Yhdysvaltalaissenaattori ilmoittaa äänestävänsä Suomen Nato-jäsenyyttä vastaan

Republikaanisenaattori Josh Hawley ei halua Yhdysvaltojen sitoutuvan puolustamaan kahta Pohjoismaata. Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointi oli senaatin asialistalla maanantai-iltapäivän istunnossa Yhdysvaltain aikaa.

Republikaanisenaattori Josh Hawley kuvattuna Washingotnissa huhtikuussa.

1.8. 18:28 | Päivitetty 1.8. 20:05

Missourin osavaltiota Yhdysvaltain senaatissa edustava republikaanisenaattori Josh Hawley ilmoittaa aikovansa äänestää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä vastaan.

Hawley kirjoittaa konservatiivisessa ulkosuhteisiin erikoistuneessa aikakauslehdessä The National Interest, ettei hän halua Yhdysvaltojen sitoutuvan puolustamaan kahta Natoon pyrkivää Pohjoismaata.

Hawleyn mukaan Yhdysvaltojen suurin ulkoinen vastustaja on Kiina. Eurooppalaisten Nato-maiden ja jäseneksi pyrkivien tulisi Hawleyn mukaan käyttää enemmän rahaa omaan puolustukseensa.

Hawleyn mukaan Yhdysvaltojen suurin ulkoinen vastustaja on Kiina eikä Venäjä. Eurooppalaisten Nato-maiden ja jäseneksi pyrkivien tulisi Hawleyn mukaan käyttää enemmän rahaa omaan puolustukseensa.

Hawleyn mielestä on täysin ymmärrettävää, että Suomi ja Ruotsi haluavat Naton jäseniksi. Hän katsoo kuitenkin, että Yhdysvaltojen turvallisuussitoumusten laajentaminen Euroopassa heikentäisi maan turvallisuutta. Hawleyn mukaan Yhdysvallat ei ole riittävän vahva Aasiassa, koska se on satsannut liikaa Euroopan puolustamiseen.

”Yhdysvallat ei voi kukistaa Kiinaa ja Venäjää kahdessa samanaikaisessa suursodassa”, senaattori kirjoittaa.

Hawleyn mukaan Yhdysvallat joutuisi puolustamaan

Suomi ja Ruotsi ovat Hawleyn mukaan kehittyneitä talouksia, joilla on suorituskykyiset puolustukset.

”Mutta ne eivät ole tehneet geostrategista sijaintiaan vastaavia sitoumuksia. Ruotsi ei nosta puolustusmenojaan kahteen prosenttiin bkt:sta moneen vuoteen. Ja Suomi, vaikka se on kasvattanut menojaan kertaluontoisesti ei ole tehnyt selväksi aikooko se jatkaa tällä tasolla.”

Hawleyn mukaan sodan syttyessä Yhdysvallat joutuisi todennäköisesti puolustamaan sekä Suomea että Ruotsia.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointi oli senaatin asialistalla maanantai-iltapäivän istunnossa Yhdysvaltain aikaa.

Senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell on sanonut, että asia pitäisi saada käsiteltyä ennen 5. elokuuta alkavaa istuntotaukoa.

Prosessi onkin edennyt Yhdysvalloissa tähän mennessä poikkeuksellisen nopeasti ja saanut tukea sekä republikaani- että demokraattipuolueista.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien hyväksyntään tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö. Tähän riittää 67 senaattorin tuki, minkä odotetaan ylittyvän selvästi.

Lisäys 1.8. kello 20.04: Päivitetty pidempi versio jutusta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut