Sodassa haavoittuneiden ukrainalaispotilaiden evakuointi Suomeen on aloitettu

Potilassiirtojen tarkkoja tietoja ei kerrota, jotta potilaiden turvallisuus ja tietosuoja voidaan taata.

Punaisen Ristin ja Lääkärit ilman rajoja -järjestön työntekijät evakuoivat vanhuksia läheltä sodankäynnin rintamalinjaa Pokrovskissa, Donetskin alueella 18. heinäkuuta.

22.7. 20:41

STT, Helsinki

Sodassa loukkaantuneiden ukrainalaispotilaiden lääkinnällinen evakuointi Suomeen ja muihin EU-maihin on aloitettu, kertoo sisäministeriö.

Potilaiden siirrot hoidetaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Sen avulla jo yli 700 ukrainalaista potilasta on saanut hoitoa menettelyssä mukana olevista maista.

Siirroista päätetään yhteistyössä Ukrainan ja EU-maiden kesken.

Suomessa sosiaali- ja terveysministeriö ja sairaanhoitopiirit arvioivat yhdessä, voidaanko potilaita ottaa Suomeen. Ennen evakuointeja otetaan huomioon sairaalakapasiteetin riittävyys ja terveydenhoitojärjestelmän kantokyky.

”On tärkeää varmistaa jo ennen Suomeen tuloa, että potilaat todella voivat saada tarvitsemansa hoidon. Ukrainan viranomaiset edellyttävät tätä vastaanottavilta mailta”, sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija Krista Lyyra sanoo tiedotteessa.

Evakuoinnit jätettävä viranomaisille

Venäjän hyökättyä Ukrainaan osa auttajista on hakenut ihmisiä oma-aloitteisesti taistelualueelta. Viranomaiset muistuttavat, että taistelualueelta tulevat ihmiset tarvitsevat usein erityistä tukea.

”On hienoa, että niin moni haluaa auttaa ukrainalaisia. Haavoittuneiden, sairaiden, vammaisten ja muiden erityisryhmien siirrot on kuitenkin syytä jättää viranomaisille, koska siirtoihin liittyy isoja riskejä ihmisten terveyden ja turvallisuuden näkökulmasta”, Lyyra sanoo.

Sairaanhoitopiirit koordinoivat potilaiden vastaanottoon liittyvät käytännön järjestelyt, ja sisäministeriö tukee sosiaali- ja terveysministeriötä potilaiden evakuointikuljetusten järjestämisessä.

Potilassiirtojen tarkkoja tietoja ei kerrota, jotta siirrettävien henkilöiden turvallisuus ja tietosuoja voidaan varmistaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut