IAEA vaatii turvavyöhykkeen perustamista Ukrainan Zaporižžjan ydinvoimalan ympärille

Nykytilanne voimala-alueella ei ole kestävällä pohjalla, IAEA:n lausunnossa sanotaan.

Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n tutkijaryhmä vieraili Zaporižžjan ydinvoimalalla Ukrainassa 1. syyskuuta. Zaporižžjan ydinvoimala on Euroopan suurin ydinvoimala ja tällä hetkellä Venäjän joukkojen miehittämä.

6.9. 18:36 | Päivitetty 6.9. 21:46

YK:n alainen Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA vaatii Zaporižžjan ydinvoimalan ympärille Ukrainassa perustettavaksi turvavyöhykettä, jotta ydinkatastrofin vaaralta vältyttäisiin sodan alla.

Euroopan suurimman ydinvoimalan turvallisuudesta on kannettu huolta jo pitkään venäläisten miehitettyä laitosta. IAEA:n edustajat vierailivat voimalalla kuluneella viikolla ja ovat perustamassa pysyvää edustustoa ydinvoimalalle. IAEA:n mukaan voimalan tilanne ei ole kestävällä pohjalla.

”Nykytilanne ei ole kestävällä pohjalla”, ydinturvallisuusvyöhykkeen välitöntä perustamista puoltavassa IAEA:n lausunnossa sanotaan.

IAEA:n johtaja Rafael Grossi julkaisi järjestön raportin ydinturvallisuus­tilanteesta Ukrainassa. Mukana raportissa ovat IAEA:n tarkastajaryhmän havainnot Zaporižžjan ydinvoimalasta.

Raportissa vaaditaan tykistötulen lopettamista voimalan alueella lisävahinkojen välttämiseksi. Venäjä ja Ukraina ovat syytelleet toisiaan ydinvoimalan alueelle kohdistetuista hyökkäyksistä. Tiistaina Venäjä syytti Ukrainan armeijaa ydinvoimalan läheisyydessä sijaitsevan Enerhodarin kaupungin tulittamisesta.

Kytkettiin irti verkosta

Grossin on määrä kertoa YK:n turvallisuusneuvostolle ryhmän työstä. Asiasta kerrottiin maanantaina IAEA:n julkaisemassa Grossin tilannekatsauksessa.

Grossi itse johti IAEA:n 14 hengen tarkastajaryhmää sen vieraillessa Zaporižžjassa. Kaksi ryhmän jäsentä jäi voimalaan toistaiseksi.

Zaporižžjan ydinvoimalan viimeinenkin toimiva reaktori suljettiin ja kytkettiin irti verkosta maanantaina Ukrainassa, kertoi voimalan käytöstä vastaava Energoatom-yhtiö. Syynä reaktorin sulkemiseen oli se, että tulipalo katkaisi viimeisen ydinvoimalaan kulkevan voimalinjan. Palon syynä oli Energoatomin mukaan kranaattitulitus.

IAEA:n johtaja Rafael Grossi puhui medialle Itävallassa 2. syyskuuta sen jälkeen, kun hän oli palannut järjestön tarkastajaryhmän matkalta Zaporižžjasta.

Vielä viikonloppuna voimalassa toimi kaksi reaktoria, mutta IAEA:n mukaan toinen niistä suljettiin lauantaina kranaattitulituksen takia.

”Seitsemän pilaria” vaarannettiin

IAEA:n raportin mukaan paikalla vierailleet tutkijat havaitsivat merkkejä siitä, että tykistötuli olisi voinut vaurioittaa voimalan turvallisuuteen liittyviä järjestelmiä ja vaarantaa henkilökunnan terveyden, kertoo CNN. Osa vaurioista oli reaktorirakennusten läheisyydessä.

Vaurioita havaittiin muun muassa eri rakennusten kattorakenteissa sekä ydinpolttoaineen varastoissa. Tykistötulta myös ammuttiin ryhmän vierailun aikana. ”Vaikka jatkuva tykistötuli ei olekaan vielä laukaissut ydinhätätilannetta, se muodostaa jatkuvan uhan ydinturvallisuudelle”, raportissa kerrotaan CNN:n mukaan.

IAEA:n tutkijaryhmä havaitsi myös venäläissotilaiden ja venäläisen sotilaskaluston läsnäolon eri puolilla voimala-aluetta muun muassa reaktorirakennusten läheisyydessä. IAEA kiinnitti huomiota siihen, että voimalan ukrainalaiset työntekijät joutuvat työskentelemään kovan paineen alla, mikä lisää turvallisuusriskejä.

IAEA:n mukaan ydinturvallisuuden kaikki ”seitsemän pilaria” on asetettu vaaraan Zaporižžjassa. Termillä viitataan turvallisen ydinvoiman takaamisen eri osa-alueisiin, kuten voimalarakennusten hyvään kuntoon, voimalan järjestelmien sähkönsaantiin ja säteilytasojen tarkkailumekanismeihin.

Täydennetty 6.9.2022 kello 21.45: Lisätty tietoja raportin sisällöstä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut