Erdoganin odotettiin hakevan vihreää valoa Venäjältä operaatiolle Pohjois-Syyriassa

Keskustelujen jälkeen annetussa lausunnossa ei mainittu sen paremmin Syyrian sotilasoperaatiota kuin Ukrainan sotaakaan.

5.8. 11:50 | Päivitetty 5.8. 22:26

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta arvioi todennäköiseksi, että Turkin mahdollista uutta sotaoperaatiota Pohjois-Syyriassa käsiteltäisiin perjantaina tapaamisessa Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin välillä. Alaranta kommentoi asiaa STT:lle perjantaina ennen presidenttien tapaamista.

Myös muut asiantuntijat ovat arvioineet, että Turkki hakee Sotshissa pidettävässä tapaamisessa Venäjältä vihreää valoa hyökkäykselle Pohjois-Syyriaan. Alueella toimii kurdien YPG-järjestö, jonka Turkki kokee uhkana itselleen.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Putin ilmaisi presidenttien viime tapaamisessa heinäkuussa vastustuksensa operaatiolle. Ennen perjantain tapaamista Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi, että Syyriaan ei tule luoda lisää epävakautta.

”Turkilla on perusteltuja turvallisuushuolia, jotka otamme totta kai huomioon. Mutta on tärkeää, että mitään sellaista toimintaa, joka horjuttaisi Syyrian tilannetta tai vaarantaisi sen alueellista ja poliittista koskemattomuutta, ei sallita”, hän sanoi AFP:n mukaan.

Venäjä on ollut Syyrian hallituksen liittolainen sodassa, kun Turkki on taas tukenut hallitusta vastaan taistelevia kapinallisia.

”Uusi sivu suhteissa” ja lisää kauppasuhteita

Runsaat neljä tuntia kestäneiden keskustelujen jälkeen Erdoganin ja Putinin kerrottiin perjantai-iltana hyväksyneen yhteisen lausunnon, jonka mukaan maat tehostavat poliittista ja taloudellista yhteistyötään.

”Huolimatta nykyisistä alueellisista ja globaaleista haasteista, johtajat vahvistivat yhteisen halunsa kehittää Venäjän ja Turkin suhteita”, muotoiltiin Kremlin lausunnossa.

Esillä olivat Kremlin mukaan ainakin liikenne, maatalous, turismi ja rakennusala. Myöhemmin Venäjän varapääministeri Aleksander Novak kutsui Putinin ja Erdoganin yhteislausuntoa televisiossa ”hyvin merkittäväksi”.

Lausunnossa ei mainittu lainkaan Ukrainan hyökkäyssotaa tai Turkin mahdollista uutta sotaoperaatiota Pohjois-Syyriassa. Sen sijaan todettiin, että kumpikin osapuoli pitää poliittisen prosessin etenemistä Syyriassa erittäin tärkeänä.

Venäläistä rahaa Turkin ydinvoimalaprojektiin

Turkin ensimmäisen ydinvoimalan on määrä valmistua ensi vuonna, jolloin Turkin tasavalta juhlistaa satavuotispäiväänsä. Akkuyun ydinvoimalan odotetaan kattavan ainakin 10 prosenttia maan sähköntarpeesta, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Viime viikolla Bloomberg kertoi myös, että venäläinen energiayhtiö Rosatom olisi siirtänyt viisi miljardia dollaria ydinvoimalan rakennustöihin. Rahaa olisi uutistoimiston mukaan määrä lähettää lisää tulevina viikkoina.

Huomionarvioista on myös se, että Erdogan on ensimmäinen Nato-johtaja, joka matkusti Venäjälle sen jälkeen, kun Venäjä aloitti täysmittaisen hyökkäyssodan Ukrainaan helmikuussa, Alaranta sanoo.

Turkin ja Venäjän välejä hän kuvaa yleisesti pitkäkestoiseksi suhteeksi, jossa on laskuja ja nousuja. Viimeksi maiden välit olivat kriisissä, kun Turkki ampui alas venäläisen hävittäjän Syyrian vastaisella rajallaan vuonna 2015. Sen jälkeen Turkin suhteet Venäjään ovat jälleen lähentyneet.

”Yhteistyö mahdollistuu niin kauan kuin Venäjä ei ota liian aggressiivisia askeleita Turkin suuntaan. Näin se on ollut kylmän sodan päättymisestä saakka”, Alaranta sanoi.

Päivitys 5.8. kello 22.26: Uutista päivitetty kauttaaltaan.

Päivitys 5.8. kello 17.27: Päivitetty Erdoganin kommentilla.

Päivitys 5.8. kello 12.22: Päivitetty kauttaaltaan Alarannan kommenteilla.

Päivitys 5.8. kello 14.28: Päivitetty Peskovin kommenteilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut