Kiina asetti pakotteita Nancy Pelosille – maan sota-alukset ja -koneet rikkoivat taas Taiwanin aluerajaa

Kiina sanoo kutsuneensa puhutteluun eurooppalaisia diplomaatteja, koska ne ovat arvostelleet sen jättimäisiä sotaharjoituksia Taiwanin ympärillä.

Kiinan ohjuksia kantava sota-alus Taiwanin Pingtan-saaren yllä 5. elokuuta 2022

5.8. 9:28 | Päivitetty 5.8. 12:51

Kiinan ulkoministeriö on asettanut pakotteita Yhdysvaltain edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosille Taiwanin-vierailun takia. Uutistoimisto AFP:n mukaan ulkoministeriö ei selventänyt, mitä pakotteet käytännössä tarkoittavat.

Kiinan ulkoministeriön mukaan Pelosi vierailullaan "sekaantui vakavasti Kiinan sisäisiin asioihin ja heikensi vakavasti Kiinan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta".

Kiinan mukaan pakotteet koskevat Pelosia sekä hänen perhettään.

Kiina on ennenkin asettanut pakotteita useille Yhdysvaltojen viranomaisille, jotka ovat ottaneet esille Kiinan ihmisoikeusrikkomuksia Hongkongissa sekä uiguurien kohtelusta Xinjiangin alueella, kertomatta mihin toimenpiteisiin pakotteet johtavat.

Alukset rikkoneet aluerajaa

Useat Kiinan sota-alukset ja -koneet ovat jälleen rikkoneet Taiwanin aluerajaa ylittämällä maiden välisen keskilinjan Taiwaninsalmella, kertoo Taiwanin puolustusministeriö.

Kiina aloitti torstaina alueella jättimäiset sotaharjoitukset, jotka ympäröivät Taiwanin.

Aluerajoista ei ole sovittu virallisesti, mutta Kiina noudatti niitä vielä muutama vuosi sitten.

Kiinan sotaharjoitukset ovat suurimmat koskaan alueella järjestetyt, ja niiden on Kiinan mukaan määrä kestää sunnuntaille.

Itä-Aasiassa sijaitsevan Taiwanin asema on kiistelty. Kiina pitää saarta kapinallisena maakuntanaan, jonka se on valmis palauttamaan itselleen tarvittaessa sotilaallisesti.

Taiwan kehotti hillitsemään Kiinaa

Kiinan mielestä harjoitukset ovat "välttämätön" vastaus Yhdysvaltain edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosin vierailulle Taiwanissa kuluneella viikolla. Taiwanista Etelä-Koreaan sekä Japaniin matkannut Pelosi sanoi perjantaina, ettei Yhdysvallat anna Kiinan eristää Taiwania.

”Olemme alusta asti sanoneet, että meidän edustamisemme täällä ei ole tarkoitus muuttaa vallitsevaa tilaa täällä Aasiassa (tai) vallitsevaa tilaa Taiwanissa”, Pelosi sanoi toimittajille Tokiossa.

Taiwanin pääministeri Su Tseng-chang puolestaan kehotti liittolaisiaan yrittämään Kiinan hillitsemistä.

”Emme odottaneet, että ilkeä naapurimme pullistelisi meille ja umpimähkään sabotoisi maailman vilkkaimpia vesiväyliä sotaharjoituksillaan”, hän sanoi toimittajille AFP:n mukaan.

Monet maat ovat tuominneet harjoitukset

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken tuomitsi Kiinan sotaharjoitukset Taiwania ympäröivällä merialueella ja kutsui niitä "merkittäväksi eskaloitumiseksi".

Blinkenin mukaan harjoituksille "ei ollut oikeutusta". Hän lisäsi kuitenkin, että harjoitusten aloittaminen ei ollut Yhdysvalloille yllätys.

Blinkenin mukaan Pelosin vierailu oli "rauhanomainen".

Massiiviset sotaharjoitukset on koettu uhkaavina myös muissa alueen maissa. Japani kertoi torstaina, että Kiinan sotaharjoituksissa ampumia ballistisia ohjuksia oli pudonnut myös Japanin talousalueelle.

Japanin pääministerin Fumio Kishida kutsui Kiinan harjoituksia "vakavaksi ongelmaksi", joka vaikuttaa Japanin turvallisuuteen. Hän vaati harjoitusten lopettamista heti.

Kiina ilmoitti, ettei se hyväksy lausuntoja, joissa G7-maat sekä Euroopan unioni ovat arvostelleet harjoituksia.

Kiina sanoi perjantaina kutsuneensa puhutteluun Japanin suurlähettilään sekä eurooppalaisia diplomaatteja sotaharjoituksiin liittyen, kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Kiinan varaulkoministeri Deng Lin mukaan maiden lausunnot ovat "virheellisiä" ja "Kiinan sisäisiin asioihin puuttuvia".

STT ei ole toistaiseksi tavoittanut Suomen ulkoministeriötä kertomaan, onko Suomen suurlähettiläs puhutteluun kutsuttujen joukossa.

Perjantaina arvostelijoiden joukkoon liittyi myös Australia, joka tuomitsi Kiinan ballististen ohjusten ampumisen Taiwania ympäröivällä merialueella. Australian ulkoministeriön mukaan sotaharjoitukset olivat "suhteettomia ja epävakauttavia".

Päivitys 5.8. kello 10.47: Lisätty tiedot Kiinan puhuttelukutsusta.

Päivitys 5.8. kello 11.58: Päivitetty kauttaaltaan tuoreilla tiedoilla.

Päivitys 5.8. kello 12.51: Lisätty kappale Kiinan aikaisemmin asettamista pakotteista.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut