Yhdysvaltain edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi saapui Taiwaniin – Kiina kertoo lentäneensä yli hävittäjillään

Kiina on varoittanut Pelosia vierailemasta Taiwanissa eilen alkaneella Aasian-kiertueellaan. Kiina katsoo Taiwanin kuuluvan alueeseensa ja on toistuvasti varoittanut, että se näkisi vierailun suurena provokaationa.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puheenjohtaja Pelosi kättelee Malesian parlamentin puhuja Azhar Azizan Harunia tapaamisessaan Kuala Lumpurissa elokuun 2. päivä.

2.8. 8:55 | Päivitetty 2.8. 18:27

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi saapui tänään vierailulle Malesiaan Aasian-kiertomatkallaan. Kuala Lumpur on hänen toinen pysähdyspaikkansa matkalla.

Lue lisää: Yhdysvaltain edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi aloitti Aasian-kiertueensa – Kiina varoitti Taiwanin-vierailusta

Pelosi vierailee myös Taiwanissa, jonne hän saapui tiistai-iltana Suomen aikaa. Ennen tiistaita Kiina antoi hyvin jyrkkää kritiikkiä Taiwanissa vierailusta.

Kiina katsoo Taiwanin kuuluvan alueeseensa ja on toistuvasti varoittanut, että se näkisi vierailun suurena provokaationa. Tiistai-iltana Kiinan valtiollinen media kertoi Kiinan hävittäjien ylittäneen Taiwaninsalmen. Hävittäjien määränpäästä tai tehtävästä ei kerrottu tarkemmin.

Kiina on kertonut pitävänsä Pelosin vierailua äärimmäisenä provokaationa. Puheenjohtaja on kolmantena Yhdysvaltain hallinnon hierarkiassa presidentin ja varapresidentin jälkeen.

Singaporen ja Malesian jälkeen Pelosin matkasuunnitelma sisältää pysähdyksiä Etelä-Koreassa ja Japanissa. Hän ei ole ilmoittanut mahdollisesta Taiwanin-vierailusta.

Vaikka presidentti Joe Bidenin hallinnon ymmärretään vastustavan Pelosin pysähtymistä Taiwanissa, Valkoisen talon kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja John Kirby sanoi, että Pelosilla on oikeus mennä minne haluaa.

Kirby myös viittasi tiedustelutietoihin, joiden mukaan Kiina valmistelee mahdollisia sotilaallisia vastatoimia. Ne voisivat sisältää ohjusten ampumisen Taiwanin salmeen.

Monet muutkin kriittiset kommentoijat Yhdysvalloissa pitävät Pelosin vierailua mahdollisena riskinä, joka voi pahentaa konfliktia Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä.

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Hua Chunying sanoi, että Yhdysvallat kantaa vastuun ja maksaa hinnan Kiinan turvallisuusetujen heikentämisestä.

Venäjän ulkoministeriö puolestaan syytti samasta syystä Yhdysvaltoja maailman horjuttamisesta. Ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova sanoi, että Washington tuo epävakautta maailmaan eikä ole hänen mukaansa ratkaissut yhtäkään konfliktia viime vuosikymmeninä.

Saapuuko Pelosi Taiwaniin?

Pelosin saapuminen Taiwaniin on aikataulutettu keskiviikolle, kertoo vierailun parissa työskentelevä lähde uutistoimisto Reutersille.

Pelosin kalenterin tunteva nimettömänä pysyvä lähde sanoi Reutersille, että keskiviikolle suunnitellaan presidentti Tsai Ing-wenin tapaamista. Kaikki suunnitelmat ovat kuitenkin epävarmoja, lähde lisäsi.

Taiwanilaisen Liberty Times -lehden mukaan Pelosi matkustaa Taiwaniin jo tiistaina. Lehti ei nimennyt lähdettä tiedolleen.

Mikään virallinen taho ei ole vielä varmistanut Pelosin vierailua.

Reutersin mukaan useat kiinalaiset sotalentokoneet lensivät lähellä Taiwanin ja Kiinan välistä epävirallista merirajaa tiistaina.

Lisäksi Yhdysvallat on tuonut alueelle neljä omaa sota-alustaan – mukaan lukien yhden lentotukialuksen. Kyseessä on vain ”rutiininomainen” sijoittaminen, Yhdysvaltojen merivoimien virkahenkilö kommentoi Reutersille.

Myös kiinalaiset sotalaivat liikkuivat rajan lähistöllä.

Taiwanin uutistoimisto CNA raportoi, että saaren puolustusministeriö on lisännyt taisteluvalmiutta.

Taiwanin pääministeri Su Tseng-chang toivotti ulkomaiset vieraat ”lämpimästi tervetulleiksi”, kun häneltä kysyttiin Pelosin vierailusta.

Aasian pörssit laskussa

Useat Itä-Aasian pörssit ovat olleet tiistaina laskussa, kun Pelosin on uumoiltu pysähtyvän Taiwanissa.

Hongkongin pörssin Hang Seng -indeksi ja Manner-Kiinan Shenzhenin pörssi kävivät molemmat ennen lounastaukoa suurimmillaan jopa kolmen prosentin laskussa. Myös Tokion pörssin Nikkei-indeksi ja Taiwanin pörssi ovat runsaan prosentin laskussa.

Pelosi ei ole virallisesti ilmoittanut pysähtyvänsä Taiwanissa. Useat kansainväliset mediat, kuten New York Times ja Politico, ovat kuitenkin kertoneet asiasta omien lähteidensä pohjalta.

Päivitys 2.8. kello 09.24: Päivitetty tiedoilla Aasian pörsseistä.

Päivitys 2.8. kello 09.39: Lisätty Reutersin tiedot mahdollisesta Taiwanin vierailusta.

Päivitys 2.8. kello 13.03: Lisätty tieto Yhdysvaltojen sota-aluksista.

Päivitys 2.8. kello 13.07: Lisätty Kiinan ja Venäjän ulkoministeriön kommentit.

Päivitys 2.8. kello 18.19: Lisätty tieto, että Kiina on kertonut hävittäjiensä lentävän Taiwanissa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut