Kolumbia ja Venezuela palauttivat diplomaattisuhteensa kolmen vuoden tauon jälkeen

Kolumbian ensimmäinen vasemmistolaispresidentti on lämmitellyt suhteita naapuriin. Hänen edeltäjänsä ei tunnustanut Nicolas Maduroa Venezuelan presidentiksi.

29.8. 6:49

Caracas

Etelä-Amerikassa Venezuela ja Kolumbia ovat ilmoittaneet palauttaneensa maiden väliset diplomaattisuhteet paikallista aikaa sunnuntaina. Kolumbian uusi vasemmistolaispresidentti Gustavo Petro ja Venezuelan sosialistipresidentti Nicolas Maduro kertoivat aiemmin tässä kuussa suunnittelevansa diplomaattisuhteiden palauttamista.

Petro on Kolumbian ensimmäinen vasemmistolainen presidentti. Diplomaattisuhteiden katkaisu oli seurausta vuosien jännitteistä vasemmistolaisen Venezuelan hallinnon ja Kolumbian konservatiivipresidenttien välillä.

Petron edeltäjä Ivan Duque ei tunnustanut Maduroa Venezuelan presidentiksi vaan piti presidenttinä oppositiojohtaja Juan Guaidoa. Kymmenet muut maat ovat toimineet samoin.

Suhteiden katkaisemisen seurauksena lähetystöt ja konsulaatit suljettiin ja lennot maiden välillä keskeytettiin. Maiden 2 000 kilometrin mittainen maaraja suljettiin lokakuuhun 2021 asti, jolloin se avattiin jälleen, tosin vain jalankulkijoiden käyttöön.

Tavoitteena saada kaupankäynti vauhtiin

Kolumbian uusi Venezuelan-lähettiläs Armando Benedetti sanoo Twitterissä julkaisemallaan videolla, ettei suhteita Venezuelaan olisi koskaan pitänyt katkaista.

Benedetti saapui Venezuelan pääkaupunkiin Caracasiin sunnuntaina. Hänet toivotti tervetulleeksi Venezuelan varaulkoministeri Rander Pena Ramirez.

Lähettiläiden nimeämisen lisäksi suhteiden palauttamisen myötä myös raja aukeaa jälleen. Lisäksi maiden hallinnot ovat ilmoittaneet aikovansa palauttaa sotilaalliset suhteet.

Benedettin mukaan yli kahdeksan miljoonaa kolumbialaista tienaa elantonsa Venezuelan kanssa käydystä kaupasta. Tavoitteena onkin nyt saada myös maiden väliset kauppasuhteet toimimaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut