Pelosi: Taiwanin-vierailu kertoo Yhdysvaltain yksiselitteisestä tuesta Taiwanille – Kiina asettanut maalle talousrajoitteita

Monet länsijohtajat ovat pidättäytyneet kommentoimasta Pelosin vierailua. Muutama maa on viestinyt tukeaan Taiwanille.

Yhydvaltain edustajainhuoneen puheenjohtaja Pelosi (vas.) ja Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen tapasivat presidentin kansliassa Taipeissa elokuun kolmas päivä.

3.8. 9:04 | Päivitetty 3.8. 11:33

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosin mukaan hänen valtuuskuntansa vierailun Taiwanissa on tarkoitus osoittaa Yhdysvaltain tukea saarelle. Pelosin vierailu on johtanut jyrkkiin protesteihin Kiinalta, joka pitää Taiwania osana omaa aluettaan.

Lue lisää: Yhdysvaltain edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi saapui Taiwaniin – Kiina kertoo lentäneensä yli hävittäjillään

Lue lisää: Pelosin vierailu Taiwanissa nosti Kiinan ja USA:n suhteen jännitteet pinnalle – Professori: "Molemmat lukevat toisiaan kuin piru Raamattua"

Pelosin mukaan hänen valtuuskuntansa tuli Taiwaniin tekemään "yksiselitteisen selväksi", että Yhdysvallat ei hylkää sitoutumistaan Taiwaniin. Pelosi sanoi vierailunsa yhteydessä myös, että maailma tekee nyt valintaa demokratian ja yksinvaltiuden välillä.

Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen totesi keskiviikkona Pelosin vierailun osoittavan tämän pitkäaikaisen tuen Taiwanille.

”Vierailusi ei vain osoita Yhdysvaltain kongressin vahvaa tukea kahdenvälisille suhteille, vaan lähettää myös viestin maailmalle siitä, että demokratiat seisovat yhdessä yhteisten haasteiden edessä”, hän kirjoitti Twitterissä.

Kiina on protestoinut vierailua muun muassa lähettämällä hävittäjiä lentämään lähellä Taiwania. Joidenkin tietojen mukaan Kiina aikoo myös järjestää suuret sotaharjoitukset lähiseudulla torstaista alkaen Pelosin poistuttua Taiwanista.

Pelosi on kiertomatkalla Aasiassa. Hän kävi tätä ennen Singaporessa ja Malesiassa, ja kohteina ovat tämän jälkeen Japani ja Etelä-Korea.

Lisävierailuja luvassa multa länsijohtajilta?

Monet länsijohtajat pysyttelivät ainakin toistaiseksi hiljaisina vierailusta. Politico-lehden haastatteleman nimettömän diplomaattilähteen mukaan monet pitävät Taiwania nyt ennen kaikkea Yhdysvaltain asiana. Sama lähde kuitenkin totesi lehdelle, että tilanne voi muuttua, jos Kiina todella ryhtyy sotilaallisiin toimiin saarivaltiota vastaan.

Muutama johtaja on kuitenkin avannut suunsa. Esimerkiksi Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock kritisoi Kiinan uhkauksia Taiwanille.

”Emme hyväksy, että kansainvälistä oikeutta loukataan ja että suurempi naapuri hyökkää pienemmän kimppuun – - ja tämä pätee myös Kiinaan”, hän sanoi Politicon mukaan.

Liettua sen sijaan ylisti Pelosin vierailua saarelle. Liettua on viime vuosina tiivistänyt suhteitaan Taiwaniin osana maan hallituksen ”arvopohjaiseksi ulkopolitiikaksi” nimettyä ohjelmaa. Liettua on muun muassa sallinut Taiwanin avata edustuston omalla nimellään Liettuaan ja jättänyt itse hakemuksen eräänlaisen kauppalähetystön avaamiseksi Taiwaniin.

Liettuan ulkoministeri Gabrielius Landsbergis totesi Twitterissä, että Pelosin vierailu on ”avannut oven” Taiwaniin.

”Olen varma, että yhä useammat vapauden ja demokratian puolustajat kävelevät sen läpi kohta”, hän totesi.

Guardianin mukaan myös Britannia suunnittelee delegaation lähettämistä Taiwaniin mahdollisesti myöhemmin tänä syksynä. Matkaan olisi lehden mukaan lähdössä parlamentin alahuoneen ulkoasiansuhteista vastaava valiokunta. Maan ulkoministeri Liz Truss on jo aiemmin todennut, että länsimaiden tulisi tarjota laajempaa tukea Taiwanille, jotta se voisi puolustaa itseään Kiinaa vastaan.

STT:n eilen haastattelema Ulkopoliitisen instituutin tutkimusprofessori, Kiina-asiantuntija Mikael Mattlin kertoi kuitenkin pitävänsä sotilaallista eskalaatiota Pelosin vierailun vuoksi epätodennäköisenä. Yksi syy tähän on se, että Yhdysvallat ei Pelosin vierailusta huolimatta näytä olevan merkittävästi muuttamassa Kiina-politiikkaansa.

Kiina reagoi

Kiina on asettanut rajoituksia hedelmien ja kalan tuonnille Taiwanista sen jälkeen, kun Nancy Pelosi saapui kiistelylle saarelle.

Viralliseksi syyksi Kiina kertoi sen, että hedelmissä on havaittu liikaa "torjunta-aineiden jäämiä".

Kiina kertoi lisäksi estävänsä luonnonhiekan viennin Taiwaniin. Luonnonhiekkaa käytetään muun muassa betonin valmistukseen.

Kiina on Taiwanin suurin kauppakumppani, niiden välisen kaupan arvo oli viime vuonna noin 328 miljardia dollaria.

Päivitys 3.8. kello 09.55: Lisätty tiedot Kiinan asettamista talousrajoitteista.

Päivitys 3.8. kello 11.33: Lisätty eri maiden kommentteja.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut