Näin vallanvaihto Britanniassa etenee: Hallitsijan kuolemaan on valmistauduttu jo vuosia yksityiskohtaisella suunnitelmalla

Vallanvaihdosta on tehty yksityiskohtainen ennakkosuunnitelma. Kuningattaren kuolemaa viestii koodilause: ”London Bridge is down.”

Kuningatar Elisabet kuvattuna vuonna 2021.

8.9. 19:39

Kuningatar Elisabetin kuolemaan on valmistauduttu Britanniassa jo vuosia yksityiskohtaisella suunnitelmalla.

Kuningattaren kuoltua hänen seuraajakseen Britannian kuninkaaksi nousee hänen vanhin poikansa prinssi Charles.

Brittimediassa jo vuosia esillä olleen teorian mukaan koodilause kuningattaren kuolemalle kuuluu: ”London Bridge is down.”

Näillä sanoin kuningattaren yksityissihteeri kuulemma viestii kuolinuutisen Britannian pääministerille, joka välittää suru-uutisen edelleen hallitukselle. Ulkoministeriöstä viesti lähtee Kansainyhteisön maihin.

Lue lisää: Lääkärit huolissaan kuningatar Elisabetin terveydestä, perhe kiiruhtanut tapaamaan – Suora lähetys Skotlannin Balmoralin linnan porteilta käynnissä

Charlesin valtaannousua puolestaan kuvataan operaatio kevääksi (Operation Spring Time).

Marssijärjestyksestä kuningattaren kuoltua uutisoi ensimmäisenä The Guardian -lehti vuonna 2017. Sittemmin ennakkosuunnitelmista ovat kertoneet muutkin viestimet kuten The Sun -tabloidi sekä Politico-verkkolehti.

Myös tämän artikkelin tiedot perustuvat mediatietoihin.

Liput puolitankoon

Suru-uutisen jälkeen liput Britannian kaikissa hallintorakennuksissa vedetään heti puolitankoon.

Kuolemasta tullaan kertomaan julkisuuteen perinteisin menoin eli Buckinghamin palatsin porttiin tai sen eteen telineeseen kiinnitetyllä ilmoituksella.

Laajemmasta tiedonvälityksestä tulee huolehtimaan Press Association -uutistoimisto sekä myös hovin omat verkkosivut sekä sosiaalisen median tilit.

Lausunto pääministeriltä

Ennakkotietojen mukaan sekä hovin verkkosivut että brittihallituksen verkkosivut saavat mustan ”suruliputuksen”.

Ensimmäisenä lausunnon kuningattaren kuoltua antaa Britannian pääministeri Liz Truss. Kuninkaallinen perhe aloittaa puolestaan hautajaisjärjestelyt, jonka yksityiskohdista kuningatar on todennäköisesti määrännyt itse hyvinkin yksityiskohtaisesti jo etukäteen.

Hautajaiset järjestetään noin kymmenen päivää kuoleman jälkeen.

Ehkä heti televisiopuhe

Uusi kuningas pitää ensimmäisen palaverinsa pääministerin kanssa pian äitinsä kuoleman jälkeen.

On Charlesin päätösvallassa, minkä nimen hän ottaa kuninkaana. Kuninkaallis­asiantuntijoiden mukaan on todennäköistä, että valitsee tittelikseen King Charles III.

Entisaikoina ulkomaalaisten kuninkaallisten nimet oli tapana suomentaa. Siksi Queen Elizabeth II tunnettiin Suomessa nimellä Elisabet II. Charlesia ei kuitenkaan enää suomenneta Kaarleksi.

Uusi kuningas pitää todennäköisesti heti televisiopuheen kansalaisille.

Julistetaan kuninkaaksi

Ennakkotietojen mukaan kuningattaren kuolinpäivää kutsutaan D-päiväksi (D-Day). Sitä seuraavia päiviä kutsutaan koodeilla D-Day+1, D-Day+2, D-Day+3 ja niin edelleen.

Aikatauluihin ja tapaamisiin voi vaikuttaa kuolinpaikka. Jos kuningatar kuolee Skotlannissa, saattaa se vaikuttaa käytännön suunnitelmiin.

Kuolemaa seuraavana päivänä Charles julistetaan kuninkaaksi. Kuningatar Elisabet ilmoitti alkuvuonna 2022, että hän toivoo, että Charlesin vaimosta Camillasta tulee kuningatarpuoliso.

Britannian parlamentti tulee keskeyttämään normaalin työskentelynsä ja kansanedustajat pitävät alahuoneessa surunvalittelupuheitaan. Samana päivänä uuden kuninkaan on määrä tavata pääministeri Truss ja hallituksen ydinministerit.

Surunvalittelujen vastaanottoa

Jos kuningatar kuolee Skotlannissa, tuodaan arkku jos mahdollista kuninkaallisella junalla Edinburghista Lontooseen ja asetetaan Buckinghamin palatsiin. Toinen vaihtoehto on lennättää arkku Lontooseen.

Mahdollista on myös se, että arkku asetetaan ensin Holyroodin palatsiin eli Holyroodhouseen Edinburghissa.

Uuden kuninkaan ensimmäisiin tehtäviin kuuluu surunvalittelujen vastaanotto. Sen jälkeen hän lähtee usean päivän surukierrokselle eri puolille Yhdistynyttä kuningaskuntaa.

Ennakkotietojen mukaan Charlesin kierros olisi alkanut Lontoosta ja Edinburghista ja jatkunut sieltä Pohjois-Irlannin kautta Walesiin. Lopullinen järjestys tarkentuu myöhemmin.

Kolmen päivän ajan

Lontoossa kuningattaren arkku siirretään todennäköisesti noin viidentenä päivänä surusaattueessa Buckinghamin palatsista parlamenttitaloon eli Westminsterin palatsiin.

Surusaattuetta kutsutaan nimellä Operation Lion (operaatio leijona). Parlamenttitalon vanhimmassa osassa järjestetään muistojumalanpalvelus.

Kuningattaren arkkua pidetään parlamenttitalolla kolmen päivän ajan. Surijoilla on silloin mahdollisuus vierailla arkulla.

Paikalle odotetaan jopa satoja tuhansia halukkaita hyvästienjättäjiä. Pääsyn arkulle on määrä olla auki 23 tuntia vuorokaudessa. He, jotka eivät halua tai voi jonottaa, saavat kirjoittaa viestinsä verkossa avattavaan surunvalittelukirjaan.

Valtiolliset hautajaiset

Hautajaispäivä on todennäköisesti kymmenes päivä kuoleman jälkeen. Valtiolliset hautajaiset pidettäneen parlamenttitalon kupeessa sijaitsevassa Westminster Abbeyssa.

Hautajaispäivä tulee olemaan myös virallinen kansallinen surupäivä. Puolen päivän aikaan koittaa kahden minuutin hiljaisuus.

Kuningattaren arkku kuljetetaan lopulta Lontoosta Windsorin linnan kappeliin. Arkku sijoitetaan kuningattaren isän lepopaikan viereen.

Kuukauden suruaika

Suruaikaa kestää kuukausi. Sen ajan kuningattaren muotokuvaa erilaisissa julkisissa tiloissa kuuluu koristaa surunauha.

Suruajan jälkeen kuningattaren muotokuvat korvataan uuden kuninkaan kuvilla. Alkaa uuden hallitsijan eli Charlesin aika.

Charlesin noustua kuninkaaksi ensimmäinen kruununperimysjonossa on hänen vanhin poikansa prinssi William. Williamia seuraavat hänen lapsensa ikäjärjestyksessä: prinssi George, prinsessa Charlotte ja prinssi Louis.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut