Ukraina näyttää saavuttaneen poikkeuksellisen läpimurron – Suomalais­asiantuntija: ”Venäläisten puolustus tuntuu olleen todella heikkoa”

Ukrainan joukot näyttävät edenneen päivässä kymmeniä kilometrejä Harkovan alueella.

Pelastustyöntekijät sammuttivat Venäjän joukkojen iskusta syttynyttä paloa Ukrainban Harkovassa tiistaina 6. syyskuuta.

7.9. 19:25

Ukraina näyttää onnistuneen keskiviikkona poikkeuksellisen hyvin vastahyökkäyksessään Harkovan kaakkoispuolella.

Uutistoimisto Reutersin mukaan itäisen Luhanskin kuvernööri kommentoi jo tiistaina, että Ukrainan vastahyökkäys alueella oli ”jokseenkin onnistunut”.

Brittilehti The Guardian luonnehtii Ukrainan toimia ”yllätyshyökkäykseksi”. Lehden mukaan Donetskin viranomaiset kertovat 27 000 asukkaan Balaklian olevan piiritetty. Balaklian menettäminen asettaisi vaaraan Venäjän joukot läheisessä Izjumissa, joka toimii tärkeänä huoltoreittinä joukoille etelämpänä.

Sotahistorioitsija Emil Kastehelmi analysoi käännettä viestipalvelu Twitterissä. Hän pitää yllä karttaa Ukrainan sodan tapahtumista yhdessä muiden asiantuntijoiden kanssa.

”Ukraina on päässyt jopa 30 kilometriä syvään läpimurtoon Balaklian suunnalla, Harkovan oblastissa. Näin suuria liikkeitä sodassa ei ole nähty kuukausiin”, Kastehelmi kirjoittaa.

Karttaan kootaan tietoja sotatilanteen kehittymisestä avointen lähteiden tiedustelu­menetelmillä: seuraamalla perinteistä ja sosiaalista mediaa, viranomaisten ja asevoimien tiedotteita, tutkasatelliitteja ja satelliittikuvia sekä muita lähteitä. Lisäksi asiantuntijat varmistavat taistelukentältä tulevia kuvia ja videoita analyysien sekä krono- ja geolokaation avulla.

Ei ole nähty pitkään aikaan

Ukraina käynnisti keskiviikkona vastahyökkäyksen rintamalla Harkovan kaupungista kaakkoon. Joukot näyttävät edenneen päivässä ainakin 30 kilometriä ilman merkittävää vastusta.

Tällaista menestystä ei ole nähty Ukrainan hyökkäyksissä sen jälkeen, kun venäläisjoukot vetäytyivät Kiovan suunnalta, Kastehelmi sanoo.

”Ukraina on saanut hyvinkin suurta menestystä aikaan, aika poikkeuksellinen ja onnistunut vastahyökkäys. Venäläisten puolustus alueella tuntuu olleen todella heikkoa tai olematonta”, hän analysoi.

”Toki siellä on käyty jonkinlaisia taisteluita, mutta kun katsoo, miten pitkälle ollaan vuorokauden sisällä päästy, se kertoo puolustuksesta paljon.”

”Vaikea saada korvattua”

Kastehelmi arvioi, että pitkään paikallaan jatkuneet taistelut Izjumin eteläpuolella ovat voineet kuluttaa venäläisjoukkoja jopa niin pahasti, ettei niitä enää riitä miehittämään koko rintamaa.

”On ollutkin oletettavaa, että voi käydä näin. Miestappioita on vaikea saada korvattua”, Kastehelmi sanoo.

Ukraina on tiennyt tilanteen ja löytänyt tiedustelun avulla heikon kohdan, josta hyökätä.

”Ukraina tekee jatkuvasti tiedustelua eri alueilla, samoin Venäjä. Se kuuluu perus taistelutoimintaan. Ukraina on selvästi huomannut, että tuolla on heikko kohta”, Kastehelmi sanoo.

”En voi sanoa täydellä varmuudella, mutta Ukraina saattaa saada myös alueen siviileiltä tietoja venäläisten määristä ja sijoittumisesta. Se auttaa myös Ukrainaa operaatioiden suunnittelussa.”

Venäjä ei ole edennyt aikoihin

Harkovan alueen lisäksi Ukrainan tiedustelujoukot ovat onnistuneet ylittämään Donets-joen parissa kohdassa. Kastehelmen tietojen mukaan vastarannalla ei ole ollut vankkaa venäläismiehitystä.

Samalla Ukraina jatkaa taisteluita Hersonissa. Venäjä taas ei ole päässyt etenemään aikoihin, Kastehelmi sanoo.

”Se kyllä herättää kysymyksen siitä, missä kunnossa Venäjän joukot ovat tuolla alueella. Ukraina on saamassa tietynlaisen otteen tilanteesta.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut