FBI teki etsinnän Trumpin kotiin, mutta poliisi vaikenee syystä – Tältä erittäin poikkeukselliseksi kuvailtu suuri operaatio näytti ilmasta

FBI ei ole vahvistanut tietoja eikä ole avannut, mistä etsinnässä oli mahdollisesti kyse.

9.8. 6:22 | Päivitetty 9.8. 8:10

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump sanoo, että liittovaltion poliisi FBI on tehnyt kotietsinnän Floridassa sijaitsevalle Mar-a-Lago-kartanolle, jossa Trump asuu.

Trump kertoo asiasta lausunnossaan sosiaalisessa mediassa ja on vahvistanut asian uutiskanava CNN:lle.

FBI ei ole vahvistanut tietoja eikä ole avannut, mistä etsinnässä oli mahdollisesti kyse. CNN:n mukaan oikeusministeriö ja Valkoinen talo ovat kieltäytyneet kommentoimasta asiaa. Virkailijan mukaan Valkoista taloa ei ollut tiedotettu etsinnästä.

Entisen presidentin mukaan FBI oli myös tutkinut hänen kassakaappinsa. CNN kirjoittaa, että etsintä alkoi paikallista aikaa maanantaiaamuna. Median lähteiden mukaan viranomaiset keskittyivät erityisesti Trumpin toimistoihin ja kartanon yksityisiin tiloihin. Mar-a-Lagossa sijaitsee myös klubi, jossa on muun muassa kylpyläpalveluita.

Medioiden mukaan Trump ei ollut paikalla kotietsinnän aikana. Yllä olevalla videolla näkyy operaation laajuus 8. elokuuta illalla.

Salattuja asiakirjoja?

Guardian-lehti kirjoittaa asiaa tuntevaan lähteeseensä viitaten, että etsintä vaikuttaa liittyvän tutkintaan, jonka mukaan Trump oli presidenttikautensa jälkeen ottanut laittomasti mukaansa asiakirjoja Valkoisesta talosta. Myös New York Times kirjoittaa lähteisiinsä viitaten, että etsintä näyttää liittyneen asiakirjoihin. Lehden tietojen mukaan kartanolle oli viety laatikoita, joitta oli salaisiksi luokiteltuja asiakirjoja.

Yhdysvaltain kansallisarkisto sanoi helmikuussa, että se oli saanut 15 laatikollista asiakirjoja Trumpin Floridan-kartanolta. Tuolloin Washington Post raportoi, että laatikoissa oli salaiseksi luokiteltuja asiakirjoja, jotka Trump oli ottanut mukaansa vaalitappionsa jälkeen. Asiakirjojen joukossa olisi lehden mukaan ollut muun muassa Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin välistä kirjeenvaihtoa.

Lain mukaan asiakirjat olisi Trumpin presidenttikauden päätyttyä luovuttaa, mutta ne oli viety Mar-a-Lagoon.

Kansallisarkisto pyysi oikeusministeriöitä aloittamaan tutkinnan Trumpin toiminnasta.

Erittäin harvinaista

Trumpin poika Eric Trump kertoi Fox Newsille, että etsintä tehtiin juuri asiakirjojen vuoksi, kertoo uutistoimisto Reuters. Eric Trumpin mukaan hänen isänsä on kuukausien ajan tehnyt yhteistyötä kansallisarkiston kanssa.

Entinen presidentti Trump itse ei ole kertonut, miksi maanantainen ratsia tehtiin.

”Tehtyäni yhteistyötä asianomaisten valtion virastojen kanssa tämä ennalta ilmoittamatta tehty ratsia kotiini ei ole tarpeellinen eikä sopiva. He jopa murtautuivat kassakaappiini”, Trump kommentoi.

FBI oli tullut tiloihin kotietsintäluvan turvin. The Washington Postin mukaan entisen presidentin asuntoon tehty kotietsintä on hyvin poikkeuksellinen tapaus. Lehden mukaan se vaatii luvan oikeusministeriön korkeimmalta tasolta.

Trumpin puolueen republikaanien johtohahmot reagoivat uutisiin raivokkaasti.

”Olen nähnyt tarpeeksi”, sanoi edustajainhuoneen vähemmistöjohtaja Kevin McCarthy.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut