Yhdysvaltain oikeusministeriö syyttää iranilaista sotilasta John Boltonin salamurhan suunnittelusta

Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan John Boltonin lisäksi tappolistalle oli menossa myös ex-ulkoministeri Mike Pompeo.

Bolton jätti virkansa Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantajana vuonna 2019 kirjoitti sen jälkeen paljastuskirjan ajastaan Trumpin hallinnosa, missä hän kuvaili Trumpia täysin sopimattomaksi presidentin virkaan.

11.8. 6:34 | Päivitetty 11.8. 13:40

Iranin vallankumouskaartin jäsen on juonitellut salamurhatakseen entisen Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantajan John Boltonin, kertoi Yhdysvaltain oikeusministeriö varhain torstaina Suomen aikaa.

Oikeusministeriön mukaan vallankumouskaartin eliittijoukkoihin kuuluva 45-vuotias mies olisi tarjoutunut maksamaan 300 000 dollaria Boltonin tappamisesta. Tämän lisäksi hän pohti mahdollisuutta vielä toisen korkea-arvoisen kohteen salamurhaamiseen, mikä olisi tuonut palkkatappajalle miljoonan dollarin palkkion.

Oikeusministeriö ei paljastanut mahdollista toista kohdetta, mutta yhdysvaltalaisen uutissivuston Axiosin mukaan hän olisi ollut ex-ulkoministeri Mike Pompeo.

Iranin ulkoministeriön tiedottaja kuittasi väitteet "fiktioksi" vailla uskottavia todisteita.

Yhdysvaltain mukaan surmien oli tarkoitus olla kosto vallankumouskaartin komentajan Qassem Suleimanin tappamisesta. Yhdysvallat tappoi Suleimanin lennokki-iskulla alkuvuodesta 2020.

Murhien tilaamisesta epäiltyä miestä vastaan nostettiin syytteet poissaolevana. Ministeriön mukaan hän on todennäköisesti Iranissa.

Bolton on ajanut vuosia konfliktia Iranin kanssa

Bolton tunnetaan Iranin nykyisen hallinnon vannoutuneena vastustajana. Hän nousi merkittävään poliittiseen asemaan jo presidentti Ronald Reaganin hallinnossa 1980-luvulla.

Bolton sekaantui Iran-Contra-skandaaliin torpedoimalla kongressin tutkimukset siitä, tukiko Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA tietoisesti huumekauppaa käyviä contra-sissejä Nicaraguassa. Contrien rahoitus hoidettiin myymällä salaa aseita Iraniin.

1980-luvun jälkeen Bolton kuitenkin käytti aikaansa pyrkimällä taivuttelemaan Yhdysvaltoja hyökkäämään Iraniin. Hän on myös tukenut julkisesti Kansan mujahedin -järjestöä, joka on ajanut vuosikymmeniä Iranin nykyisen hallinnon kaatamista.

Bolton lähti Trumpin hallinnosta huonoissa väleissä vuonna 2019 ja kirjoitti sen jälkeen paljastuskirjan ajastaan. Hän kuvaili Trumpia täysin sopimattomaksi presidentin virkaan.

Päivitys 11.8. kello 13.40: Täydennetty Iranin reaktiolla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut