Nancy Pelosi saapui Japaniin – Kiina ampui useita ballistisia ohjuksia Taiwanin edustalla, osa saattanut pudota Japanin talousalueelle

Kiina on järjestänyt sotaharjoitukset yhdellä maailman vilkkaimmista merenkulkualueista.

Kiinan sotilashelikopterit lensivät Pingtan-saaren yllä torstaina 4. elokuuta.

4.8. 8:19 | Päivitetty 4.8. 16:44

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi on saapunut Japaniin, joka on hänen Aasian-matkansa viimeinen etappi.

Uutistoimisto AFP:n toimittajat näkivät, kuinka Pelosia kuljettanut kone laskeutui Tokiossa sijaitsevaan ilmavoimien tukikohtaan.

Etelä-Koreasta Japaniin saapuneesta Pelosista tuli tällä viikolla korkea-arvoisin Yhdysvaltain virkamies, joka on vieraillut Taiwanissa 25 vuoteen.

Taiwanin puolustusministeriön mukaan Kiina on ampunut useita ballistisia ohjuksia veteen Taiwanin edustalla sotaharjoitusten aikana.

Osa Kiinan sotaharjoituksissaan Taiwanin ympärillä ampumista ohjuksista on saattanut pudota Japanin talousalueelle, kertoi Japanin puolustusministeri Nobuo Kishi. Kiinan ampumista yhdeksästä ohjuksesta viiden uskotaan laskeutuneen Japanin talousalueelle, hän sanoi toimittajille.

Taiwan tuomitsi ohjusten ampumisen "epärationaalisina toimina, jotka heikentävät alueellista rauhaa".

Ohjukset olivat Kiinan Dongfeng-ohjuksia ja ne laskeutuivat veteen Taiwanin koillis- ja lounaispuolella, ministeriö sanoi.

Kiinan suurimmat sotaharjoitukset koskaan

Kiina aloitti torstaina massiiviset sotaharjoituksensa Taiwania ympäröivällä merellä. Kyseessä ovat Kiinan suurimmat sotaharjoitukset alueella koskaan.

Sotaharjoitusten alkaminen ajoittui Pelosin Taiwanin-vierailun jälkeiselle päivälle. Harjoitukset järjestetään yhdellä maailman vilkkaimmista merenkulkualueista, ja niihin kuuluu kiinalaismedioiden mukaan myös ampumista.

Uutiskanava CNN:n mukaan Taiwanin puolustusministeriö on kertonut, että 27 kiinalaista sotilaslentokonetta lensi Taiwanin ilmapuolustusalueelle keskiviikkona.

Taiwan "tarkkailee tilannetta tiiviisti"

Itä-Aasiassa sijaitsevan Taiwanin asema on kiistelty. Kiina pitää saarta kapinallisena maakuntanaan, jonka se on valmis palauttamaan itselleen tarvittaessa sotilaallisesti.

Taiwanin armeija on sanonut, että se tarkkailee tiiviisti Kiinan sotaharjoituksia, "valmiina konfliktiin, mutta pyrkimättä siihen".

”Puolustusministeriö korostaa, että se noudattaa periaatetta sotaan valmistautumisesta ilman että se hakeutuu sotaan, ja asenteella, jossa konflikti ei kärjisty ja riitoja ei aiheuteta”, Taiwanin puolustusministeriö sanoi lausunnossaan.

Pelosin vierailu hermostutti Kiinan

Pelosin vierailu Taiwanissa nostatti voimakkaita reaktioita Kiinalta. Kiinan ulkoministeri Wang Yi varoitti Pelosia ”tulella leikkimisestä”.

Vierailun ajankohtaa pidettiin erityisen hankalana Kiinan johdolle, koska Kiina on pian järjestämässä puoluekokouksen, jossa todennäköisesti siunataan myös presidentti Xi Jinpingin uudelleenvalinta.

Kiinaa myös huolettaa, että Yhdysvallat olisi vesittämässä yhden Kiinan politikkaansa, jota se on noudattanut vuodesta 1979.

Pelosin mukaan hänen vierailunsa teki "yksiselitteisen selväksi", että Yhdysvallat ei hylkää sitoutumistaan Taiwaniin. Pelosi sanoi vierailunsa yhteydessä myös, että maailma tekee nyt valintaa demokratian ja yksinvaltiuden välillä.

Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen totesi keskiviikkona Pelosin vierailun osoittavan tämän pitkäaikaisen tuen Taiwanille.

Taiwanin hallinnon verkkosivuille kyberhyökkäyksiä

Taiwanin hallinnon verkkosivuille tehtiin kyberhyökkäyksiä Pelosin vierailun aikana.

Hyökkäys sulki väliaikaisesti presidentin kanslian, ulkoministeriön sekä hallituksen englanninkieliset sivut tiistai-iltana. Myös puolustusministeriön sivut sulkeutuivat tunniksi keskiviikkona.

Taiwanin ulkoministeriön mukaan kyberhyökkäykset jäljitettiin kiinalaisiin ja venäläisiin ip-osoitteisiin.

Päivitys 4.8. kello 09.48: Päivitetty kauttaaltaan tuoreilla tiedoilla.

Päivitys 4.8. kello 10.45: Päivitetty tiedolla Pelosin matkan jatkumisesta.

Päivitys 4.8. kello 10.55: Lisätty tieto ballistisista ohjuksista.

Päivitys 4.8. kello 11.10: Lisätty alkuun kappaleita ballististista ohjuksista.

Päivitys 4.8. kello 11.55: Lisätty tieto Taiwaniin tehdyistä verkkohyökkäyksistä.

Päivitys 4.8. kello 15.25: Lisätty tieto Japanin talousalueelle mahdollisesti pudonneista ohjuksista.

Päivitys 4.8. kello 16.38: Lisätty tieto Pelosin saapumisesta Japaniin.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut