Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatshov haudataan tänään – Putinia ei paikalla nähty

Hautajaiset eivät ole valtiolliset, vaikka valtio on osallistunut niiden järjestelyihin.

Neuvostoliiton viimeisen johtajan Mihail Gorbatshovin hautajaisia vietettiin lauantaina. Gorbatšov oli kuollessaan 91-vuotias.

3.9. 8:55 | Päivitetty 3.9. 15:57

Tähän mennessä ainakin sadat kansalaiset ovat käyneet hyvästelemässä Neuvostoliiton viimeisen johtajan Mihail Gorbatshovin, jonka hautajaisia vietetään tänään Moskovassa.

Moskovan ammattiliittojen talolla pidettävä, kaikille avoin muistotilaisuus alkoi aamupäivällä. Hautajaiset eivät ole valtiolliset, vaikka valtio on osallistunut niiden järjestelyihin.

Kremlin tiedottajan mukaan presidentti Vladimir Putinin aikataulut eivät mahdollistaneet presidentin osallistumista hautajaisiin. Putin kävi kuitenkin jättämässä jäähyväiset Gorbatshoville tämän arkulla torstaina.

Moskovan ammattiliittojen talolla on aiemmin järjestetty monien Neuvostoliiton johtajien hautajaistilaisuuksia. Talon pilarisalissa on pidetty muun muassa Vladimir Leninin ja Josif Stalinin hautajaisseremoniat.

Gorbatshov haudataan muistotilaisuuden jälkeen vaimonsa Raisan viereen Novodevitshin hautausmaalle. Gorbatshov oli kuollessaan 91-vuotias. Hän oli ensimmäinen yli 90-vuotiaaksi elänyt venäläisjohtaja.

Neuvostoliiton uudistajaa muistellaan Venäjällä ristiriitaisesti

Gorbatshov tunnetaan Neuvostoliiton avautumiseen johtaneiden perestroikan ja glasnostin – uudistamisen ja avoimuuden – isänä. Hänet palkittiin Nobelin rauhanpalkinnollavuonna 1990. Hänen ajamansa politiikka oli keskeisessä roolissa kylmän sodan loppumisessa sekä Neuvostoliiton hajoamisessa, josta häntä on arvosteltu Venäjän mediassa.

Myös presidentti Putin on harmittelut Neuvostoliiton kaatumista. Gorbatshovin kuoleman jälkeen Putin kommentoi Gorbatshovilla olleen merkittävä vaikutus maailmanhistorian kulkuun.

Valtionjohtajat ympäri maailmaa ovat muistelleet Gorbatshovia kunnioittavasti ja puhuneet hänestä rauhan miehenä. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi Gorbatshovin tuoneen enemmän vapautta miljoonille ihmisille ja luoneen turvallisemman maailman.

Berliinissä suruliputetaan lauantaina Gorbatshovin muistoksi.

Haavisto: Gorbatshovin perintö on hyvin suuri

Myös Suomen johto on muistellut Gorbatshovia lämpimästi. Lauantaina Ylen Ykkösaamu-ohjelmassa puhunut ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) muistutti Gorbatsovin tehneen paljon työtä myös ympäristön eteen.

”Gorbatshovin perintö on hyvin suuri. Meillä on kyllä syytä muistaa häntä ja hänen elämäntyötään”, Haavisto sanoi.

Haaviston mukaan ei ole oikein luonnehtia Venäjää "aina samanlaiseksi". Esimerkiksi Gorbatshovin kaudella Venäjä oli hyvinkin erilainen kuin tänä päivänä, hän sanoi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut