Ukraina valmistautuu itsenäisyyspäiväänsä kasvavan väkivallan uhan alla – Yhdysvallat kehottanut kansalaisiaan poistumaan Ukrainasta

Kiova on kieltänyt suuret kokoontumiset itsenäisyys­päivä­viikolla kasvaneen väkivallanuhan vuoksi. Yhdysvaltain Kiovan-suurlähetystö on pyytänyt maan kansalaisia poistumaan Ukrainasta.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Puolan presidentti Andrzej Duda tiedotustilaisuudessaan Kiovassa 23. elokuuta.

23.8. 19:38

Keskiviikkona on Ukrainan 31. itsenäisyyspäivä sen jälkeen, kun Neuvostoliitto hajosi vuonna 1991. Ukrainan pääkaupunki Kiova ja maan toiseksi suurin kaupunki Harkova ovat kuitenkin juhlallisuuksien järjestämisen sijaan kieltäneet kaikki suuret julkiset kokoontumiset.

Esimerkiksi Kiovassa kokoontumis­kielto alkoi jo maanantaina ja kestää torstaihin saakka.

Kieltojen syynä on pelko siitä, että Venäjä muistaa itsenäisyys­päivää tavallistakin raaemmilla väkivallan­teoilla. Etenkin, kun samaan ajankohtaan osuu myös toisenlainen merkkipäivä: keskiviikkona tulee kuluneeksi tasan puoli vuotta siitä, kun Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta.

”Meidän kaikkien on varauduttava siihen, että tällä viikolla Venäjä saattaa yrittää jotain erityisen rumaa, jotain erityisen julmaa”, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi lauantaina video­tervehdyksessään yhdys­valtalais­media CNN:n mukaan.

Ukrainan strategisen viestinnän keskus kertoi viime viikolla Venäjän keskittävän ohjuksia ja ammuksia lähelle Ukrainan rajoja. Keskuksen mukaan laajamittaisten pommitusten uhka S-300-ilmatorjunta­ohjuksilla on itsenäisyys­päivä­viikon aikana ”ilmeinen”, kirjoittaa ukrainalainen Kyiv Post -sanomalehti.

”Ottaen huomioon lukuisat junat [Venäjältä] ennen elokuun 20. päivää, on selvää, että Venäjä valmistelee hyökkäystä Ukrainaan 24. elokuuta”, totesi strategisen viestinnän keskus verkko­sivuillaan ja viestipalvelu Telegramissa.

Venäjä saattaa suunnitella keskiviikkona hyökkäystä jopa kolmesta suunnasta – Valko-Venäjältä, Mustalta­mereltä ja Venäjältä – sanoi ukrainalainen sota-asiantuntija televisio­lähetyksessä Kyiv Postin mukaan.

”Mielestäni valmistelut ovat käynnissä Valko-Venäjällä. Todennäköisesti he [venäläis­sotilaat] tekevät suurikokoisen ilmaiskun, jossa on mukana suurin mahdollinen määrä laukaisu­alustoja ja ohjuksia”, hän sanoi.

Alkuviikosta myös Yhdysvaltain tiedustelu­palvelu kertoi uskovansa, että Venäjä suunnittelee iskuja Ukrainan siviili- ja hallinto­kohteisiin lähipäivien aikana.

Yhdysvaltain Kiovan-suurlähetystö on antanut uuden Ukrainaa koskevan turvallisuus­varoituksen ja pyytänyt kansalaisiaan poistumaan maasta.

”Länsimaiden suurlähetystöt kehottavat kansalaisiaan poistumaan Ukrainasta siviili­kohteisiin ja kaupunkien keskustoihin kohdistuvan joukko­hyökkäysriskin vuoksi”, kirjoitti Ukrainan presidentin neuvonantaja Mykhailo Podolyak puolestaan Twitter-kanavallaan.

Sota-ajan Kiovasta päiväkirja­merkintöjä Twitteriin kirjoittava Yaroslava Antipina kuvaili maanantaina itsenäisyys­päivään valmistautumista seuraavasti:

”Kuinka valmistaudumme itsenäisyys­päivään?

Viranomaiset varoittavat välttämään väkijoukkoja ja kiinnittää huomiota ilmavaroituksiin.

Ostan paljon vettä, ruokaa, maskeja. Jopa Victorylla [kissa] on ruokaa kuukaudeksi.

Huomenna en mene toimistolle, kuten tavallisesti tiistaisin.

Joten kyllä. Olemme valmiita ‘juhlimaan’.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut