Ilmastonmuutoksen kuivattamasta jättimäisestä teko­järvestä paljastui jo kolmas ruumis tänä vuonna Yhdysvalloissa

Veden pinta Yhdysvaltain suurimmassa tekojärvessä on painunut kuivuuden vuoksi historiallisen matalalle. Nevadan osavaltiossa sijaitsevan Mead-järven kuivuminen on paljastanut tähän mennessä kolmen ihmisen jäänteet.

Kallionseinämiin painautuneet jäljet kertovat, mihin asti Mead-tekojärven vedenpinta on aikoinaan yltänyt.

26.7. 21:56

Nevadassa lähellä Las Vegasia sijaitseva Coloradojoen Mead-tekojärvi on kärsinyt Yhdysvaltain länsiosia piinaavasta kuivuudesta.

Vesipulaa alueella on pahentanut lisäksi se, että Kalliovuorten länsipuolelle on 2000-luvulla satanut paljon aiempaa vähemmän lunta.

Noin 90 prosenttia Las Vegasin alueella käytettävistä vesivaroista on peräisin Mead-järvestä. Myös suuri osa eteläisen Kalifornian maatalouden kasteluvedestä on peräisin tekojärvestä.

Yhdysvaltain suurimman tekojärven kuivumisesta on raportoitu vuosien aikana usein. Järven pinta on laskenut koko 2000-luvun ajan, mutta tutkijoiden mukaan kuivuus ja ilmastonmuutos ovat pahentaneet tilannetta.

Veden pinnan laskettua järvestä on paljastunut viranomaisten mukaan tänä vuonna jo kolmen ihmisruumiin jäänteet. Asiasta kertovat muun muassa CNN ja Washington Post.

Kaikissa tapauksissa jäännökset ovat todennäköisesti olleet järven pohjassa pitkään, jopa kymmeniä vuosia.

Ensimmäinen löytö tehtiin toukokuun alussa. Silloin löydetyt jäännökset olivat tynnyrissä. Viranomaiset ajoittivat vainajalla yllään olleet vaatteet 1970-luvun lopulle tai 1980-luvun alkuvuosiin.

Poliisin mukaan vainaja oli todennäköisesti henkirikoksen uhri, sillä jäänteistä löydettiin viitteitä pään ampumahaavasta. Asiantuntijat ovat arvioineet, että sekä surma- että hautaamistapa viittaavat alueella 1970- ja 1980-luvuilla vaikuttaneeseen mafiaan. Myös vainajan arvioidaan kuuluneen mafiaan.

Ihmiset kantoivat venettä lauantaina. Mead-järven vetäytyminen on kuivattanut 2000-luvulla laajoja alueita.

Paikalliset poliisiviranomaiset kertoivat uutistoimisto AFP:lle, että ensimmäisenä löydetyn vainajan kuolinsyyn tutkinta on yhä kesken.

Toisen vainajan jäänteet löytyivät toukokuun 7. päivä. Kolmas ruumislöytö tehtiin maanantaina. Las Vegasin poliisin mukaan on todennäköistä, että löytöjä tulee ajan mittaan vielä lisää.

Vedenpinnan laskemisen myötä on paljastunut myös useita Mead-järveen vuosikymmenten aikana uponneita veneitä, joista vanhimpien arvioidaan olevan toisen maailmansodan ajalta.

Mead-tekojärvi ei ole ollut täynnä sitten vuoden 1983 jälkeen. Silloin järven pinta nousi ennätyksellisen korkealle, noin 373 metriin merenpinnasta mitattuna.

Viime vuosina massiivisessa vesivarastossa on ollut enää vettä vain kolmannes sen täydestä kapasiteetista.

Tämän vuoden huhtikuussa järven pinta oli laskenut historiallisen alas. Tutkijat ovat arvioineet, että Mead-järvi palautuu vähitellen autiomaaksi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut