Italian vuoro korventua Länsi-Euroopan helteissä, Yhdysvalloissa varoitus säästä yli sadalle miljoonalle – tällainen on maailman sää juuri nyt

Helleaallon odotetaan moukaroivan viikonloppuna myös Yhdysvaltoja. Kymmeniä uusia lämpöennätyksiä on jo tehty, ja lisää on luvassa.

Po-joen uima on pahasti kuivunut Borrettossa Pohjois-Italiassa. Historiallinen kuivuus uhkaa tänä vuonna noin kolmasosaa koko Italian maataloustuotannosta.

22.7. 19:28

Italiassa oli perjantaina Länsi-Eurooppaa käristävän helleaallon kuumin päivä. Ainakin 16 kaupunkiin annettiin varoitus äärimmäisen helteen vuoksi.

Hiki valui virtoina muun muassa Milanossa, missä lämpöä oli liki 40 astetta. Liki samoihin lukemiin päästiin Bolognassa ja saapasmaan pääkaupungissa Roomassa. Janojuomaa kului myös Genovassa, Torinossa ja Veronassa.

Keskilämpötilat ovat jo kolmena kuukautena peräkkäin olleet kahdesta kolmeen astetta normaalia korkeammalla, ja saman kehityksen odotettiin jatkuvan myös elokuussa.

Lue lisää: Helteinen sää päättyy, lauantaina voi ukkostaa rajusti ja sataa paljon – Ilmatieteen laitokselta kolme varoitusta Pirkanmaalle

Kova kuumuus on luonut otolliset edellytykset sadoille maastopaloille, joista osa roihusi edelleen perjantaina. Muun muassa Toscanan keskiosissa liekit olivat perjantaihin mennessä ehtineet korventaa tuhkaksi jo noin 860 hehtaaria maastoa.

Tutkijat ovat varoittaneet, että tuoreen helleaallon kaltaiset sääilmiöt tulevat yleistymään ja voimistumaan entisestään ilmaston lämpenemisen vuoksi.

Sadalle miljoonalle hellevaroituksia

Yhdysvalloissa on annettu osia maasta moukaroineen helleaallon vuoksi varoituksia jo yli sadalle miljoonalle ihmiselle, ja viikonloppuna paahteen odotetaan kovenevan entisestään. Monissa osissa maata lämpötilojen ja ilmankosteuden odotetaan nousevan tukahduttavaksi.

Yhdysvaltain kansallisen sääpalvelun (NWS) mukaan helleaallon myötä kuluvalla viikolla oli saavutettu tai rikottu kymmeniä lämpötilaennätyksiä.

"Lisää ennätyksiä tehdään luultavasti seuraavan viikon aikana”, NWS lisäsi tviitissään.

Lämpötilat ovat kohonneet isossa osassa maan lounaisosia yli 38 asteen ja paikoin päätyneet jopa 43 asteen yläpuolelle. Vastaavanlaisia lämpötiloja mitattiin myös ympäri maan eteläosia, missä ilmankosteus lisäsi tukaluutta.

NWS kertoi tiistaina, että helteisiin liittyviä varoituksia on annettu alueille, joilla asuu kaikkiaan noin sata miljoonaa ihmistä. Torstaina sääpalvelu kertoi merkittävän osan väestöstä olevan viikonloppuna vastaavanlaisten varoitusten alaisena.

Ilmastointi kuormittaa sähköverkkoa

Toisin kuin läntisessä Euroopassa, valtaosassa yhdysvaltalaiskoteja on ilmastointi. Tämä auttaa helpottamaan helteiden mukanaan tuomia terveysriskejä, mutta samalla se toisaalta kuormittaa sähköverkkoa. Esimerkiksi Texasissa asukkaita pyydettiin viime viikolla vähentämään virrankulutustaan.

Painostavan helteen odotetaan väistyvän maan etelä- ja itäosissa ensi viikolla, mutta maan luoteisosissa korkeapaineen odotetaan nostavan lämpötiloja 10–15 astetta tavanomaista korkeammalle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut