Näin suomalais­poliitikot muistelevat edesmennyttä kuningatar Elisabetia – Presidentti Niinistö: ”Esimerkki meille kaikille”

Eduskunnan puheenjohtajan Matti Vanhasen mukaan Britannian kuningatar Elisabet opittiin myös suomalaisten keskuudessa tuntemaan kansojaan yhdistävänä valtionpäämiehenä.

Useat suomalaispoliitikot ovat esittäneet surunvalittelunsa Britannian kuningasperheelle. Näin ovat tehneet muun muassa perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra, presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Sanna Marin (sd.) ja eduskunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.).

8.9. 21:50 | Päivitetty 8.9. 23:00

STT

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo olevansa syvästi surullinen kuningatar Elisabetin poismenosta. Niinistö kirjoittaa Twitterissä, että 70-vuotisen hallituskautensa aikana Elisabet todisti ja muokkasi historiaa kuten vain harvat muut.

Lue lisää: Kuningatar Elisabet II on kuollut – Aamulehti seuraa, kuinka pitkäaikaista hallitsijaa muistetaan

”Hänen velvollisuudentuntonsa ja omistautumisensa palveluun ovat esimerkki meille kaikille”, Niinistö kirjoittaa. Niinistö välittää syvimmät osanottonsa kuninkaalliselle perheelle ja Britannian kansalle.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) lähettää syvimmät osanottonsa kuninkaalliselle perheelle sekä Britannian ja Kansainyhteisön kansalle. Marin sanoo Twitterissä, että ajatuksemme ovat kuningattaren perheen ja läheisten luona.

Eduskunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) lausuu eduskunnan puolesta syvimmän osanottonsa Britannian asukkaille ja Elisabetin omaisille. Vanhasen mukaan Elisabet opittiin myös suomalaisten keskuudessa tuntemaan arvokkuutta ja jatkuvuutta ylläpitävänä, kansojaan yhdistävänä valtionpäämiehenä.

”Maailmanhistorian pisimmän hallitsijakauden kuluessa maailma muuttui valtavasti ja hän osasi säilyttää monarkian ajassa elävänä. Hänen kuolemansa hiljentää ei vain hänen omaa kansaansa vaan ihmiset kaikkialla maailmassa”, Vanhanen kirjoittaa eduskunnan virallisella Twitter-tilillä.

Suomalaispoliitikot muistelevat

Myös useat muut suomalaispoliitikot ovat ilmaisseet osanottonsa Elisabetin poismenon johdosta.

Muun muassa rkp:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr.), liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) sekä maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) ovat kirjoittaneet Twitterissä osanottonsa.

Ohisalo lainaa Twitterissä Elisabetin Glasgow'n ilmastohuippukokoukseen lähettämässä videoviestissään esittämiä sanoja. ”Historia on osoittanut, että kun kansat kokoontuvat yhteisen asian puolesta, toivolle on aina tilaa. Inspiroivia sanoja muistettavaksi”, Ohisalo kirjoitti.

Elisabetin poismenosta ovat tviitanneet myös oppositiopuolueiden johtajat. Perussuomalaisten Riikka Purra sekä kokoomuksen Petteri Orpo kirjoittivat, että aikakausi on päättynyt.

”Hän hallitsi ja palveli kuningaskuntaa seitsemällä vuosikymmenellä, viidentoista pääministerin aikana, Churchillistä Trussiin. Hän edusti jatkuvuutta”, Purra tviittasi.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajista muun muassa sdp:n Antti Lindtman ja kokoomuksen Kai Mykkänen ovat muistaneet edesmennyttä kuningatarta.

”50-luvun Neuvostovyörytyksestä lännen voittoon, lännen huippukauteen ja nyt jo sen jälkeiseen moninapaisuuteen. Yksi kuningatar. Aina asiallinen, rauhoittava, sanansa sattuvasti asetteleva”, Mykkänen tviittasi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut