Kreikka taistelee kolmea isoa maastopaloa vastaan – Satoja asukkaita ja turisteja evakuoitiin Lesboksen saarella

Kreikan valtion television ERT:n mukaan Lesboksella on tuhoutunut ainakin neljä taloa, minkä lisäksi tuli vaurioitti kylän kauppoja, hotelleja ja rantabaareja.

Pelastajat valmistautuvat sammuttamaan palamaan syttynyttä taloa maastopalon riehuessa Vateran kylässä Lesboksen saarella lauantaina 23. heinäkuuta.

24.7. 14:02

Kreikka on taistellut viikonloppuna kolmen suuren maastopalon sammuttamiseksi eri puolilla maata. Palot ovat pakottaneet evakuoimaan satoja ihmisiä, ja korkeat lämpötilat aiheuttavat huolta palojen lisääntymisestä.

Kreikkaa kärventää helleaalto, jossa lämpötilan on arvioitu nousevan enimmillään 42 asteeseen joillakin alueilla.

Asiantuntijoiden mukaan kohoavat lämpötilat johtuvat ilmastonmuutoksesta. He myös varoittivat, että pahempaa on vielä tulossa.

Lue lisää: Pakettimatkat Eurooppaan vilkkaimmillaan – suomalaiset matkanjärjestäjät eivät ole vielä joutuneet evakuoimaan asiakkaitaan maastopalojen takia

Lue lisää: Lesboksen saari Kreikassa on muuttunut tulipätsiksi – Kuvat: palo teki tuhoa rannalla, liekit nielaisivat kaksi taloa

Tulipalot ovat riehuneet Kreikan pohjois-, itä- ja eteläosissa, mukaan lukien Lesboksen saarella.

Sunnuntaina Lesboksella evakuoitiin satoja turisteja ja asukkaita Vateran rantakylästä. Valtion television ERT:n mukaan siellä tuhoutui ainakin neljä taloa, minkä lisäksi tuli vaurioitti joitakin kylän kauppoja, hotelleja ja rantabaareja.

Evrosin koillisosassa maastopalo puolestaan raivosi sunnuntaina neljättä päivää Dadian kansallispuistossa, joka tunnetaan mustien korppikotkien siirtokunnasta. Dadiassa tuli on tuhonnut jo lähes 500 hehtaaria metsää.

Evrosissa paksu savu pakotti evakuoimaan Dadian kylän myöhään lauantaina. Ei ole tiedossa, kuinka monta ihmistä sieltä evakuoitiin.

Manner-Kreikan eteläosassa Peloponnesoksen niemimaalla varhain lauantaina syttynyt tulipalo pakotti evakuoimaan Krysokelaria-kylän.

Tämä vuosi jo nyt edellistä tuhoisampi

Keskiviikkona evakuoitiin satoja ihmisiä Ateenan lähellä, jossa vuoristossa syttynyt maastopalo vaurioitti koteja myrskytuulien jälkeen.

Toistaiseksi pahin metsäpalo Kreikassa koettiin vuonna 2018, jolloin 102 ihmistä menetti henkensä Matin rannikkoesikaupungissa Ateenan itäpuolella.

Viime vuonna helleaalto ja maastopalot tuhosivat 103  000 hehtaaria maastoa ja vaativat kolme kuolonuhria Kreikassa.

Etelä-Euroopassa tulipalot ovat polttaneet tänä vuonna jo tähän mennessä enemmän maata kuin mitä liekit tuhosivat vuonna 2021. Metsää ja maastoa on sammutettu Kreikan lisäksi ainakin osissa Ranskaa, Espanjaa ja Portugalia.

Lue lisää: Kaliforniassa maastopalo levisi alle vuorokaudessa laajalle alueelle – Yli 6000 ihmistä evakuoitu

Päivitys 24.7. kello 14.16: päivitetty pidemmin tiedoilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut