Britannian uusi pääministeri nimitti ensimmäiset ministerinsä – huippupaikoille ei yhtäkään valkoista miespoliitikkoa

Britannian tuore pääministeri Liz Truss on itse maan historian kolmas naispääministeri.

Britannian uusi pääministeri Liz Truss (oikealla) on nimennyt avainministerinsä. James Cleverly (vasemmalla) nimitettiin ulkoministeriksi, Suella Braverman sisäministeriksi ja Kwasi Kwarteng valtiovarainministeriksi.

6.9. 22:56

Britannian uusi pääministeri Liz Truss on nimittänyt hallitukseensa ensimmäiset ministerinsä. Valtiovarainministerin tehtävään hän nimitti entisen elinkeinoministerin Kwasi Kwartengin ja ulkoministeriksi entisen opetusministerin James Cleverlyn. Miehet ovat maan historian ensimmäisiä tummaihoisia poliitikkoja tehtävissään.

Hallituksensa sisäministeriksi Truss nimitti intialaistaustaisen Suella Bravermanin. Nimityspäätökset merkitsevät sitä, että ensimmäistä kertaa Britannian historiassa hallituksen neljän huippuministerin joukossa ei ole yhtäkään valkoista miespoliitikkoa.

Lue lisää: Liz Truss on nyt virallisesti Britannian uusi pääministeri – toisti ensimmäisessä puheessaan lupauksensa vero­leikkauksista

Britannian poliittisen eliitin lisääntynyt etninen kirjavuus näkyi myös siinä, että Trussin vastaehdokas konservatiivipuolueen johtajakisan loppumetreillä oli Rishi Sunak, joka voittaessaan olisi noussut maan ensimmäiseksi perhetaustaltaan intialaiseksi pääministeriksi.

Britanniassa konservatiivipuolue on nykyisin sukupuolijaoltaan tasa-arvoisempi ja etniseltä kirjavuudeltaan monipuolisempi kuin työväenpuolue, mutta vähemmistöäänestäjät suosivat edelleen työväenpuoluetta.

Truss itse on maan historian kolmas naispääministeri Theresa Mayn ja Margaret Thatcherin jälkeen. Kaikki kolme maan naispääministeriä ovat edustaneet konservatiivipuoluetta, eikä työväenpuolue ole vielä kertaakaan valinnut naista pysyväksi johtajakseen.

Etnisistä taustoistaan huolimatta uudet ministerit edustavat kovia oikeistolaisia arvoja myös maahanmuuttopolitiikassa ja kannattavat väistyneen pääministerin Boris Johnsonin kaudella haudottua suunnitelmaa siirtolaisten lähettämisestä Ruandaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut