Britannian uusi pääministeri kasvoi vasemmistolais­perheessä, mutta siirtyi opiskelijana konservatiivien riveihin – heidän välillään valinta tehtiin

Liz Trussin parlamenttiuran alkua varjosti vanha salasuhde toisen Tory-politiikon kanssa.

Loppusuoralla on ollut kaksi ehdokasta, Britannian entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak ja nykyinen ulkoministeri Liz Truss.

5.9. 7:58 | Päivitetty 5.9. 15:33

Britanniassa on valittu uusi pääministeri ja konservatiivien uusi puheenjohtaja. Asian ratkaisivat konservatiivipuolueen jäsenet, joiden äänestysaika asiassa päättyi perjantaina.

Loppusuoralla oli kaksi ehdokasta: Britannian nykyinen ulkoministeri Liz Truss ja entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak. Uudeksi pääministeriksi valittiin Truss.

Uusi pääministeri valittiin, koska Boris Johnson menetti kuluneena kesänä omiensa luottamuksen.

Ennakkosuosikki konservatiivisen puolueen jäsenille suunnatuissa kyselytutkimuksissa on viime aikoina ollut verojen leikkaamista kannattava Truss.

Konservatiivien äänioikeutettujen joukko on arvioitu 160 000–200 000 välille. Britannian väkiluku on noin 67 miljoonaa, joten siihen verrattuna uuden pääministerin valitsee olematon osa väestöstä.

Lähtöisin vasemmistoperheestä

Pääministeriksi nouseva Liz Truss syntyi Oxfordissa 1975. Konservatiivipuolueen poliitikko ei saanut poliittisia kantojaan äidinmaidon mukana, sillä professori-isän ja sairaanhoitaja­äidin lapsi kertoo perheensä olleen vasemmalle kallellaan.

Truss siirtyi kannattamaan konservatiiveja opiskeluaikoinaan Oxfordin yliopistossa liberaali­demokraattisen puolueen kautta, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Ennen politiikkaa hän toimi muun muassa talousjohtamisen ja kaupallisen alan johtotehtävissä. Truss on naimisissa ja kahden lapsen äiti.

Truss valittiin parlamenttiin vuonna 2010. Ehdokkuus oli kuitenkin melkein vaarassa jäädä hyllylle johtuen Trussin salasuhteesta toisen Tory-politiikon kanssa 2000-luvun alkupuolella, kertoo Independent. Tieto vanhasta syrjähypystä järkytti joitain puolueen konservatiivipoliitikkoja niin paljon, että nämä onnistuivat melkein torppaamaan naisen ehdokkuuden.

Truss pääsi kuitenkin parlamenttiin, ja myös hänen avioliittonsa selvisi syrjähypystä. Trussin ura lähti nopeaan nousuun.

Vuonna 2019 pääministeri Boris Johnson valitsi hänet ulkomaan­kauppa­ministeriksi, mikä vei hänet moniin neuvotteluihin brexitin jälkeisistä kauppasopimuksista. Lisäksi hän on toiminnut aiemmin nais- ja tasa-arvoasiain ministerinä. Vuodesta 2021 lähtien hän on toiminut ulkoministerinä.

Veroleikkauksien kannattaja

Britannian taloustilanne ja kasvavat elinkustannukset ovat olleet yksi vaalien kärkiteema. Hyvin keskeisessä osassa on energian ja varsinkin koteja lämmittävän kaasun hinta.

Truss on kannattanut verojen leikkaamista ratkaisuna elinkustannuksien pienentämiseen. Truss on myös kertonut, että jos hän tulee valituksi, laatii hän eräänlaisen talouden hätäpaketin yhtenä ensimmäisistä toimenpiteistään.

Talouspolitiikassa vahvasti oikealla olevaa Trussia on verrattu myös paljon Britannian ensimmäiseen naispääministeriin, rautarouva Margaret Thatcheriin. Trussia itseään vertailu on kuitenkin turhauttanut.

”On turhauttavaa, että naispoliitikkoja verrataan aina Thatcheriin, kun miespoliitikkoja ei verrata (entiseen konservatiivipääministeri) Ted Heathiin”, hän sanoi brittimedian mukaan.

Truss on vastaehdokkaansa Sunakin tavoin kannattanut Britannian hiilineutraaliutta vuoteen 2050 mennessä. Osa politiikasta on kuitenkin ollut ympäristö- ja ilmastotoimien vastaista. Truss on kannattanut muun muassa kiistanalaista öljyn- ja kaasuntuotanto­menetelmää vesisärötystä, jonka ympäristövaikutukset ovat herättäneet paljon huolia.

Brexit-kanta muuttui

Ulkopolitiikassaan Truss on tukenut vahvasti Ukrainaa ja tiukkoja otteita Venäjää vastaan, joten tässä suhteessa Boris Johnsonin politiikka tulee tuskin muuttumaan.

Britannian EU-eroa Truss ensin vastusti, mutta muutti näkemyksiään sen jälkeen, kun kansanäänestyksessä lähtöpäätös sai suuremman kannatuksen. Nykyisin hän on avoin brexitin kannattaja ja kehottanut Britanniaa hyötymään "brexitin tuomista mahdollisuuksista".

Ilmastopolitiikassa Truss on kannattanut Britannian hiilineutraaliutta vuoteen 2050 mennessä. Osa politiikasta on kuitenkin ollut ympäristö- ja ilmastotoimien vastaista.

Truss on kannattanut muun muassa kiistanalaista öljyn- ja kaasuntuotantomenetelmää vesisärötystä, jonka ympäristövaikutukset ovat herättäneet paljon huolia.

Investointipankkiiri eliittikoulutaustalla

Trussin vastakandidaatti Sunak on syntynyt Southamptonissa. Hänen vanhempansa ovat kotoisin Intiasta, mutta muuttivat Britanniaan Itä-Afrikasta. Sunak on maineikkaan yksityiskoulun kasvatti ja opiskellut muun muassa Oxfordin yliopistossa.

Opiskellessaan Yhdysvalloissa Stanfordissa hän tapasi vaimonsa, muotisuunnittelija Akshata Murthyn, joka on intialaisen IT-miljardöörin Narayana Murthyn tytär. Parilla on kaksi lasta.

Muun muassa investointipankki Goldman Sachsilla työskennellyttä Sunakia pidetään yhtenä vauraimmista parlamenttiedustajista, vaikka hänen omaisuutensa tarkkaa arvoa ei tiedetä, kertoo BBC.

Julkisuudessa onkin usein nostettu esille Sunakin vauraus ja yksityiskoulutausta. Häneltä jopa kysyttiin Sky Newsin haastattelussa, onko hän ”liian varakas” pääministeriksi.

Talous on kuitenkin Sunakin intohimo. Entinen valtiovarainministeri on keskittynyt kampanjoinnissaan pitkälti Britannian talousongelmiin ja niiden ratkaisuun. Toisin kuin Truss hän ei usko veronleikkauksiin, vaan on kannattanut suoria tukia vähävaraisille perheille elinkustannuksien tasaamiseksi, kertoo uutistoimisto AFP.

Valtiovarainministerinä Sunak joutui taiteilemaan koronapandemian hoidossa. Hänen henkilökohtainen suosionsa nousi, kun hän jakoi avoimesti tukia koronakevään 2020 talousvaikeuksista selviämiseen. Osa oman puolueen jäsenistä taas syytti Sunakin talouspolitiikan vauhdittaneen inflaatiota.

Sunak joutui myös negatiiviseen valoon, kun hänelle ja väistyvälle pääministeri Boris Johnsonille läiskäistiin sakot koronarajoituksien rikkomisesta. Sakot liittyvät niin sanottuun ”partygateen”, joka viittaa Johnsonin virka-asunnolla koronarajoitusten aikana järjestettyihin juhliin. Juhlat olivat yksi Johnsonin virkakauden skandaaleja, jotka pohjustivat hänen eroaan.

Sunak ilmoitti eroavansa valtiovarainministerin virasta kesällä 2022. Syyksi hän kertoi, että hänen ja Johnsonin erot talouspolitiikassa olivat liian suuria. Osa piti eroa selkäänpuukotuksena.

Päivitetty 5.9.2022 kello 15.32: Juttua päivitetty tuoreilla tiedoilla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut