Iranin ehdotukset ydinsopimukseen eivät kelpaa Yhdysvalloille

EU:n Josep Borrell on toivonut, että sopu saataisiin aikaan pian.

Nykyisen Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin tavoitteena on ollut elvyttää sopimus, mutta Yhdysvallat ei ole halunnut käydä neuvottelujen yksityiskohtia läpi julkisuudessa. Biden kuvattiin 1. syyskuuta 2022.

2.9. 6:30

Yhdysvallat kertoo saaneensa Iranilta uuden vastauksen ydinsopimuksen elvyttämiseksi, mutta maan ulkoministeriön mielestä Iranin ehdotukset eivät ole "rakentavia".

Yhdysvallat ja Iran käyvät neuvotteluja sopimuksesta EU:n välittäjien kautta. EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell sanoi aiemmin tällä viikolla toivovansa tilanteeseen ratkaisua jo lähipäivinä.

Elokuussa EU esitteli tekstin, jota se kutsui lopulliseksi. Iran ehdotti tekstiin muutoksia, jotka kelpasivat eurooppalaisille, ja sen jälkeen viestejä on välitetty Iranin ja Yhdysvaltojen kesken.

Ydinohjelmasta solmittiin monenkeskinen sopimus vuonna 2015. Iran sitoutui silloin rikastamaan uraania korkeintaan 3,67 prosenttiin. Vastineeksi Iran sai helpotuksia talouspakotteisiin.

Yhdysvallat irtautui Iranin ydinsopimuksesta vuonna 2018 presidentti Donald Trumpin kaudella ja määräsi maalle uusia pakotteita. Seuraavana vuonna Iran alkoi ylittää ydinsopimuksessa asetettuja rajoituksia.

Nykyisen Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin tavoitteena on ollut elvyttää sopimus, mutta Yhdysvallat ei ole halunnut käydä neuvottelujen yksityiskohtia läpi julkisuudessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut