Kiinan sotaharjoitus Taiwanin ympärillä johtaa tavara­liikenteen viivästyksiin ja lentojen peruutuksiin

Rahtialukset ja lentokoneet ovat harjoitusten myötä joutuneet kiertämään vaaravyöhykkeet. Moni kalastaja esimerkiksi Taiwanin lounaisrannikolla on jäänyt satamaan.

Mies kiikaroi merelle kohti Taiwanille kuuluvia Jinmenin saaria Xiamenissa, Kiinassa 3. elokuuta.

4.8. 22:30

Taiwanissa vieraili tällä viikolla korkea-arvoisin yhdysvaltalaisvieras 25 vuoteen. Kun Yhdysvaltain edustajanhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi oli palannut kotimaahansa, Kiina aloitti torstaina Taiwanin ympärillä mittavimmat sotaharjoitukset vuosikymmeniin.

Kiina tiedotti harjoitusalueistaan jo etukäteen tiistaina ja varoitti lentokoneita ja laivoja tulemasta niille. Alueet olevat laajempia ja ulottuvat lähemmäs Taiwania kuin esimerkiksi 1990-luvulla tehdyt ohjuskokeet.

Lue lisää: Nancy Pelosi saapui Japaniin – Kiina ampui useita ballistisia ohjuksia Taiwanin edustalla, osa saattanut pudota Japanin talousalueelle

Lue lisää: Pelosin vierailu Taiwanissa nosti Kiinan ja USA:n suhteen jännitteet pinnalle – Professori: "Molemmat lukevat toisiaan kuin piru Raamattua"

Taiwaninsalmi on tärkeä kauppareitti. Sen läpi kulkee tänä vuonna lähes puolet kansainvälisestä merellä kulkevasta rahtiliikenteestä.

Harjoitukset ovat pakottaneet konttilaivoja ja lentoja kiertoreiteille sekä uhanneet kalastajia. Aiheesta raportoivat esimerkiksi talouteen erikoistunut uutismedia Bloomberg, uutistoimisto AFP sekä Taiwanin valtion omistama yleisradioyhtiö Radio Taiwan.

Bloombergin kokoamien tietojen mukaan useat rahtilaivat jatkoivat torstaina purjehtimista Taiwaninsalmella.

Muutamat olivat myös edelleen Kiinan määrittämien sotaharjoitusten alueilla. Torstaina puoliltapäivin, ennen harjoitusten alkua, alueilla liikkui Bloombergin mukaan viitisentoista alusta.

Laivojen liikennettä on Bloombergin mukaan myös ohjattu Taiwanin pääsaaren itäpuolelle. Tämä johtaa laivameklarien mukaan noin kolmen päivän viivästyksiin, mikä ei laivaliikenteessä ole tavatonta.

Laivaliikennettä uhkaa itäisillä kiertoreiteillä kuitenkin myös epävakaa sää, sillä meneillään on taifuunikausi.

Reittimuutosten lisäksi osa konttilaivoista on hidastanut vauhtiaan välttääkseen kiertoreitit.

Bloombergin saamien tietojen perusteella harjoitusten vaikutukset voivat siksi jäädä pieniksi, jos jännitteet Taiwaninsalmella helpottavat ensi viikolla.

Rahtialus lähtemässä Keelungin satamasta elokuussa 2016. Taiwanin pohjoisin satama Keelung sijaitsee lähellä pääkaupunki Taipeita, ja sen lähettyvillä järjestetään sotaharjoituksia elokuussa 2022.

Taiwanin yleisradioyhtiö Radio Taiwan International raportoi torstaina taiwanilaisten kalastajien reaktioista sotaharjoituksiin.

Radio Taiwanin Liuqiun saarella haastattelema kalastusviranomainen Tseng Yu-tsung sanoo, että kalastajat kokevat olevansa sotaharjoitusten vuoksi uhattuna.

Liuqiu sijaitsee noin 12 kilometrin päässä Kiinan määrittelemästä sotaharjoitusalueesta. Useimmat Liuqiun saaren kalastajat kertovat seuraavansa tilanteen kehittymistä satamasta, luultavasti useiden päivien ajan.

Samanlaista valppautta on Radio Taiwanin mukaan kalastajien keskuudessa myös Donggangissa, joka on noin 28 kilometrin päässä Kiinan sotaharjoituksista.

Yleisradioyhtiön haastattelema kalastaja-aluksen kapteeni toteaa, että hän kohtaa kiinalaisaluksia työssään jatkuvasti, mutta kokee tunnelman olevan tällä kertaa erilainen.

Radio Taiwanin mukaan tilanne ei ole yhtä uhkaava maan itäpuolella: kiinalaisalukset ovat kauempana, ja kalastajat tuntevat tilanteen olevan normaali.

Kalastaja sitoi veneensä satamaan Yilanissa, Taiwanissa 10. syyskuuta 2021. Yilanin ja muun Taiwanin itärannikon kalastajat ovat päässeet sotaharjoituksista vähemmällä kuin länsirannikon kalastajat.

Sotaharjoitukset vaikuttavat myös lentoliikenteeseen. Taiwanin hallinto tiedotti torstaina AFP:n mukaan, että sotaharjoitukset voivat häiritä yhteensä 18:ta kansainvälistä lentoreittiä, jotka kulkevat Taiwanin ilmatilan kautta.

AFP kertoi torstaina myös, että viimeisten kahden päivän aikana on peruttu yli 400 Fujianin maakunnan lentokentiltä lähtevää lentoa.

Fujian sijaitsee Kiinan maakunnista lähinnä Taiwania. Peruutukset voivat AFP:n mukaan viitata siihen, että lentokenttää saattaa harjoitusten aikana hyödyntää Kiinan armeija.

Taoyuanin lentokentällä Taiwanissa tiedotettiin torstaina Kiinan sotaharjoituksista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut