Israel jatkoi ilmavoimien iskuja Gazaan, palestiinalaiset vastasivat rakettitulella – ainakin 11 ihmistä kuoli ja 79 haavoittui

Uusin konflikti alueella on toistaiseksi Israelin ja Islamilainen Jihad -järjestön välillä.

Palestiinalaisten Israelia kohti ampumia ohjuksia Gazassa 5. elokuuta 2022.

6.8. 8:17 | Päivitetty 6.8. 14:21

Israel jatkoi ja laajensi perjantaina alkanutta hyökkäystään Gazaan lauantaina. Palestiinalaiset jihadistit vastasivat perjantaina ja lauantaina Israelin hävittäjien iskuihin rakettitulella.

Israel on sanonut käynnistäneensä "ennaltaehkäisevän" operaation Islamilainen Jihad -järjestöä vastaan ​​ja väittänyt, että ryhmä suunnittelee välitöntä hyökkäystä Gazan rajalla jatkuneiden jännitteiden jälkeen.

Perjantaina Israel iski pääasiassa palestiinalaisten asuttamaan Gazaan ja kertoi tappaneensa Islamilainen Jihad -järjestön komentajan sekä 15 ihmistä.

Gazan terveysviranomaisten mukaan iskussa kuoli 11 ja haavoittui 79 ihmistä. Palestiinalaisviranomaisten mukaan kuolonuhrien joukossa on myös 5-vuotias lapsi.

Israelin pääministerin Yair Lapidin mukaan kyse oli tarkasta terrorisminvastaisesta operaatiosta.

Myös Yhdysvallat ja EU pitävät Islamilaista Jihadia terroristijärjestönä.

Islamilainen Jihad vastasi ampumalla raketteja Israelin puolelle. Rakettien ei tiedetä aiheuttaneen kuolonuhreja.

Israel iski kohteisiin, joissa sanotaan valmistettavan raketteja

Israelin armeija kertoi lauantaiyönä virallisella Telegram-kanavallaan maan ilmavoimien iskeneen kahteen uuteen järjestön kohteeseen.

Armeijan mukaan ilmavoimien suihkuhävittäjät iskivät kohteisiin, joissa armeijan mukaan valmistettiin raketteja ja kranaatinheittimen kranaatteja.

Viestin yhteydessä oli videoita kahdesta ilmaiskusta. Uuden iskun kuolonuhreista ei ollut lauantaina iltapäivällä tietoa.

Gazan aluetta hallitseva Hamas on toistaiseksi pysynyt erossa väkivaltaisuuksista.

Gazan ainoa voimalaitos jouduttiin sulkemaan

Gazassa alueen ainoa voimalaitos jouduttiin sulkemaan lauantaina polttoainepulan vuoksi, paikallisen sähköyhtiön edustaja kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Voimalaitos suljettiin viisi päivää sen jälkeen, kun Israel lopetti hyödykkeiden toimittamisen Gazaan.

Sähköyhtiön mukaan voimalaitoksen sulkeminen vaikuttaa kaikkiin julkisiin palveluihin ja tärkeisiin laitoksiin ja se pahentaa humanitaarista tilannetta Gazassa.

Egypti yrittää neuvotella rauhaa

AFP:n mukaan Gazan ja Israelin rajanaapuri Egypti yrittää neuvotella rauhaa uusimmassa konfliktissa Israelin ja palestiinalaisten välillä.

Egyptiläinen turvallisuusviranomainen kertoi uutistoimisto AFP:lle, että Egyptin pyrkimykset rauhoittaa tilannetta ovat olleet käynnissä heti Israelin hyökkäyksen jälkeen.

Egyptiläinen lähde kertoi, että Islamilaisen Jihadin lähetystö saattaa saapua myöhemmin lauantaina Kairoon.

Egypti on aiemminkin neuvotellut rauhan Israelin ja gazalaisten ryhmien välille. Viime vuoden toukokuussa Egypti neuvotteli rauhan onnistuneesti 11 päivää kestäneen konfliktin jälkeen.

Noin Espoon kokoinen Gazan kaista on ollut saarrossa yli vuosikymmenen. Israel julisti saarron vuonna 2007, kun Hamas oli noussut valtaan Gazassa. Saarto vaikuttaa alueen palestiinalaisten jokapäiväiseen elämään.

Päivitys 6.8. kello 14.22: Päivitetty kauttaaltaan tuoreilla tiedoilla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut