Yhdysvaltain oikeusministeri kysyttäessä Trumpin mahdollisista syytteistä: "Kukaan ei ole lain yläpuolella"

Vaatimukset Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin syyttämisestä rikoksista vaalien häirinnän vuoksi ovat voimistuneet.

”Meidän täytyy saattaa vastuuseen jokainen, joka on rikosoikeudellisesti vastuussa yrityksestä kumota lailliset vaalit”, oikeusministeri Garland sanoi.

21.7. 6:28 | Päivitetty 21.7. 7:17

Yhdysvaltain oikeusministeri Merrick Garland kommentoi maan entisen presidentin Donald Trumpin mahdollisia syytteitä sanomalla, että kukaan ei ole lain yläpuolella. Garland esitti kommenttinsa keskiviikkona vastauksena joidenkin demokraattien vaatimuksiin syyttää Trumpia rikoksista.

”Tämä on laajin ja myös kaikkein tärkein tutkinta, johon oikeusministeriö on ikinä ryhtynyt”, Garland sanoi toimittajille viime vuoden loppiaisen tapahtumien tutkinnasta.

Yhdysvaltain oikeusministeriö on tutkinut vuoden 2021 tammikuun kuudennen päivän väkivaltaisuuksia. Presidentti Trumpin kannattajat hyökkäsivät tuolloin Yhdysvaltain kongressirakennukseen Capitol-kukkulalla.

”Meidän täytyy saattaa vastuuseen jokainen, joka on rikosoikeudellisesti vastuussa yrityksestä kumota lailliset vaalit”, Garland sanoi.

Lue lisää: Kongressitalon valtauksesta tulee vuosi, jakaa yhä yhdysvaltalaisia – lopullista vastausta mellakan suunnitelmallisuudesta ei ole

Kun Garlandilta kysyttiin, koskeeko kommentti myös entistä presidenttiä, hän vastasi:

”Kukaan ei ole tässä maassa lain yläpuolella. En voi sanoa sitä sen selkeämmin.”

Capitolin valtaus tapahtui Trumpin väkijoukolle pitämän puheen jälkeen. Puheessaan hän väitti valheellisesti, että vaalit oli varastettu häneltä.

Capitolin valtaajat muun muassa pystyttivät kongressirakennuksen pihalle hirttolavan ja huusivat kuorossa vaatimuksia varapresidentti Mike Pencen hirttämisestä.

Trumpin hallinnon kansliapäällikön Mark Meadowsin avustaja on sanonut Meadowsin kommentoineen tuolloin Valkoisen talon asianajaja Pat Cipollonelle, että presidentti katsoi Pencen "ansaitsevan tämän".

Paljastus tuli ilmi kongressin alahuoneen komitean Capitol-tutkinnassa, jonka kuulumisia on pidetty kesän aikana useita.

Yli 850 ihmistä on pidätetty kongressitalon valtaukseen liittyen.

Trumpilla muitakin lakihuolia

Entinen presidentti on mahdollisesti lakiongelmissa vallankaappausyrityksen takia myös osavaltioiden tuomioistuimissa.

New York Timesin mukaan Georgian osavaltiossa pohditaan, haastetaanko Trump todistajaksi oikeudenkäyntiin, jossa käsitellään vaalien häiritsemistä.

Atlantalaiset syyttäjät ovat kertoneet "vaihtoehtoisen" valitsijamiesjoukon muodostaneille 16 Trumpin kannattajalle, että he voivat joutua syytteeseen. Näiden "vaihtoehtoisten" valitsijoiden pyrkimyksenä oli äänestää Trumpia Joe Bidenin sijasta.

Yhdysvalloissa presidenttejä eivät valitse suoraan äänestäjät, vaan valitsijamiehet. Kunkin osavaltion valitsijamiesten lukumäärä määräytyy sen mukaan, miten monta edustajaa heillä on maan kongressissa. Yhteensä valitsijamiehiä on 538.

Lue lisää: Ivana Trump on kuollut

Lue lisää: Kuolinsyytutkija: Ivana Trumpin kuolema onnettomuus

Moni lakiasiantuntija on Timesin mukaan arvellut, että Trump on myös suuressa riskissä joutua vastaamaan Atlantassa syytteisiin. Hän oli muun muassa yrittänyt saada osavaltion ylimmän vaaliviranomaisen Brad Raffenspergerin löytämään 11  780 ääntä lisää, jotta Trump olisi todettu Georgian osavaltion voittajaksi vuoden 2020 presidentinvaaleissa.

Timesin mukaan presidentti myös vihjaili puhelunsa aikana, että jos Raffensperger ei tekisi kuten Trump haluaa, hän saattaisi joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Ex-vaimon kuolema siirsi oikeusistuntoa

Donald Trump ja hänen kaksi vanhinta lastaan, Donald Trump jr. ja Ivanka Trump olivat myös joutumassa heinäkuun puolessa välissä valanalaiseen kuulemiseen koskien heidän yhtiönsä, Trump Organizationin liiketoimintaa ja sitä, liioiteltiinko yhtiön arvoa petollisesti.

New York Timesin mukaan tilaisuutta kuitenkin siirrettiin Trump vanhemman ex-vaimon Ivana Trumpin kuoltua yllättäen viikko sitten. Ivana Trump oli Donald Trump jr:n ja Ivanka Trumpin äiti, joten myös heidän kuulemistaan siirrettiin.

Oikaisu 21.7. kello 07.17: Korjattu Meadowsin titteli esikuntapäälliköstä kansliapäälliköksi. Lisätty Joe Bidenin etunimi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut