Nasa yrittää toistamiseen Artemis-kuulennon laukaisua matkaan – Lähtö lauantaina kello 21.17

Ensimmäinen lähtöyritys peruuntui viime hetkillä maanantaina. Valtavan SLS-kantoraketin on määrä ampaista avaruuteen tänä iltana hieman ennen puoli kymmentä Suomen aikaa.

Chandan Khanna / Lehtikuva

3.9. 9:11

Yhdysvalloissa jännitetään, onnistuuko Artemis-kuuohjelman ensimmäisen lennon lähtö matkaan Floridasta tänään. Ensimmäinen laukaisuyritys jouduttiin perumaan maanantaina viime hetkillä lähes satametrisen SLS-kantoraketin yhden moottorin liian korkean lämpötilan takia. Uusi suunniteltu lähtöhetki on tänä iltana kello 21.17 Suomen aikaa.

Lue lisää: Miehittämättömän kuulennon lähtö peruuntui viime hetkillä – Lähtölaskenta keskeytettiin 40 minuutin kohdalla moottoriongelman takia

Miehittämättömän lennon on määrä viedä Orion-avaruusalus Kuuta kiertävälle radalle 42 päivän ajaksi. Myöhemmin Artemis-ohjelmassa on vuorossa miehitetty lento Kuun kiertoradalle ja lopulta ihmisen paluu Kuun pinnalle. Se tapahtuu aikaisintaan vuonna 2025.

Ihmisen toistaiseksi viimeisestä käynnistä Kuussa tulee kuluneeksi joulukuussa jo 50 vuotta.

Artemis-lennolla on mukana myös suomalaista teknologiaa. Turkulaisen ASRO:n suunnittelemat ja valmistamat viisi mittauslaitetta selvittävät, millaiselle säteilylle astronautit altistuvat tulevilla kuulennoilla. Ensimmäisellä lennolla Orion-kapselissa istuvat oikeiden astronauttien sijaan nuket.

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan mukaan Artemis-ohjelmassa ei ole kyse sarjasta yksittäisiä lentoja, vaan pysyvästä läsnäolon rakentamisesta Kuuhun ja sen liepeille. Kuun kiertoradalle on tarkoitus perustaa Gateway-avaruusasema, joka toimii väliasemana laskeutumisille Kuuhun. Kuun kamaralle on puolestaan määrä rakentaa pysyvä tutkimus- ja asumistukikohta, "perusleiri" eli Artemis Base Camp.

Lopullinen tavoite on vieläkin kauempana eli Marsissa. Kuu voisi toimia sopivana välietappina ja huoltopisteenä tulevaisuuden miehitetylle Mars-lennolle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut