Italian pääministeri Mario Draghi eroaa

Draghi esitti maan senaatille keskiviikkona vaatimuslistan uudistuksista, joille hän toivoi hallituksen tukea. Tämän jälkeen senaatti äänesti Draghin luottamuksen puolesta, mutta kolme suurta oikeistopuoluetta veti tukensa hallitukselta.

Italian pääministeri Mario Draghi on uusinut eronpyyntönsä. Draghi kuvattiin 16. kesäkuuta, kun hän vieraili Kiovassa.

21.7. 11:54 | Päivitetty 21.7. 13:33

Italian pääministeri Mario Draghi eroaa tehtävästään. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimistot AFP ja Reuters.

Italian presidentti Sergio Mattarella on saanut Draghin eronpyynnön ja pyytänyt tätä jatkamaan pääministerinä seuraaviin parlamentti­vaaleihin asti.

Politiikan asiantuntijoiden mukaan uudet vaalit järjestetään todennäköisesti syys- tai lokakuussa.

Lue lisää: Pitkään kasautuneet erimielisyydet repivät nyt Italiaa – Tutkija avaa syitä maan hallituskriisin taustalla

Presidentin­kanslian tiedotteessa ei kuitenkaan vielä sanottu, että Mattarella hajottaisi parlamentin tai julistaisi ennenaikaisia vaaleja.

Asiantuntijat ovat arvioineet, että ensi vuoden budjetin ja EU:n elpymisrahaston käytön vuoksi Italiassa pyritään saamaan jokin hallitus kokoon ainakin syksyyn asti.

DRAGHI esitti maan senaatille keskiviikkona vaatimuslistan uudistuksista, joille hän toivoi hallituksen tukea. Tämän jälkeen senaatti äänesti Draghin luottamuksen puolesta, mutta kolme suurta oikeistopuoluetta veti tukensa Draghin hallitukselta.

Keskustaoikeistolainen Forza Italia, laitaoikeistolainen Lega ja populistinen oikeistopuolue Viiden tähden liike jättäytyivät äänestyksen ulkopuolelle. Puolueiden mukaan viime viikolla menetettyä luottamusta ei voinut enää palauttaa.

Legan puoluelähteiden mukaan johtaja Matteo Salvini on sanonut, että vaalikampanjointi alkaa jo tänään.

Mielipidemittauksien mukaan nationalistipuolue Italian veljet, Forza Italia ja Lega olisivat todennäköisiä vaalivoittajia.

Ajatushautomo Centre for European Reformin vanhempi tutkija Luigi Scazzieri kirjoittaa AFP:n mukaan, että näiden kolmen puolueen koalitio olisi ”vahingollinen skenaario Italialle ja EU:lle”.

ITALIAN hallituskriisi puhkesi viime viikolla, kun hallituskoalitioon kuuluva Viiden tähden liike ei osallistunut äänestykseen tärkeästä avustuspaketista.

Draghi katsoi, ettei hän voi jatkaa pääministerinä luottamuspulan takia. Draghi jätti eronpyynnön presidentille, joka ei sitä myöntänyt vaan pyysi pääministeriä puhumaan parlamentille.

Koska sopua yhteisestä suunnasta ei löytynyt, Draghi päätyi jättämään uuden eronpyynnön. Valtaosa italialaisista olisi halunnut Draghin jatkavan ensi toukokuun vaaleihin saakka.

PUOLITOISTA vuotta Italiaa johtanut Draghi ei edusta mitään puoluetta. Hän on Euroopan keskuspankin entinen pääjohtaja, josta toivottiin ylivelkaantuneen Italian talouden pelastajaa.

Italian demokraattipuolueen johtaja, Draghin tukija Enrico Letta sanoo, että Draghin hallituksen kaataminen on ”Italian ja italialaisten etujen vastaista”.

Ranskan eurooppaministeri Laurence Boone puolestaan totesi, että Draghin lähtö tarkoittaa ”epävarmoja aikoja” ja ”Euroopan tukipilarin” menetystä.

Heti Draghin eroilmoituksen jälkeen Italian osakekurssit lähtivätkin äkilliseen luisuun.

Taustalla vaanii myös talouskriisi, joka uhkaa koko euroaluetta. Italian inflaatiovauhti kiihtyi kesäkuussa 8 prosenttiin, mikä on korkein lukema yli 30 vuoteen.

Lisäksi Italian kymmenvuotisen valtionlainan korko on niin korkealla, että talousanalyytikot ovat varoitelleet jo uudesta eurokriisistä.

Päivitys 21.7. kello 13.30: Päivitetty tiedot kauttaaltaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut