Levottomuudet kärjistyivät ammuskeluksi Kosovon ja Serbian rajalla – Tutkija: ”Tässä ei ole valitettavasti mitään uutta”

Ulkopoliittisen instituutin (Upi) vanhemman tutkijan Emma Hakalan mukaan rajan tapahtumista ei seuraa automaattisesti tilanteen paheneminen entisestään. Levottomuuksien kärjistyminen oli Hakalan mukaan reaktio Kosovon päätökseen uusista rajasäännöistä.

Serbitaustaiset ihmiset ovat pysäköineet raskaita ajoneuvoja on barrikadeiksi Zubin Potokin kaupungissa Kosovossa maanantaina 1. elokuuta.

1.8. 19:49

Kosovon ja Serbian rajalla tapahtui sunnuntaina ampumavälikohtaus, joka johti kahden rajanylityspaikan sulkemiseen. Kosovon poliisi sulki sunnuntaina kaksi rajanylityspaikkaa Serbian rajalla levottomuuksien takia. Poliisin tiedotteen mukaan kukaan ei loukkaantunut.

Tuntemattomat asemiehet ampuivat poliiseja ja satoja paikallisia serbejä kokoontui barrikadeille. Etniset serbit pysäköivät ajoneuvoja teille ja pysäyttivät liikenteen.

Ulkopoliittisen instituutin (Upi) vanhemman tutkijan Emma Hakalan mukaan rajan tapahtumista ei kuitenkaan seuraa automaattisesti tilanteen kärjistymistä. Hakalan mukaan kyseessä oli lähes odotettavissa oleva reaktio Kosovon päätökseen uusista rajasäännöistä.

”Välikohtaukset ovat olleet rajalla aika tavallisia aikaisemminkin, tässä ei ole sillä tavalla valitettavasti mitään uutta”, hän kertoo.

Kosovon hallitus päätti myöhään sunnuntaina lykätä uusien rajasääntöjen toimeenpanoa kuukaudella syyskuun alkuun. Hallitus perusteli päätöstään sillä, että kaikki esteet rajanylityspaikoilla poistettaisiin ja saataisiin täysi liikkumisvapaus.

Hakala arvioi, että kuukauden lykkäys antaa ensisijaisesti miettimisaikaa rajasääntökiistassa. Jännitteiden taustalla on kuitenkin isompi kysymys Kosovon itsenäisyyden tunnustamisesta.

”Tuskin tässä 30 päivässä tähän suureen kysymykseen löytyisi mitään pysyvää ratkaisua.”

Tutkijan mukaan rajasäännöissä voidaan kuitenkin pyrkiä löytämään jokin ratkaisu.

Kiista näkyy rajatarkastuksissa

Kosovon pohjoisosissa on Hakalan mukaan ollut koko sen itsenäisyyden ajan epäselvä tilanne. Alueen serbit eivät esimerkiksi tunnusta kosovolaisia hallintorakenteita ja instituutioita ja heillä on omia serbialaisia instituutioitaan, joita Kosovo ei tunnusta.

”Ulkopuolelta on arvioitu, että Serbialla on aika paljon valtaa Kosovon serbivähemmistön piirissä. Kosovon serbit tukeutuvat pikemminkin Serbian johtoon kuin Kosovoon millään tavalla.”

Kosovo haluaisi, että maahan Serbiasta saapuvat ihmiset korvaisivat serbialaisen henkilötodistuksensa väliaikaisella asiakirjalla Kosovossa oleskelun ajaksi. Lisäksi niiden serbitaustaisten ihmisten, joiden autojen rekisterikilvet on myönnetty Serbiassa, tulisi vaihtaa kilpensä kosovolaisiin.

”Tämä on periaatteessa sama asia, mitä Serbia jo vaatii kosovolaisilta asukkailta ja autoilta. Kun kosovolainen tulee Serbiaan, hänen on korvattava kosovolainen henkilötodistuksensa väliaikaisesti serbialaisella ja peittää myös ne kilvet”, Hakala sanoi.

Edelliset isommat jännitteet alueella nähtiin syyskuussa, jolloin sadat serbitaustaiset ihmiset järjestivät päivittäisiä mielenosoituksia ja estivät liikenteen kahdella rajanylityspaikalla. Myös tuolloin vihamielisyyttä aiheutti Kosovon päätös väliaikaisista rekisterikilvistä.

Kosovo julistautui itsenäiseksi 14 vuotta sitten

Kosovo julistautui yksipuolisesti itsenäiseksi Serbiasta vuonna 2008. Kosovon itsenäisyyden on tunnustanut noin sata valtiota, mukaan lukien Suomi.

Serbia ei ole tunnustanut Kosovon itsenäisyyttä. EU-maista itsenäisyyttä eivät ole tunnustaneet Kypros, Kreikka, Romania, Slovakia ja Espanja.

”Kosovon asema on sikäli heikko, että kaikki EU- tai Nato-maatkaan eivät ole tunnustaneet Kosovon itsenäisyyttä. Se heikentää Kosovon asemaa kaikissa kansainvälisissä yhteyksissä”, Hakala sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut