WHO käytti järeintä varoituskeinoa: Julisti apinarokon kansainväliseksi kansanterveysuhaksi

Apinarokkotapauksia on todettu myös Suomessa. Apinarokko tarttuu ihmisten välillä huonosti.

23.7. 17:37 | Päivitetty 23.7. 17:52

YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut apinarokon kansainväliseksi kansanterveysuhaksi, kertoo järjestön pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus lauantaina.

Kansainväliseksi kansanterveysuhaksi julistaminen on järjestön järein varoituskeino. Kun tauti julistetaan kansainväliseksi uhaksi, WHO:n asiantuntijakomitea voi antaa suosituksia sen leviämisen rajoittamiseksi.

Apinarokkotartuntoja on todettu toukokuun puolivälin jälkeen tuhansittain eri puolilla maailmaa. Tautia on löydetty myös Suomesta.

Apinarokko tarttuu ihmisten välillä huonosti, eikä se tyypillisesti tartu lyhyissä arkisissa kohtaamisissa. Tänä vuonna Afrikan ulkopuolella todetuista tartunnoista valtaosa on saatu seksin yhteydessä.

Apinarokkoon liittyy tyypillisesti näppyläinen tai rakkulainen ihottuma. Ennen ihottumaa voi ilmetä esimerkiksi kuumetta, lihaskipuja tai päänsärkyä.

Tauti paranee tavallisesti itsestään muutamassa viikossa. Vakavampi taudinkuva on mahdollinen niillä, joiden puolustuskyky on muun sairauden tai lääketieteellisen hoidon vuoksi heikentynyt.

Apinarokko on viruksen aiheuttama infektiotauti, joka tunnistettiin vuonna 1970. Taudin itämisaika on noin 1–3 viikkoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut