Indianan osavaltio kieltää ensimmäisenä abortin – Osa republikaaneista äänesti vastaan tiukemman lain toivossa

Uusi laki kieltää kaikki abortit, paitsi jos sikiön poikkeavuudet arvioidaan kuolettaviksi tai jos äitiin kohdistuu vakavia terveysriskejä. Poikkeuksiin kuuluvat myös alaikäiset raiskauksen tai insestin uhrit, mutta ainoastaan raskauden kymmenenteen viikkoon asti. Osa republikaaneista äänesti lakiehdotusta vastaan, koska he eivät halunneet poikkeuksia.

Senaatti hyväksyi lähes kaikki abortit kieltävän lain äänin 28–19. Aborttikieltoa vastustavat mielenosoittajat ilmaisivat itseään Indianan osavaltion senaatinsalin ulkopuolella perjantaina.

6.8. 9:05

Indianan senaatti vahvisti osavaltion edustajainhuoneen hyväksymän lakiehdotuksen, joka kieltää suurimman osan aborteista. Laki meni läpi äänin 28–19.

Osavaltion kuvernööri Eric Holcomb on allekirjoittanut ehdotuksen laiksi. Kielto tulee voimaan 15. syyskuuta.

Indiana on ensimmäinen osavaltio, joka säätää aborttikiellon sen jälkeen, kun maan korkein oikeus kumosi aborttioikeuden takaavan Roe vastaan Wade -ennakkopäätöksen kesäkuussa. Korkeimman oikeuden päätöksestä on kuusi viikkoa aikaa.

Uusi laki kieltää kaikki abortit, paitsi jos sikiön poikkeavuudet arvioidaan kuolettaviksi tai jos äitiin kohdistuu vakavia terveysriskejä. Poikkeuksiin kuuluvat myös alaikäiset raiskauksen tai insestin uhrit, mutta ainoastaan raskauden kymmenenteen viikkoon asti.

Lääkärit, jotka rikkovat kieltoa, voidaan tuomita vakavasta rikoksesta, ja heiltä poistetaan lisenssi lääketieteen harjoittamiseen.

Laki meni läpi, vaikka republikaanit olivat erimielisiä kiellon laajuudesta. Osa äänesti ehdotusta vastaan abortin sallivien poikkeusten takia.

Indianasta tuli Yhdysvaltojen aborttiväittelyn keskus, kun kesäkuun lopussa kymmenvuotias raiskauksen uhri matkusti Indianaan naapuriosavaltio Ohiosta päättääkseen aborttinsa, koska Ohio ei salli yli kuuden viikon raskauksien abortoimista. Indianassa se on mahdollista 22. raskausviikkoon asti ennen uuden lain toimeenpanoa.

Lukuisat aborttioikeuden puolesta työskentelevät kansalaisjärjestöt ovat järjestäneet mielenosoituksen Indianan pääkaupunkirakennuksen edustalla vastustamaan kieltoa.

”Laki on julma ja vaarallinen hyökkäys vapautta vastaan. Emme lopeta taistelua, kunnes kaikilla on pääsy tarvitsemaansa aborttihoitoon ilman poliitikkojen väliintuloa”, Yhdysvaltojen kansallisoikeuksien liiton (ACLU) Indianan osasto kirjoitti Twitterissä.

Kieltolaki hyväksyttiin vain kolme päivää sen jälkeen, kun Kansasin osavaltio päätti tiistaina säilyttää aborttioikeuden äänestyksessä selvin luvuin.

Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters, uutiskanava CNN ja The New Times -lehti.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut