Italian presidentti hajotti parlamentin, uudet vaalit syyskuun lopulla

Ennenaikaiset parlamenttivaalit järjestetään Italiassa 25. syyskuuta.

Italian pääministeri Mario Draghi Italian senaatissa keskiviikkona.

21.7. 19:03 | Päivitetty 22.7. 6:45

Italian presidentti Sergio Mattarella on hajottanut parlamentin. Presidentti kertoi asiasta lyhyessä televisioidussa puheessa torstaina.

Italia on ajautumassa ennenaikaisiin vaaleihin. ”Poliittinen tilanne johti tähän päätökseen”, Mattarella sanoi.

Italian hallitus päätti torstaina, että uudet vaalit pidetään 25. syyskuuta.

Mattarella vaati vaalien pitämistä nopeasti, koska maa on kriisissä.

”Nykyinen tilanteemme ei salli taukoa hallitustyössä, jota tarvitaan vastaamaan talouden ja yhteiskunnan kriisiin ja kohoavaan inflaatioon”, Mattarella sanoi lyhyessä tiedotustilaisuudessa presidentin palatsissa Roomassa.

Maan pääministeri Mario Draghi jätti aikaisemmin torstaina eropyyntönsä sen jälkeen, kun hän ei onnistunut saamaan riittävää tukea hallituspuolueilta parlamentissa. Asian vahvisti maan presidentinkanslia torstaina. Presidentti pyysi Draghia jatkamaan pääministerinä seuraaviin parlamenttivaaleihin asti.

Draghi yritti jo viime viikon torstaina jättää eroanomuksen Mattarellalle. Presidentti ei kuitenkaan tuolloin hyväksynyt eroanomusta, vaan ohjeisti Draghin puhumaan parlamentille.

Lue lisää: Italian pääministeri Mario Draghi eroaa

Draghi esitti maan senaatille keskiviikkona vaatimuslistan uudistuksista, joille hän toivoi hallituksen tukea. Tämän jälkeen senaatti äänesti Draghin luottamuksen puolesta, mutta kolme suurta oikeistopuoluetta veti tukensa Draghin hallitukselta.

Keskustaoikeistolainen Forza Italia, laitaoikeistolainen Lega ja populistinen oikeistopuolue Viiden tähden liike jättäytyivät äänestyksen ulkopuolelle. Puolueiden mukaan viime viikolla menetettyä luottamusta ei voinut enää palauttaa.

Legan puoluelähteiden mukaan johtaja Matteo Salvini on sanonut, että vaalikampanjointi alkaa jo tänään.

Mielipidemittauksien mukaan nationalistipuolue Italian veljet, Forza Italia ja Lega olisivat todennäköisiä vaalivoittajia.

Ajatushautomo Centre for European Reformin vanhempi tutkija Luigi Scazzieri kirjoittaa AFP:n mukaan, että näiden kolmen puolueen koalitio olisi ”vahingollinen skenaario Italialle ja EU:lle”.

Italian hallituskriisi puhkesi viime viikolla, kun hallituskoalitioon kuuluva Viiden tähden liike ei osallistunut äänestykseen tärkeästä avustuspaketista.

Draghi katsoi, ettei hän voi jatkaa pääministerinä luottamuspulan takia. Draghi jätti eronpyynnön presidentille, joka ei sitä myöntänyt vaan pyysi pääministeriä puhumaan parlamentille.

Koska sopua yhteisestä suunnasta ei löytynyt, Draghi päätyi jättämään uuden eronpyynnön. Valtaosa italialaisista olisi halunnut Draghin jatkavan ensi toukokuun vaaleihin saakka.

”Tällä hetkellä on järkevintä, että Draghi jatkaa ja vie tarvittavat uudistukset loppuun”, 45-vuotias Romina Filippini kommentoi Helsingin Sanomille keskiviikkona Roomassa.

Puolitoista vuotta Italiaa johtanut Draghi ei edusta mitään puoluetta. Hän on Euroopan keskuspankin entinen pääjohtaja, josta toivottiin ylivelkaantuneen Italian talouden pelastajaa.

Italian demokraattipuolueen johtaja, Draghin tukija Enrico Letta sanoo, että Draghin hallituksen kaataminen on ”Italian ja italialaisten etujen vastaista”.

Ranskan eurooppaministeri Laurence Boone puolestaan totesi, että Draghin lähtö tarkoittaa ”epävarmoja aikoja” ja ”Euroopan tukipilarin” menetystä.

Heti Draghin eroilmoituksen jälkeen Italian osakekurssit lähtivätkin äkilliseen luisuun.

Taustalla vaanii myös talouskriisi, joka uhkaa koko euroaluetta. Italian inflaatiovauhti kiihtyi kesäkuussa 8 prosenttiin, mikä on korkein lukema yli 30 vuoteen.

Lisäksi Italian kymmenvuotisen valtionlainan korko on niin korkealla, että talousanalyytikot ovat varoitelleet jo uudesta eurokriisistä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut