Mediatiedot: Yhdysvallat tappoi al-Qaida-johtajan veitsillä varustetulla ohjuksella

Yhdysvallat surmasi viikonloppuna al-Qaidan johtajan Ayman al-Zawahirin ohjusiskussa.

Kuvakaappaus Ayman al-Zawahirin videoesiintymisestä.

2.8. 11:32

Sunnuntaiaamuna, yli kahdenkymmenen vuoden ajojahdin jälkeen, Yhdysvallat tappoi terroristiryhmä al-Qaidan johtajan Ayman al-Zawahirin ohjusiskussa Afganistanissa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vahvisti iskun tiedotus­tilaisuudessa maanantain ja tiistain välisenä yönä Suomen aikaa. Iskun toteutti mediatietojen mukaan maan tiedustelupalvelu CIA.

Asiasta ovat uutisoineet muun muassa uutistoimistot AFP ja Reuters, sanomalehti The New York Times (NYT) ja yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

Lue lisää: Biden vahvistaa: Yhdysvallat tappoi al-Qaidan johtajan – tunnettiin WTC-iskujen ”aivoina”

Lue lisää: Yhdysvaltain presidentti Biden piti voimakkaan puheen kansalaisille al-Zawahirin kuoleman jälkeen: ”Oikeus on tapahtunut”

Kyseessä on merkittävin takaisku al-Qaidalle vuoden 2011 jälkeen, jolloin Yhdysvallat tappoi Barack Obaman presidenttikaudella terroristiryhmän edellisen johtajan Osama bin Ladenin.

Al-Zawahirin surmannut isku kuitenkin eroaa oleellisesti bin Ladenin tappaneesta operaatiosta. Siinä missä bin Laden piileskeli kaikessa hiljaisuudessa ennen kuolemaansa pienessä Abottabadin kaupungissa Pakistanissa, al-Zawahiri vaikuttaa eläneen jo jonkin aikaa Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa.

Aiemmin al-Zawahirin olinpaikasta liikkui ristiriitaisia tietoja. Hänen oli huhuttu majailevan Pakistanin heimoalueella tai Afganistanissa.

Asiantuntijoiden mukaan al-Qaidan jäsenten olot ovat muuttuneet helpommiksi Afganistanissa sen jälkeen, kun islamistinen Taleban otti vallan maassa viime vuoden elokuussa.

Al-Zawahiriin kohdistuneen iskun paikka antaa ymmärtää, että terroristijohtaja asui ainakin viime kuukaudet varsin mukavasti: talo sijaitsee NYT:n mukaan varakkaalla Sherpurin asuinalueella, jossa ennen Talebanin valtaannousua sijaitsivat monet ulkomaiset lähetystöt. Nykyään monet Talebanin johtohahmoista asuvat alueella.

Nimettömänä pysynyt Yhdysvaltain hallinnon korkea-arvoinen edustaja kertoi toimittajille, että al-Zawahirin surmannutta iskua edelsi kuukausien suunnittelu. Edustajan mukaan Yhdysvaltain hallinto on tiennyt al-Zawahiria tukeneesta verkostosta vuosia, mutta se pystyi vasta tänä vuonna paikantamaan terroristijohtajan Kabuliin.

Hallintolähteen mukaan tiedusteluviranomaiset saivat joitakin kuukausia sitten tietää al-Zawahirin vaimon, tyttären ja tyttären lasten muuttaneen Kabulissa sijaitsevaan kerrostaloon. Lopulta myös al-Zawahiri astui esiin. Terroristijohtaja nähtiin useita kertoja perheen asunnon parvekkeella.

Hallinnon edustaja kertoi, että viranomaiset seurasivat al-Zawahirin ja tämän perheen elämää kuukausia oikean henkilöllisyyden varmistamiseksi. Al-Zawahirin henkilöllisyyden vahvistanut tieto tuli edustajan mukaan useista erillisistä lähteistä.

Asiasta kerrottiin ensin presidentti Bidenin korkea-arvoisimmille avustajille huhtikuussa. Myöhemmin sisäpiiriin pääsi muita viranomaisia, kuten maan kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan.

Tarkka iskusuunnitelma laadittiin touko–kesäkuun aikana. Yhdysvaltain puolustus- ja tiedustelu­viranomaiset pyrkivät varmistamaan, että iskusta koituisi mahdollisimman vähän vahinkoa al-Zawahirin asuinrakennukselle, jotta uhka sivullisille olisi pienempi.

Valmis suunnitelma esiteltiin presidentti Bidenille 1. heinäkuuta Valkoisen talon tilannehuoneessa. Tiedustelu­viranomaiset olivat rakentaneet Reutersin mukaan yksityiskohtaisen pienoismallin al-Zawahirin asumuksesta.

Hallintolähde kertoi Bidenin kysyneen muun muassa talon rakenteista, säätilan vaikutuksesta ja mahdollisista riskeistä sivullisille. Hän myös tilasi arvion Kabuliin kohdistuvan iskun mahdollisista vaikutuksista.

Biden teki päätöksen iskusta 25. heinäkuuta keskusteltuaan asiasta hallintonsa korkeimpien edustajien kanssa kokouksessa. Lehdistölle puhunut hallinnon edustaja kertoi, että Biden oli kysynyt jokaisen kokouksen osanottajan mielipidettä, ja kaikki olivat kannattaneet iskua.

Biden antoi tämän jälkeen luvan täsmäiskulle al-Zawahirin tappamiseksi.

Bidenin toiminta muistutti monelta osin Obaman menettelyä ennen operaatiota, jossa tapettiin bin Laden. Biden toimi Obaman varapresidenttinä ja osallistui bin Ladenin tappaneen iskun suunnitteluun.

Al-Zawahiri kuoli lopulta Yhdysvaltain hallintolähteen mukaan samalla parvekkeella, jolla hänet oli nähty useita kertoja.

Sunnuntaiaamuna kello 6.18 Afganistanin aikaa Yhdysvallat ampui lennokilla kaksi täsmäiskuihin suunniteltua Hellfire-ohjusta, jotka tappoivat terroristijohtajan. Hallinnon edustaja kertoi, että vaikka al-Zawahirin perheenjäsenet olivat asunnossa, heihin ei kohdistunut vahinkoa.

Iskun tarkkuus ja tapahtumapaikalta otetuiksi väitetyt kuvat ovat saaneet asiantuntijat epäilemään, ettei Yhdysvallat käyttänyt tavallisia räjähtäviä Hellfire-ohjuksia. Sen sijaan al-Zawahiri kuoli mediatietojen mukaan todennäköisesti R9X-ohjukseen, joka tunnetaan myös nimellä ”lentävä Ginsu”.

Lisänimi tulee ohjuksen sisältämistä kuudesta veitsen kaltaisesta terästä, jotka työntyvät sen sisuksista hetkeä ennen kuin se osuu kohteeseensa. Sanomalehti The Wall Street Journalin mukaan nimi viittaa suosittuihin veitsiin, joita myytiin erityisesti Yhdysvalloissa television ostoskanavilla 1970–1980-luvuilla.

Yhdysvaltain hallinto ei ollut tiistaiaamuun mennessä vahvistanut R9X-ohjuksen käyttöä iskussa.

R9X-ohjus sisältää yli 45 kiloa metallia. Koska se ei räjähdä vaan silpoo kohteensa, se aiheuttaa huomattavasti vähäisemmät vahingot tarkan osumakohtansa ympärillä kuin tavallinen räjähtävä Hellfire-ohjus. Näin ollen riski sivullisille koituville vahingoille on pienempi.

Sosiaalisessa mediassa kiertävissä kuvissa, joiden väitetään olevan al-Zawahirin surmapaikalta, näkyy, että ikkunat ovat rikkoutuneet yhdessä kerroksessa, mutta muuten rakennus on ehjä.

AFP:n mukaan Yhdysvallat on käyttänyt R9X-ohjusta arviolta alle kymmenen kertaa terroristijohtajiin kohdistamissaan iskuissa. Presidentti Bidenin hallinto on ollut erityisen varovainen toteuttamissaan lennokki-iskuissa sen jälkeen, kun se teki viime vuoden elokuussa iskun Kabuliin, jossa kuoli kymmenen siviiliä.

Isku perustui väärään tiedustelutietoon. Bidenin hallinto myönsi tapahtuneen vasta sen jälkeen, kun NYT sai asiasta vihiä ja uutisoi siitä tammikuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut