Liz Truss on nyt virallisesti Britannian uusi pääministeri – toisti ensimmäisessä puheessaan lupauksensa vero­leikkauksista

Uusi pääministeri kiitteli edeltäjäänsä Boris Johnsonia ja toisti lupauksensa veroleikkauksista sekä talouden saamisesta nousuun.

Liz Truss nousi tiistaina virallisesti Britannian uudeksi pääministeriksi. Tiistai-iltana hän puhui ensimmäistä kertaa pääministerinä Downing Streetin virka-asunnollaan.

6.9. 15:18 | Päivitetty 6.9. 19:33

Britanniassa tuore pääministeri Liz Truss saapui virka-asunnolleen Lontoon Downing Streetille tiistaina peribrittiläisessä kaatosateessa, joka oli peruuttaa uuden pääministerin perinteisen puheen asunnon ulkopuolella. Pahimman sateen laannuttua paikalle saapunut Truss kuitenkin esitti lyhyet kommentit toimittajille ja yleisölle.

Truss kiitti puheessaan edeltäjäänsä ja puoluetoveriaan Boris Johnsonia tämän tekemästä työstä brexitin, koronavirusrokotteen ja Venäjän aggression suhteen. Truss toisti lupauksensa veroleikkauksista ja Britannian talouden nostamisesta.

Truss nimesi kolmeksi prioriteetikseen talouden, energian ja terveydenhuollon. Hän lupasi leikata verotusta ja tukea talouskasvua. Hän lupasi myös alkaa etsiä energiakriisiin ratkaisua jo tällä viikolla. Kolmas lupaus oli kohentaa julkista terveydenhuoltoa, jotta muun muassa lääkärin vastaanotolle pääsisi nykyistä helpommin.

Truss nousi virallisesti pääministerin virkaan tavattuaan kuningatar Elisabet II:n Skotlannissa aiemmin tiistaina. Samassa yhteydessä Trussin edeltäjä ja puoluetoveri Johnson jätti muodollisen eronpyyntönsä kuningattarelle Skotlannissa. Kuningatar pyysi Trussia muodostamaan uuden hallituksen.

Liz Truss saapui uudelle virka-asunnolleen Lontoon Downing Streetille yhdessä puolisonsa Hugh O'Learyn kanssa tiistaina 6. syyskuuta.

Uusi pääministeri Liz Truss (oikealla) kätteli kuningatar Elisabetia Balmoralin Skotlannissa linnassa tiistaina iltapäivällä.

Lupasi tukea Trussia

Johnson lupasi aiemmin jäähyväispuheessaan pääministerin virka-asunnon ulkopuolella tukea uutta pääministeriä tämän ”joka askeleella”. Hän kehotti kaikkia konservatiivipuolueen jäseniä antamaan varauksettoman tukensa Trussille.

Trussin valinta konservatiivien uudeksi puheenjohtajaksi ja sitä myötä maan pääministeriksi julkistettiin maanantaina puolueen äänestyksen jälkeen. Truss sai noin 57 prosenttia hyväksytyistä äänistä. Hänen vastaehdokkaansa oli entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak.

Lue lisää: Britannian uudeksi pääministeriksi nousee Liz Truss – edessään hänellä on heti monia kiperiä päätöksiä

Konservatiiveille valittiin uusi puheenjohtaja, koska Boris Johnson menetti kuluneena kesänä omiensa luottamuksen.

Liz Trussin edeltäjä Boris Johnson piti tiistaina viimeisen puheensa Downing Streetillä. Paikalla oli runsaasi median edustajia.

Heti tositoimiin

Uudella pääministerillä on edessään heti monia kiperiä kysymyksiä etenkin kohonneiden elinkustannuksien ratkaisemiseksi.

Hyvin keskeisessä osassa on energian ja varsinkin koteja lämmittävän kaasun hinta, mihin maan hallituksen odotetaan keksivän ratkaisuja. Britannian hinnat nousevat nyt vauhdilla, ja maan kaksinumeroinen inflaatiovauhti on nopein 40 vuoteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut