabet oli kallio, jolle moderni Britannia rakennettiin. Maamme on kasvanut ja kukoistanut hänen valtansa alla”, Truss sanoi.

Lue lisää: Kuningatar Elisabet II on kuollut – Aamulehti seuraa, kuinka pitkäaikaista hallitsijaa muistetaan

Nyky-Britannian suuruudesta on Trussin mukaan kiittäminen Elisabetia. ”Hän kasvatti muutaman maan kansainyhteisöstä 56 maan perheen, joka levittäytyy maailman jokaiselle mantereelle.”

Trussin mukaan Elisabet antoi maalle tarvittua pysyvyyttä ja voimaa. Hän kuvaili Elisabetia itse Britannian sieluksi, joka jää elämään tämän jälkeenkin.

Truss pyysi myös Britannian kansalta, että he tulisivat yhdessä joukoin uuden kuningas Charlesin tueksi ja auttaisivat tätä kantamaan suuren vastuunsa. ”Tänään kruunu vaihtaa omistajaa, kuten se on tehnyt jo yli tuhannen vuoden ajan, uudelle monarkillemme ja valtionpäämiehellemme, kuningas Charles III:lle.”

Truss sanoi puheensa lopuksi sanat, joita uskoi myös Elisabetin toivoneen sanottavaksi: God Save the King. Tähän muotoon myös maan kansallishymni muuttuu monarkin vaihtumisen myötä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut