Kiina lopetteli suursotaharjoitustaan Taiwanin lähistöllä, mutta aloitti uudet harjoitukset Keltaisellamerellä

Entisen Yhdysvaltain laivastoupseerin mukaan Kiinan nykyinen laivasto olisi vaarallinen vastus Yhdysvalloille.

Taiwanin ilmavoimien Mirage 2000-5 -hävittäjä laskeutui Hsinchun lentotukikohtaan Taiwanin Hsinchussa Kiinan sotaharjoitusten viimeisenä päivänä 7. elokuuta.

7.8. 10:33 | Päivitetty 7.8. 18:34

Kiina oli sunnuntaina lopettelemassa suurimpia Taiwanin läheisyydessä koskaan pitämiään sotaharjoituksia, joihin se ryhtyi sen jälkeen kun Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi vieraili Taiwanissa.

Kiina oli ilmoittanut jo ennakolta, että se pitää Pelosin vierailua saarella ”äärimmäisenä provokaationa”, johon vastataan.

Kiina ei sunnuntaina ollut virallisesti ilmoittanut harjoitusten päättymisestä. Taiwanin liikenneministeriön mukaan Kiinan lentoyhtiöille antamat tilapäisvaroitukset tiettyjen sotaharjoitusalueiden välttämisestä umpeutuivat kuitenkin liki kaikilla alueilla puoliltapäivin paikallista aikaa, mikä viittaisi harjoituksen lopettelemiseen.

Samalla kun Kiina päätti harjoituksensa Taiwanin lähivesillä, se aloitti sunnuntaina uudet sotaharjoitukset pohjoisempana, Kiinan ja Korean niemimaan välillä Keltaisellamerellä. Tämä harjoitus kestää elokuun puoliväliin.

Lisäksi Kiinan armeija harjoittelee Bohainmerellä maanantaista alkaen aina syyskuun alkupuolelle.

Lue lisää: Taiwanin mukaan Kiina simuloi sotaharjoituksessa hyökkäystä saarelle

Taiwan pitää omat harjoitukset

Asiantuntijat ovat varoittaneet, että suursotaharjoitus osoitti Kiinan armeijan pystyvän toteuttamaan Taiwanin saarron ja estämään Yhdysvaltain armeijaa tulemasta apuun.

”Jos yhteenotto rajoittuu Taiwanin ympäristöön, Kiinan nykyinen laivasto on vaarallinen vastustaja. Jos Yhdysvallat ja Japani päättäisivät jostain syystä olla tulematta väliin, tilanteesta tulisi vaikea Taiwanille”, analysoi Japan Forum for Strategic Studies -ajatushautomon tutkija ja entinen Yhdysvaltain laivaston upseeri Grant Newsham.

Taiwanin johto on syyttänyt Kiinaa hyökkäysten simuloimisesta itsehallinnollista saarta vastaan.

Taiwanin tiedotusvälineiden mukaan sen armeija järjestää tiistaina ja torstaina omat sotaharjoitukset, joihin liittyy kovapanosammuntoja.

Kiina pitää Taiwania osana omaa aluettaan, eikä ole sulkenut pois saaren valtaamista väkisin tulevaisuudessa.

Päivitys 7.8.2022 kello 18.34: Päivitetty uutista kauttaaltaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut