Yhdysvallat toimitti Ukrainalle tutkaan ohjautuvia ohjuksia – Se tietää hankaluuksia Venäjän ilmatorjunnalle, arvioi asiantuntija

Ohjukset saattoivat olla käytössä Ukrainan mahdollisessa iskussa Valko-Venäjällä sijaitsevaan, Venäjän käyttämään tukikohtaan.

AGM-88 HARM -ohjusta asennettiin EA-6B Prowler -koneeseen Irakin sodan aikaan vuonna 2003 Yhdysvaltain USS Kitty Hawk -lentotukialuksella.

12.8. 17:32

Yhdysvallat on toimittanut Ukrainalle tutkaan ohjautuvia ohjuksia, jotka on tarkoitettu tuhoamaan vihollisen ilmapuolustusjärjestelmien tutkat. Yhdysvaltain puolustusministeriön alivaltiosihteeri Colin Kahl vahvisti asian tiedotustilaisuudessa Washingtonissa kuluneella viikolla.

”Olemme lisänneet viimeisiin sotilaallisen avun paketteihin joukon tutkaan hakeutuvia ohjuksia, joilla voidaan ampua ukrainalaisista lentokoneista Venäjän tutka-asemia ja muita kohteita”, Kahl sanoi Kyiv Post -lehden mukaan. Kahl jatkoi sanomalla Yhdysvaltain toimittaneen samalla osia Ukrainan Mig-29-hävittäjiin.

Kahl puhui pian sen jälkeen, kun sosiaalisen median venäläisillä kanavilla oli levitetty valokuvia AGM-88-ohjuksen jäänteistä Etelä-Ukrainassa. AGM-88-ohjukset on suunniteltu lentokoneista laukaistaviksi. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan ohjus on onnistuttu aiemmin sovittamaan Naton keskieurooppalaisten jäsenten neuvostoaikaisiin sotilaskoneisiin.

Kahl ei täsmentänyt toimitettujen ohjusten määrää.

Ilmasotaopin opettaja, everstiluutnantti Lasse Louhela Maanpuolustus­korkeakoulusta pitää ilmeisenä, että kyseessä ovat nimenomaan AGM-88 HARM -ohjukset, joiden suorituskyky on merkittävä Ukrainan puolustuskyvyn kannalta.

”Venäjä on pystynyt tähän saakka ryhmittämään ilmapuolustuksensa melko vapaasti lähelle rintamaa”, Louhela sanoo. ”Nyt uusien ohjusten aiheuttama uhka on otettava huomioon.”

Tutkaan ohjautuva AGM-88 otettiin käyttöön 1985 ja se oli mukana jo Persianlahden sodassa sekä lukuisissa konflikteissa sen jälkeen. Nelimetrinen ohjus lentää kaksinkertaisella äänennopeudella ja kantaa melko vaatimatonta 60 kilon räjähdettä. Louhelan mukaan taistelukärki on tarkoitettu räjähtämään maan pinnalla ja vaurioittamaan kohteena olevan tutkan antennia.

Tästä syystä Louhela pitää epätodennäköisenä, että ohjusta olisi käytetty tiistaisessa iskussa Novofedorivkan lentotukikohtaan Krimin niemimaalla. Satelliittikuvien perusteella iskun kohteena olivat kiinteät varastorakennukset ja lentokoneiden seisontapaikat.

Sen sijaan Louhela pitää mahdollisena, että ohjusta olisi käytetty iskussa venäläisten käyttämään Zjabraukan tukikohtaan Valko-Venäjällä keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Iskusta ei ole varmistettuja tietoja julkisissa lähteissä.

Silminnäkijöiden mukaan Homelin kaupungin tuntumassa 30 kilometrin päässä Ukrainan-vastaiselta rajalta tapahtui useita räjähdyksiä, kertoo muun muassa Radio Free Europe.

Ukraina ja Venäjä eivät ole kommentoineet Zjabraukan räjähdyksiä millään tavalla. Valko-Venäjä on kiistänyt, että Ukraina olisi onnistunut iskemään sen alueella sijaitsevaan tukikohtaan.

Ukraina on väittänyt kuluneella viikolla tuhonneensa AGM-ohjuksilla tähän mennessä yhteensä 17 venäläistä sotilaskohdetta.

Onnistuneiden iskujen lukumäärä saattaa olla liioiteltu, mutta Ukraina kykenee joka tapauksessa iskemään näillä ohjuksilla selvästi kauemmas kuin esimerkiksi paljon puhutuilla Himars-raketinheittimillä. AGM-88 HARM -ohjuksen kantomatka voi olla noin 150 kilometriä.

”Vanhoilla malleilla alle sata kilometriä, uusilla yli”, Louhela sanoo.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut