Presidentti Biden ei odota Yhdysvaltain ajautuvan taantumaan – kritisoi Trumpia Capitolin tapahtumista

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden esitti näkemyksiään maan taloudesta ja entisestä presidentti Donald Trumpista.

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin mukaan maa ei ole menossa taantumaan. Hän kritisoi edeltäjänsä Trumpin toimintaa. Arkistokuva.

26.7. 7:01

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ei odota maansa ajautuvan taantumaan, vaikka myöhemmin tällä viikolla julkaistavat luvut bruttokansantuotteesta voivatkin osoittaa Yhdysvaltain talouden supistuneen jo toisena neljänneksenä peräjälkeen.

”Emme ole omasta näkökulmastani menossa taantumaan”, Biden sanoi toimittajille.

Hän puhui toimittajille muun muassa hyvistä työllisyyslukemista, ja sanoi toivovansa pehmeää laskua, jossa “nopeasta kasvusta mentäisiin tasaiseen kasvuun”.

Useat yhdysvaltalaisviranomaiset ovat vähätelleet viimeaikaisia pelkoja taantumasta.

Tammi-maaliskuun lasku oli kuitenkin odotettua pahempi, ja tuoreet luvut antavat ymmärtää bruttokansantuotteen laskeneen myös vuoden toisen neljänneksen aikana.

Ekonomistit ennustavat kaikesta huolimatta hienoista kasvua.

Fedin odotetaan nostavan korkoja taas 0,75 prosenttiyksiköllä

Samaan aikaan maassa varaudutaan Yhdysvaltain keskuspankin Fedin seuraavaan siirtoon laukkaavan inflaation suitsimiseksi. Fedin odotetaan heinäkuun kokouksessaan nostavan korkoja taas 0,75 prosenttiyksiköllä, saman verran kuin kesäkuussa.

Fedin puheenjohtaja Jerome Powell on sanonut korkojen nostamisen olevan “elintärkeää” inflaation laskemiseksi. Hän kuitenkin painotti, että tavoitteena on tehdä tämä ilman, että Yhdysvaltain talous onnistuttaisiin suistamaan samalla raiteiltaan.

Talous elpyi pikavauhtia viime vuonna. Viime kuukausina Bidenin kannatus on kuitenkin sukeltanut, kun yhdysvaltalaisilla on ollut vaikeuksia selviytyä kasvavan inflaation kourissa.

”Et voi olla vallankaappauksien ja poliisien puolella”

Biden on kritisoinut edeltäjäänsä Donald Trumpia siitä, kuinka tämä ei ryhtynyt toimiin kannattajiensa hyökätessä Yhdysvaltain kongressitaloon vuoden 2021 tammikuussa.

Bidenin mukaan poliisit olivat vuoden 2021 loppiaisen todelliset sankarit. Hän kuvaili "rohkeiden lainvalvojien" olleen kolmen tunnin ajan "helvetissä".

”Verta valuen, verilöylyn ympäröimänä, kasvokkain kukistetun presidentin valheita uskovan hullaantuneen lauman kanssa”, Biden kuvaili.

Trumpilta sen sijaan puuttui Bidenin mukaan rohkeutta toimia. Hän sanoi Trumpin seuranneen tapahtumia kolmen tunnin ajan yksityisen ruokasalinsa suojista.

”Et voi olla vallankaappauksen puolella ja poliisien puolella. Et voi olla vallankaappauksen puolella ja demokratian puolella. Et voi olla vallankaappauksen puolella ja amerikkalaisuuden puolella”, Biden lisäsi.

Biden soimasi edeltäjäänsä lainvalvontakonferenssille osoitetuissa kommenteissa, joita jaettiin myös presidentin Twitter-tilillä.

Bidenin esittämässä kritiikissä kaikuivat hyökkäystä tutkineen edustajainhuoneen komitean johtopäätökset. Komitea syytti torstaina Trumpia siitä, ettei hän ollut suostunut pysäyttämään tai tuomitsemaan Capitol-kukkulalle tehtyä väkivaltaista hyökkäystä.

Tutkintakomitea vaatii Trumpia vastuuseen tehtäviensä laiminlyömisestä

Komitea järjesti kesän aikana kaikkiaan kahdeksan julkista kuulemista. Useita Trumpin neuvonantajia ja avustajia oli haastettu todistamaan kuulemisissa, joissa pyrittiin selvittämään oliko Trumpilla itsellään tai hänen liittolaisillaan jonkinlainen rooli hyökkäyksen suunnittelussa tai yllyttämisessä.

Torstainen kuuleminen oli sarjassaan viimeinen, mutta komitean jäsenet kertoivat lisää kuulemisia olevan tiedossa syyskuussa.

Vielä on epäselvää, millaisia seurauksia entiselle presidentille voisi tutkinnan ja kuulemisten jälkimainingeissa mahdollisesti koitua. Komitean mukaan Trump tulisi kuitenkin saattaa oikeudelliseen vastuuseen tehtäviensä vakavasta laiminlyömisestä. Yhdysvaltain oikeusministeri Merrick Garland on puolestaan painottanut, ettei kukaan ole lain yläpuolella.

Trumpin kannattajat ryntäsivät viime vuoden loppiaisena poliisilinjojen läpi Yhdysvaltain kongressitaloon estääkseen Joe Bidenin vaalivoiton vahvistamisen.

Trumpia vastaan nostettiin tapahtuneen jälkeen hänen kautensa toinen virkasyyte, koska hänen katsottiin yllyttäneen kannattajiaan kapinaan. Virkasyyte kaatui senaatissa, jossa se ei saanut taaksensa vaadittua kahden kolmanneksen enemmistöä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut