Ukraina vaatii iskuissa vahingoittuneen ydinvoimalan demilitarisoimista – Venäjä ja Ukraina syyttävät voimalan tulittamisesta toisiaan

Ukrainan Zelenskyi muistutti, että kukaan ei voi pysäyttää tuulta. YK:n pääsihteeri kutsui iskua ydinvoimalaan itsetuhoiseksi.

Kuvassa venäläinen varussotilas Zaporižžjan ydinvoimalan edustalla 1. toukokuuta. Kuva on otettu Venäjän armeijan järjestämällä mediakierroksella.

8.8. 19:37

Kiova

Ukraina peräänkuulutti maanantaina Zaporižžjan ydinvoimalan alueen demilitarisoimista. Voimalaan kohdistui viikonlopun aikana iskuja, jotka ovat vahingoittaneet laitoksen rakennuksia.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres pitää iskua ydinvoimalaan itsetuhoisena tekona. Guterres esitti kantansa lehdistötilaisuudessa Tokiossa Japanissa maanantaina.

Venäjä ja Ukraina ovat syyttäneet toisiaan viimeisimmästä iskusta Euroopan suurimpaan ydinvoimalaan Ukrainan Zaporižžjassa. Voimala on ollut Venäjän hallussa hyökkäyssodan alkuvaiheesta asti.

Lehdistötilaisuudessa Guterres tuomitsi tämänkaltaiset iskut kommentoimatta kuitenkaan sitä, kumpi osapuoli on niistä vastuussa.

Perjantain taisteluiden jälkeen YK:n alainen Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA varoitti ”erittäin todellisesta ydinkatastrofin vaarasta”. Guterres vakuutti YK:n tukevan IAEA:ta yrityksissä vakauttaa voimalaa ja sanoi toivovansa, että IAEA:lle tarjotaan pääsy voimalaan.

Voimalalle vaurioita, reaktori sammutettu

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi penäsi sunnuntai-illan puheessaan kansainväliseltä yhteisöltä ”periaatteellista vastausta Venäjän hyökkäyksiin Zaporižžjassa”.

”Maailmassa ei ole sellaista maata, joka voisi tuntea olonsa turvalliseksi, kun terroristivaltio tulittaa ydinvoimalaa. Jos tapahtuu jotakin, joka ei ole korjattavissa, kukaan ei voi pysäyttää tuulta, joka levittää radioaktiivista kontaminaatiota”, presidentti lausui.

Maanantaina puolestaan Venäjä syytti Ukrainan joukkoja ydinvoimalaan ampumisesta. ja varoitti mahdollisista ”katastrofaalisista seurauksista” Euroopalle.

”Ydinvoimalan alueen pommitukset ovat mahdollisesti äärimmäisen vaarallista toimintaa”, sanoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov toimittajille.

Kaksi ruokalaivaa lisää matkaan

Ukrainan sodan heijastusvaikutuksia on ollut viljan ja muun ruoan viennin tyrehtyminen. Tältä osin tilanne on parantunut, kun Ukraina ja Venäjä pääsivät Turkin ja YK:n avustamina sopimukseen viljan merikuljetuksista.

Maanantaina Ukrainasta oli lähtemässä kaksi laivalastillista lisää ruokaa Mustanmeren kautta maailmalle. Asiasta ilmoitti Odessan alueen sotilashallinto.

Alus MV Arizona vie runsaat 48 000 tonnia maissia Turkkiin. MV Sacura puolestaan kuljettaa 11 000 tonnia soijapapuja Italiaan.

Tätä ennen Ukrainasta on lähtenyt humanitaarista merikäytävää pitkin viisi laivaa, jotka kuljettivat maataloustuotteita.

Ensimmäinen sopimuksen jälkeen liikkeelle lähtenyt laiva saavutti päämääräsatamansa Turkissa maanantaina.

Ukrainan sota on vaikeuttanut tai estänyt kuljetuksia maailman vilja-aitaksi luonnehditulta alueelta. Etenkin monen köyhän valtion on pelätty suistuvan seurauksena nälänhätään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut