Kansasin osavaltio äänesti aborttioikeuden säilyttämisen puolesta

Äänestystä Wyandotten piirikunnassa Kansas Cityssä elokuun toinen päivä.

3.8. 8:11 | Päivitetty 3.8. 9:21

Yhdysvalloissa Kansasin osavaltio on äänestänyt aborttioikeuden säilyttämisen puolesta. Kansalaiset hylkäsivät lainmuutoksen, joka olisi poistanut laista kohdan, joka takaa oikeuden aborttimenettelyyn.

Tämä oli Yhdysvaltain osavaltioissa ensimmäinen suuri linjanveto sen jälkeen, kun maan korkein oikeus kumosi valtakunnallisen tulkinnan oikeudesta aborttiin kesäkuussa.

Äänestysaktiivisuus nousi aborttiasiassa Kansasissa varsin korkeaksi. Äänestys pidettiin tiistaina paikallista aikaa.

Mielipiteiden suunnannäyttäjä

Äänestystä seurattiin tarkkaan, sillä sitä pidetään suunnannäyttäjänä kansalaisten mielipiteistä aborttioikeuteen liittyen. Se kertoo myös aborttioikeuden kiinnostavuudesta marraskuussa järjestettävissä välivaaleissa.

Myös ainakin neljä muuta osavaltiota on järjestämässä äänestykset aborttioikeuden kumoamisesta.

Tämän lisäksi monet osavaltiot ovat jo kieltäneet aborttioikeuden käytännössä kokonaan. Kansasin äänestys siis varmistaa, että abortti on edelleen keskilännessä saatavilla sitä tarvitseville.

Biden puoltaa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kommentoi äänestystulosta virallisessa tiedotteessa. Hänen mukaansa tulos Kansasin kaltaisessa hyvin konservatiivisessa osavaltiossa on osoitus siitä, että suurin osa liittovaltion kansalaisista kannattaa aborttioikeutta.

”Kongressin tulisi kuunnella amerikkalaisten tahtoa ja palauttaa Roen tuoma suoja liittovaltion lainsäädäntöön”, Biden sanoo tiedotteessa Reutersin mukaan.

Korkeimman oikeuden päätöksestä huolimatta kongressi voisi teoriassa säätää liittovaltion laajuisen aborttilain. Todennäköisyys, että aborttioikeutta pääsääntöisesti kannattavat demokraatit saisivat lain läpi, on kuitenkin häviävän pieni.

Vaikka demokraateilla on enemmistö kaksikamarisen kongressin alahuoneessa, aborttia suojaava laki vaatisi edetäkseen ylähuoneessa eli senaatissa 60 senaattorin kannatuksen. Senaatissa sekä demokraateilla että republikaaneilla on 50 senaattoria, joten laki vaatisi kannatusta kummaltakin puolueelta.

Käytännössä tarpeeksi monen republikaanisenaattorin pään kääntäminen on mahdoton tehtävä.

Päivitys 3.8. kello 09.21: Lisätty kaksi viimeistä väliotsikollista osiota.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut