Britannian uudeksi pääministeriksi nousee Liz Truss – edessään hänellä on heti monia kiperiä päätöksiä

Liz Trussista tulee pääministeri tilanteessa, jossa elinkustannukset nousevat ja konservatiivien kannatus sakkaa.

Liz Truss hymyili, kun konservatiivien puheenjohtajakisan tulokset julkaistiin maanantaina 5. syyskuuta. Trussin vierellä istui hänen puolisonsa Hugh O'Leary.

5.9. 14:12 | Päivitetty 5.9. 16:46

Britannian uudeksi pääministeriksi nouseva Liz Truss ei ehdi kauan juhlistaa voittoaan, sillä hän joutuu heti ratkomaan Britanniaa riivaavaa inflaatiota ja kansalaisten nousevia elinkustannuksia.

Konservatiivipuolue kertoi maanantaina valinneensa ulkoministerinä toimineen Trussin uudeksi puheenjohtajakseen, mikä nostaa tämän samalla maan pääministeriksi.

Truss sai reilut 81 300 ääntä konservatiivipuolueen äänestyksessä, mikä oli noin 57 prosenttia hyväksytyistä äänistä. Vastaehdokkaana oli ex-valtiovarainministeri Rishi Sunak.

Lue lisää: Britannian uusi pääministeri kasvoi vasemmistolais­perheessä, mutta siirtyi opiskelijana konservatiivien riveihin – heidän välillään valinta tehtiin

Trussia pidettiin kisan ennakkosuosikkina, vaikka hänen voittonsa ei ollutkaan lopulta niin selkeä kuin arvioitiin. Truss on ainoa puolueen sääntömuutoksen jälkeen valituista puheenjohtajista, joka on varmistanut voittonsa alle 60 prosentin ääniosuudella, kertoo BBC.

Uusi puolueen puheenjohtaja valittiin, koska väistyvä Boris Johnson menetti kuluneena kesänä omiensa luottamuksen. Voitonpuheessaan Truss kiitti Johnsonia, jonka hän sanoi vieneen brexitin maaliin ja nousseen Venäjän presidentti Vladimir Putinia vastaan.

Virallisesti Truss saa mandaattinsa tiistaina, kun hän vierailee Britannian kuningattaren Elisabetin luona Skotlannissa, jossa kuningatar nimittää hänet virkaansa. Hänestä tulee valintansa myötä Britannian kolmas naispääministeri.

Muun muassa Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) onnitteli Trussia Twitterissä. ”Yhteistyömme ulkoministereinä viime vuosina on ollut erinomaista. Odotan dialogimme ja Suomen ja Britannian läheisten suhteiden jatkumista”, hän kirjoitti.

Äänestystulosten julkistamisen jälkeen Liz Truss kipusi lavalle puhumaan puoluetovereilleen Lontoossa.

Nousseet hurjaa vauhtia

Britannian väestö kärsii nopeasti kasvavista elinkustannuksista, jotka ovat ajaneet etenkin vähävaraisempia ahtaalle. Vaikeassa taloudellisessa tilanteessa hyvin keskeisessä osassa on energian ja varsinkin koteja lämmittävän kaasun hinta, mihin maan hallituksen odotetaan keksivän ratkaisuja.

Truss totesi voitonpuheessaan täyttävänsä tukijoilleen antamansa lupaukset. Lupauksiin ovat kuuluneet muun muassa tuntuvat veronalennukset kansalle. ”Minulla on rohkeita suunnitelmia niin veronleikkauksien kuin Britannian talouden kasvattamisen suhteen”, hän sanoi.

Energialaskujen osalta hän kertoi tuovansa ratkaisuja ei vain korkeisiin energianhintoihin mutta myös pidempiaikaisiin jakeluongelmiin.

Mediatietojen mukaan Truss on harkinnut ensitöikseen miljoonien kotitalouksien energialaskujen jäädyttämistä. BBC:n mukaan tämä tarkoittaisi käytännössä rajoituksia siihen, kuinka paljon kaasu ja sähkö saisivat korkeimmillaan maksaa. Vielä maanantain puheessaan Truss ei näitä mediatietoja kommentoinut. BBC:n mukaan toimista energiahintojen hillitsemiseksi kerrotaan mahdollisesti torstaina.

Laskusuunnassa gallupeissa

Truss lupaili myös puheessaan vievänsä konservatiivit vaalivoittoon seuraavissa vaaleissa. Tämä ei kuitenkaan tämänhetkisten kannatuslukujen valossa ole läpihuutojuttu.

Viime aikojen gallupeissa Britannian työväenpuolue on ollut selkeässä johtoasemassa.

Trussin tulisi samalla myös yhdistää ensin oma puolueensa, jonka on katsottu jakautuneen etenkin puheenjohtajakampanjoinnin aikana.

Päivitetty 5.9.2022 kello 16.41: Päivitetty tuoreilla tiedoilla Liz Trussin valinnasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut