Tämä tiedetään Britannian kuningatar Elisabetin viimeisestä päivästä – perhe kiirehti tapaamaan Skotlannin Balmoralin linnaan

Britannian kuningatar Elisabet II kuoli 96-vuotiaana torstaina 8. syyskuuta 2022. Ennen varsinaista suru-uutista Buckinghamin palatsi julkaisi tiedotteen, joka herätti huolta.

Kuningatar Elisabet oli tiistaina 6. syyskuuta nimittämässä konservatiivipuolueen tuoretta puheenjohtajaa Liz Trussia Britannian uudeksi pääministeriksi Balmoralin linnassa Skotlannissa.

8.9. 15:16 | Päivitetty 8.9. 23:35

Buckinghamin palatsi julkaisi torstaina 8. syyskuuta päivällä tiedotteen, joka herätti heti huolta Britanniassa ja muualla maailmalla.

Lääkärit kertoivat olevansa huolissaan pitkäaikaisen kuningattaren Elisabetin terveydestä. Lääkärit olivat suositelleet, että 96-vuotias kuningatar pysyisi lääkärin valvonnassa.

Lue lisää: Kuningatar Elisabet II on kuollut – Aamulehti seuraa, kuinka pitkäaikaista hallitsijaa muistetaan

”Tänä aamuna tehdyn arvioinnin perusteella kuningattaren lääkärit ovat huolissaan Hänen Majesteettinsa terveydestä ja ovat suositelleet, että hän pysyy lääkärin valvonnassa”, palatsin tiedotteessa kerrotaan.

Kun tiedote julkaistiin, kuningatar oleskeli Balmoralin linnassa Skotlannissa. Muutamia tunteja myöhemmin julkaistiin suru-uutinen: kuningatar Elisabet oli kuollut.

Lue lisää: Näin Britannian hovi ilmoitti kuningatar Elisabetin kuolemasta –  Kuningas Charles: ”Suremme syvästi”

Turvallisuusvirkailijat kuvattiin seisomassa Skotlannin Balmoralin linnaan johtavien porttien edustalla torstaina 8. syyskuuta joitain tunteja ennen kuin tieto kuningattaren kuolemasta julkaistiin.

Skotlannissa Balmoralin linnan eteen kerääntyi väkeä jo Suomen aikaa iltapäivästä torstaina. Väkeä alkoi ilmestyä paikalle nopeasti sen jälkeen, kun tieto kuningattaren heikentyneestä terveydentilasta oli kerrottu.

Perhe kiiruhti tapaamaan

Kaikki kuningattaren lapset, prinssi Charles, prinsessa Anne, prinssi Andrew ja prinssi Edward matkasivat torstaina kuningattaren luokse Balmoralin linnaan. Myös Charlesin poika prinssi William matkusti Skotlantiin.

Torstain aikana myös prinssi Harryn ja Sussexin herttuatar Meghanin kerrottiin olevan matkalla kuningattaren luokse. Myöhemmin kuitenkin uutisoitiin, että Harry matkustaa Balmoraliin yksin. Ainakin prinssi Harry saapui paikalle vasta sen jälkeen, kun tieto kuningattaren kuolemasta oli tullut julki.

BBC:n mukaan seitsemän kuningashuoneen jäsentä saapui hieman ennen iltakuutta Suomen aikaa Aberdeenin lentokentälle, josta on vielä tunnin ajomatka Balmoraliin. Kone saapui Lontoon Northoltin lentotukikohdasta. BBC:n tiedossa ei aluksi ollut, ketä koneen kyydissä oli, mutta myöhemmin se tiedotti kyydissä olleen ainakin William, Andrew, Edward ja tämän vaimo, Wessexin kreivitär Sophie.

BBC:n mukaan Britannian pääministeri Liz Truss sai tiedon kuningattaren kuolemasta kello 16.30 paikallista aikaa, eli kello 18.30 Suomen aikaa.

Tässä autossa prinssi William saapui torstaina Balmoren linnalle yhdessä prinssi Edwardin ja prinssi Andrew’n kanssa.

Perui tapaamisen

Kuningatar joutui keskiviikkona perumaan suunnitellun virtuaalisen tapaamisen neuvonantajiensa kanssa sen jälkeen, kun lääkärit neuvoivat häntä lepäämään. Tiistaina hän oli nimittämässä Liz Trussia Britannian uudeksi pääministeriksi Skotlannin kodissaan.

Truss kommentoi uutista kuningattaren terveydentilasta torstaina tuoreeltaan. ”Ajatukseni, ja ihmisten ajatukset kaikkialla Yhdistyneessä kuningaskunnassamme, ovat Hänen Majesteettinsa ja hänen perheensä kanssa”, Truss kirjoitti pikaviestipalvelu Twitterissä.

Aiemmin torstaina myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmaisi huolensa kuningattaren terveydentilan vuoksi. Englannin kirkon johtaja, Canterburyn arkkipiispa Justin Welby kertoi rukoilevansa kuningattaren ja tämän lähipiirin puolesta.

Kun tieto kuningattaren kuolemasta oli tullut julki tuore pääministeri Truss kuvaili uutisen olevan suuri sokki Britannialle ja koko maailmalle.

”Kuningatar Elisabet oli kallio, jolle moderni Britannia rakennettiin. Maamme on kasvanut ja kukoistanut hänen valtansa alla”, Truss sanoi pääministerin virka-asunnon edessä torstai-iltana vain hetki sen jälkeen, kun Elisabetin ilmoitettiin kuolleen.

Lue lisää: Pääministeri Truss kuvailee kuningatar Elisabetia ”kallioksi, jolle moderni Britannia rakennettiin”

Kuningatar Elisabet nimitti tiistaina Liz Trussin (oikealla) Britannian uudeksi pääministeriksi. Kuningatar ja Truss tapasivat Balmoralin linnassa Skotlannissa. Myös väistynyt pääministeri Boris Johnson matkasi tiistaina Skotlantiin, missä hän jätti muodollisen eropyyntönsä kuningattarelle.

Epätavallinen lausunto

Kuningatar oli kärsinyt Buckinghamin palatsin mukaan vuoden 2021 lopusta alkaen ”ajoittaisista liikkumisvaikeuksista”. Lokakuussa 2021 kuningatar vietti yön sairaalassa, minkä jälkeen hän on vähentänyt julkisia esiintymisiään.

BBC:n haastatteleman kuninkaallisiin perehtyneen asiantuntijan Robert Hardmanin mukaan palatsin aiemmin torstaina antama lausunto kuningattaren terveydentilasta oli epätavallinen.

”Palatsi ei tavallisesti julkaise tiedotteita kuningattaren terveydestä, jos asia ei ole merkittävä”, hän sanoi BBC:lle.

Hardmanin mukaan edellisen kerran lausunto kuningattaren terveydentilasta tuli samalla tavalla yllättäen, kun hänellä oli koronavirustartunta.

Kesäkuussa Britanniassa nähtiin nelipäiväiset juhlallisuudet kuningatar Elisabetin 70-vuotisen valtakauden kunniaksi. Kuningatar kuvattiin perheensä kanssa Buckinghamin palatsin parvekkeella 2. kesäkuuta. Kuvassa vasemmalta alkaen herttuatar Camilla, prinssi Charles, Elisabet, prinssi Louis, herttuatar Catherine, prinsessa Charlotte, prinssi George ja prinssi William.

Kuningatar Elisabet hymyili Buckinghamin palatsin parvekkeella 2. kesäkuuta. Kuningattaren vierellä seisoo hänen vanhin poikansa prinssi Charles. Kuningattaren kuoltua Charles nousee Britannian kuninkaaksi.

Uutiseen reagoitu

Britanniassa uutiseen kuningattaren terveydentilasta reagoitiin torstaina voimakkaasti.

Balmoralin linnan porttien ulkopuolelle kokoontui useita ihmisiä, jotka olivat tulleet toivottamaan hyvää vointia kuningattarelle. Poliisi vartioi linnaan johtavan ajotien portteja. Paikalla oli myös median edustajia.

Lisäksi esimerkiksi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n BBC One -televisiokanavan normaali lähetys keskeytyi, ja kanavalla näytettiin pääasiassa kuningattaren terveydentilaa käsitteleviä uutisia.

Britannian parlamentin alahuoneen puheenjohtaja Lindsay Hoyle keskeytti torstaina päivällä alahuoneessa käydyn keskustelun energiahinta­järjestelmästä sen jälkeen, kun tieto kuningattaren terveydentilasta julkaistiin. Hoyle sanoi, että hän ja parlamentti lähettävät parhaat terveisensä kuningattarelle ja että kuningatar on heidän ajatuksissaan.

Britanniassa juhlittiin aiemmin tänä vuonna näyttävästi kuningatar Elisabetin vallassaolon 70-vuotisjuhlaa. Hän nousi isänsä kuningas Yrjö VI:n jälkeen valtaistuimelle vuonna 1952.

Lue lisää: Kuningatar Elisabet tervehti vielä kerran juhlakansaa – katso kuvat platinaviikonlopun hulppeista juhlallisuuksista

Elisabet II on pisimpään vallassa ollut brittimonarkki. Häntä kohtasi suuri henkilökohtainen suru viime vuoden keväällä, kun kuningattaren puoliso, Edinburghin herttua prinssi Philip kuoli lähes sadan vuoden iässä.

Lontoossa ihmisiä kerääntyi torstaina Buckinghamin palatsin edustalle. Palatsi on monarkin virallinen asuinpaikka Britannian pääkaupungissa.

Buckinghamin palatsin edustalle on kerääntynyt myös sanoin joukoin median edustajia.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut